Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik a odstranění únavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik a odstranění únavy"— Transkript prezentace:

1 Vznik a odstranění únavy
Únava je dočasné snížení pracovní schopnosti některých orgánů lidského těla. Příčinou únavy bývá nedostatek látek potřebných pro činnost srdce, nedostatek kyslíku ve svalové tkáni, vznik a hromadění látek (kyselina mléčná) způsobujících únavu. Projev únavy - bolest svalstva, nedostatečné ovládání pohybů. Každá nadměrná činnost způsobuje únavu. Tato únava mizí odpočinkem. Únava způsobená nemocí, nedostatečným odpočinkem, alkoholem apod. je škodlivá, neodstraní se krátkým odpočinkem, naopak hromadí se a poškozuje zdraví.

2 Správné držení těla při práci
Zvýšenou únavu způsobuje nesprávná poloha těla při práci. Při práci vykonávané ve stoje, stojíme zpříma, mírně rozkročmo. Poloha nohou při řezání svírá úhel 80°. Nesprávné zvedání břemen je častým zdrojem úrazů.

3 Nemoci z povolání a ochrana před nimi
Nemoci z povolání znamenají trvalé poškození tělesného nebo duševního zdraví, které vzniklo, na rozdíl od úrazu, dlouhodobým působením škodlivin na pracujícího. Nejúčinnější ochranou je technickoorganizační opatření na pracovišti, vylučující styk se škodlivinou. V ostatních případech je nutné se chránit osobními ochrannými pracovními prostředky. Správná volba OOPP je zárukou dokonalé ochrany.

4 Kultura práce Souhrn výchovných činitelů, zabezpečující návyk na dodržování pořádku na pracovišti, uplatňování vědomostí v práci, zásady hygieny, bezpečnosti při práci a základních forem společného soužití. Vyspělost pracovníka není jen jeho odborná zdatnost.


Stáhnout ppt "Vznik a odstranění únavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google