Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší 2.4.2012, Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Dlouhodobě snižujeme objem našich emisí
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Investice do ekologizace průmyslu workshop MSK, Ostrava
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
DOTACE PRO OBLAST ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PLZEŇSKÝ KRAJ Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Seminář pro starosty obcí Libereckého kraje
Nový zákon o ochraně ovzduší
Programové dotace Olomouckého kraje 2018
Operační program životní prostředí
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Akční plán zlepšování kvality ovzduší 2017
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Zpřísnění integrovaných povolení pro významné průmyslové podniky na území kraje Lokální topeniště (nastavení motivačních prvků pro občany - dotační program a informační kampaň) Doprava (čištění krajských komunikací, izolační zeleň kolem krajských cest) Horizontální opatření (stejné podmínky pro zdroje znečišťování ovzduší i za hranicemi v Polsku, regionální monitoring ovzduší, přehledné informace na web. stránkách odboru ŽPZ) Obsah

Co je našim cílem ? Snížení emisí tuhých látek o cca 700 tun Snížení emisí tuhých látek o cca 1000 tun SNÍŽIT KRAJSKÉ EMISE PRACHU

Zpřísnění emisních limitů v rámci integrovaného povolení ArcelorMittal Ostrava - koksovna

Obdobně postupujeme i u ostatních průmyslových zdrojů znečišťování ovzduší : TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s. - Výroba surového železa; TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s.- Koksochemická výrob, TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s. - Ocelárenská výroba, ArcelorMittal Ostrava a.s.- Vysoké pece, ArcelorMittal Ostrava a.s.- Ocelárna, OKK Koksovny, a.s. - Koksovna Svoboda, EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a.s. - ocelárna, apod. Zpřísnění emisních limitů v rámci integrovaného povolení

Zpřísnění emisních limitů bude dále pokračovat u méně významných zdrojů prachu a persistetních organických látek, které spadají pod integrovaná povolení : Slévárny Velká energetika Na co se zaměřit v dalším období ?

výměna starého kotle na tuhá paliva Lokální topeniště - d otační program MŽP a MSK za nový plně automatický kotel na uhlí nebo uhlí a biomasu

- snížení emisí prachu a persistentních organických látek z lokálních topenišť až o 90 % oproti stávajícím kotlům s ručním přikládáním - snížení provozních nákladů na palivo (výrazně výší účinnost oproti stávajícím kotlům s ručním přikládáním, z 55% na min. 80%) - vyplnění mezery v současných dotačních titulech u fyzických osob - zamezení spalování odpadů v lokálních topeništích - kontrola dotovaných lokálních topenišť Principy dotačního programu

- od vyhlášení do ukončení 1. výzvy k podávání žádostí, tj. od :30 hod. do :30 hod., bylo na podatelnu krajského úřadu přijato 562 žádostí podporu - 1 výzva : podpořeno 333 žadatelů, což znamená, že se do ovzduší dostane cca o 30 tun/rok méně prachu než je současný stav - v současné době připravuje pracovní skupina složená ze zástupců MSK, MŽP, SFŽP, MPO změnu dotačního programu pro 2.výzvu (zvýšená alokace na 40 mil. Kč, podpora i čisté biomasy, snížená výše podpory na 50 tis./kotel, otázkou je rovněž jaká bude podpora emisní třídy) Vyhodnocení 1. výzvy a příprava na 2. výzvu

Lokální topeniště – informační kampaň Kampaň zaměřená na osvětu a podporu ekologického vytápění leden – duben 2011 leden – duben 2012 –populární formou sdělit fakta –nastínit řešení –ovlivnit smýšlení provozovatelů lokálních zdrojů

Snížení prachu z Dopravy Čištění komunikací Správou silnic Moravskoslezského kraje –zvýšená četnost až na šestinásobek oproti zákonným požadavkům (14-denní cyklus) na komunikací v majetku kraje (zvýšené provozní náklady) Příprava projektu izolační zeleň kolem krajských cest –Cílená výsadba izolační zeleně kolem krajských komunikací napomůže snížit emise prašné resuspenze, čímž dojde k místnímu zlepšení kvality ovzduší

Horizontální opatření Regionální monitoring kvality ovzduší –podpora regionálního monitoringu kvality ovzduší i v odlehlých místech kraje, kde se běžně monitoring kvality ovzduší neprovádí Aktualizace webových stránek odboru ŽPZ –lepší přehlednost a informovanost pro občany Polské zdroje –cílem je nastavit stejně přísné pravidla pro průmysl jako v Moravskoslezském kraji a společně hledat řešení na snížení emisí z lokálního vytápění a dopravy

Děkuji za pozornost