Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem"— Transkript prezentace:

1 Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TE_TP_04 Název školy Střední odborné učiliště a Středisko praktického vyučování s.r.o., Zádveřice č. 5, Zádveřice –Raková, Autor Ing. Josef Kůra Tematický celek Technologie Ročník 3. Ročník Datum tvorby říjen 2012 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad první pomoci při úrazu elektrickým proudem.

2 BOZP, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Bezpečnostní předpisy ve stavebnictví Obsluha strojů – stavební stroje mohou obsluhovat pracovníci svéprávní, plnoletí a odborně způsobilí. Musí být vyškolení a přezkoušení z předpisů bezpečnosti práce. Obsluha se musí plně věnovat ovládání stroje, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti osob, stroje a konstrukcí. Obsluha nesmí uvést do chodu stroj, na kterém byla zjištěna závada. Provozní podmínky strojů – stroje musí být před uvedením do provozu vybaveny provozními doklady, bezpečnostními nátěry, značkami, tabulkami s nápisy, ochrannými kryty. Ovladače strojů musí být zajištěny proti náhodnému spuštění. Zakázané činnosti: Uvádět do chodu stroj, pokud jsou v jeho nebezpečném dosahu další pracovníci Uvádět do chodu stroj, pokud jeho ochranné zařízení je poškozeno nebo odmontováno Odstraňovat za provozu odpad z nebezpečných míst stroje Provádět údržbu, čištění a opravy stroje, je-li stroj v chodu

3 BOZP, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
- Úrazy elektrickým proudem patří mezi častá zranění a jsou považovány vždy za urgentní. Vysoce riziková je každou kombinaci mokrého nebo vlhkého povrchu těla, vodivého prostředí a elektrického proudu. Při úrazu elektrickým proudem jednáme uváženě, účelně a rychle. Zbrklostí můžeme ublížit nejen postiženému, ale i sami sobě. Vždy se přesvědčte, že vám nehrozí riziko úrazu.  Symbol varující před úrazem

4 BOZP, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
V prvním případě postiženého vyprostíme z dosahu elektrického proudu (vypneme hlavní vypínač, jističe, pomocí nevodivého materiálu buď odstraníme vodič nebo odtáhneme postiženého). POSTUP: Zjistíme, zda je osoba v bezvědomí. Zavoláme pomoc z okolí. Zprůchodníme dýchací cesty a zjistíme, zda postižený dýchá. Voláme 155. Zahajujeme zevní srdeční masáž. stlačujeme uprostřed hrudníku (dolní konec hrudní kosti, mezi bradavkami) frekvence stlačení za minutu hloubka stlačení cm (u dětí přibližně 1/3 předozadního průměru hrudníku) V zevní srdeční masáži pokračujeme, dokud: neobnovíme krevní oběh a dýchání (objeví se známky života – kašlání, polykání, pohyb, otevření očí) nedorazí ZZS nedojde k úplnému vyčerpání zachránce.

5 BOZP, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Zevní srdeční masáž stlačujeme uprostřed hrudníku (dolní část hrudní kosti mezi prsními bradavkami) masírujeme s propnutýma rukama přeloženými zápěstími přes sebe (případně s propletenými prsty) kývavým pohybem celého těla stlačujeme do hloubky 5 cm, u dětí do hloubky 1/3 hrudníku Otázky: Co musíte nejprve udělat při zasazení osoby elektrickým proudem? Jaké telefonní číslo má záchranná služba, hasiči? Kolikrát za minutu stlačujeme hrudník při zevní masáži srdce? Použité zdroje: DUESENTRIEB. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 BOZP, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
vypneme hlavní vypínač, jističe, pomocí nevodivého materiálu buď odstraníme vodič nebo odtáhneme postiženého 155,150 100 – 120 stlačení za minutu Odpovědi:


Stáhnout ppt "Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem"

Podobné prezentace


Reklamy Google