Základní školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Zaměstnání mladistvých
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Dokumentace k zajištění BOZP
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Základní školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP)
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Základní školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP)
První pomoc při poranění elektrickým proudem
První pomoc Obecná pravidla. Základní pravidlo Jednej klidně (nezmatkuj), ale buď rozhodný!
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Základy první pomoci 7. ročník.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Hygiena a bezpečnost při práci
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Dokumentace k zajištění BOZP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
8. První pomoc -TEPELNÁ PORANĚNÍ Mgr
Vznik a odstranění únavy
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
BOZP při práci ve výškách
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Tento projekt je spolufinancován z
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Interní předpisy hotelu
Poznatky z kontrol agentur práce
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Základy pracovněprávních vztahů
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Základy pracovněprávních vztahů
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ZÁKLADNÍ POŽADAVKY
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Základní školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP)

Základní motto počínat si tak, abych neohrozil jiné ani sám sebe a nezpůsobil škody na majetku a okolním prostředí, každý pak odpovídá za způsobenou škodu dle míry porušení povinnosti a dle platných zákonů.

Úvod Dodržování předpisů k zajištění BOZP patří mezi základní povinnosti všech zaměstnanců, studentů a všech ostatních osob, které se zdržují s vědomím zaměstnavatele na pracovištích a absolvovaly toto školení.

Právní podklady BOZP Ústava ČR, Listina práv a svobod, směrnice rady ES - 89/331/EEC, občanský zákoník (OZ), zákoník práce (262/2006 Sb., část V. BOZP), vyhlášky Sbírky zákonů, české normy.

Zákoník práce – základní povinnosti zaměstnance používání OOPP a dalších prostředků, neužívat alkoholické nápoje a ostatní návykové látky (povinnost se podrobit zjištění), oznamovat nadřízenému nedostatky a závady.

Zákoník práce – základní práva zaměstnance právo na zajištění BOZP, informace o rizicích a opatřeních na zajištění BOZP, možnost odmítnout výkon práce, který ohrožuje zdraví a život jeho či ostatních.

Zákoník práce – základní povinnosti zaměstnavatele práce v souladu se zdravotním stavem a schopnostmi, zajistit školení BOZP, ověřování, kontrola, zajistit OOPP, poskytnutí první pomoci, zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích (FBMI nekuřácká pracoviště).

(BP a technická zařízení) Vyhláška ČÚBP č. 48/82 (BP a technická zařízení) základní požadavky k zajištění BP a technických zařízení (dokumentace, provoz, bezpečnostní označení, kontroly apod.), celoskleněná křídla dveří v rámu, komunikace pro pěší (min. šířka 1,1 metru), požadavky na BP v rámci několika prací a obsluh.

(BP s elektrickým zařízením) Vyhl. ČÚBP a ČBÚ č. 50/78 (BP s elektrickým zařízením) odborná způsobilost v elektrotechnice, dovolené činnosti, hrozící nebezpečí, zakázané činnosti, povinnosti, pro získání pouze akreditované kurzy, pro laiky platí ČSN 34 3108 Bezpečnostní předpisy o zacházení s elektrickými zařízeními osobami bez elektrotechnické kvalifikace (také doporučení ČES).

velmi důležitá evidence a registrace úrazu. Vyhl. č. 110/75 a č. 274/90 (pracovní úrazy) uvádí podrobnosti o pracovních úrazech, jejich evidenci, registraci a odškodňování, pro správnou klasifikaci nezbytná souvislost s plněním pracovních úkolů, souvislost s plněním pracovních úkolů NENÍ: cesta do zaměstnání a zpět, stravování, lékařské ošetření nebo vyšetření včetně cesty tam a zpět, pokud není konáno v objektu zaměstnavatele, nebo na příkaz zaměstnavatele, velmi důležitá evidence a registrace úrazu.

Pracovní podmínky žen a mladistvých (ZP) práce zakázané všem ženám – zdvíhání a dopravování břemen (nad 15kg při ručním zvedání a přenášení, nad 50kg při dopravě na ručním kolečku (i rudlu)), mladistvé - pouze práce, které jsou přiměřené jejich fyzickému a rozumovému rozvoji a nenaruší rozvoj jejich tělesných a duševních schopností (NE přesčas a noc).

Bezpečnost práce s počítači Rizika běžného uživatele z hlediska BOZP a vzniku nemoci z povolání: a) zvýšené namáhání očí - jas - blikání, b) elektromagnetické záření klasických monitorů, c) zátěž krční páteře (špatné sezení), existují ergonomická doporučení.

Důležité telefony univerzální tísňové volání 112, záchranná služba 155, hasiči 150, policie ČR 158, městská policie 156, havarijní služba – plyn 159.

Rozbor možných příčin úrazů na pracovišti otevírání oken, jízda výtahem, otevírání dveří laboratoří směrem ven, prsty ve dveřních pantech, otevřená okna na chodbách a v laboratořích, houpání na židlích, nošení přístrojů ze skříní a do, stěhování obecně, nevhodné odkládání zavazadel, zachycení prstýnky, či řetízky o kliky, či jiné předměty, chování na exkurzích, či během přesunu na jiné pracoviště, tělesná výchova.

Pojištění pojištění zaměstnavatele, pojištění za škody způsobené v občanském životě jednotlivců (okolo 500,- ročně, velmi výhodné a někdy i nutné - pedagogové).

První pomoc - lékárničky na každém pracovišti musí být lékárnička, udržování a doplňování lékárniček, po celou pracovní dobu musí mít každý pracovník přístup k některé lékárničce, náplň lékárniček je přesně stanovena.

První pomoc – zásah elektrickým proudem VYPROSTIT postiženého z elektrického obvodu pod napětím bezpečným a vhodným způsobem, zjistit zda je postižený při vědomí, zda dýchá, zda má hmatný tep, ošetřit poranění, pokud postižený nedýchá, pak umělé dýchání z plic do plic, není-li hmatný tep, pak nepřímá srdeční masáž (POZOR na vnitřní zranění), popř. kombinace obojího, zavolat lékaře, avšak oživovací úkony provádět až do příchodu lékaře.

První pomoc - popálení zachovat čistotu, nedotýkat se rány, neodstraňovat z rány zbytky oděvu nebo jiné předměty, popáleniny I. a II. stupně menšího rozsahu lze chladit čistou vodou (vodovod), popáleniny překrýt sterilní rouškou nebo přežehlenou tkaninou (prostěradlo apod.), opatření proti šoku (5T - ticho, teplo, tekutiny, tišení bolesti, transport).

První pomoc - krvácení bezprostředně stlačit krvácející cévu přímo v ráně nebo v tlakovém bodě, tlakový obvaz nebo zaškrcovadlo - občas (cca 10 - 15 minut) na chvíli povolit zaškrcení x nedostatek prokrvení, podle možnosti znehybnit postiženou oblast, opatření proti šoku (5T - ticho, teplo, tekutiny, tišení bolesti, transport), stálá kontrola rány a stavu postiženého.