EUTR (Nařízení o dřevu) Aktuální stav EUTR (Nařízení o dřevu) Aktuální stav NLP II Brandýs nad Labem 2.12.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Komplexní pozemková úprava
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Nástroje územního plánování
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Datové schránky CzechPOINT. Základní informace Plzeňský kraj – v čele hejtmanka Krajský úřad – cca. 370 zaměstnanců – v čele ředitel úřadu Organizace.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Inspekce kvality sociálních služeb
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Registrace podle EMAS III
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
OSTRAVA Legislativní předpisy k Nařízení o dřevu.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Velkoplošné aglomerované materiály.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Účetní reforma v druhém roce
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výzkum energetického využívání kontaminované biomasy Jan Najser.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Obklady stěn a stropů Mají praktický, hygienický a estetický význam.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Prezentace Hradec Králové Registr živnostenského podnikání.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Helios Orange - Implementace systému
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Vodohospodářské aktuality
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Odbor životního prostředí MHMP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

EUTR (Nařízení o dřevu) Aktuální stav EUTR (Nařízení o dřevu) Aktuální stav NLP II Brandýs nad Labem

2014 plán skutečnost Školení orgánů státní správy lesů (CESNaP) Účast na školeních případně vlastní školení hospodářských subjektů v problematice Nařízení č.995/2010 Poradenská činnost vůči hospodářským subjektům Spuštění centrální evidence systému náležité péče První přebírání a vkládání dat LHE do CESNaP Spravování centrální evidence systému náležité péče Provádění kontrol kontrolních organizací Provádění kontrol hospodářských subjektů V liché roky předkládání podkladů MZE pro zprávu o uplatňování nařízení – v sudé roky pouze příprava podkladů Vnitřní porady ÚHÚL ve věci nařízení porada SSL na Mze, kraje v Brandýse + mnoho individ.s konkrétními kraji Celkem za ÚHÚL - cca 1280 osob Probíhá neustále a průběžně na všech pobočkách Spuštěno Stále probíhá (problém s nevložitelnými daty) Spravujeme a upravujeme Neproběhlo 2013 – 54 kontrol s přesahem do 2014, sestaven plán kontrol po analýze rizik a současně X kontrol na podnět Podklady připravujeme 3x setkání OS + účast na poradách s kraji

Výsledky 2014 Školení – proškolené všechny kraje - X proškolených poradců, OLH, vlastníků( 20osob x počet školení = 1280 proškolených osob) Metodiky – 2 metodiky ( aktualizace metodiky kontrol HS a analýzy rizik) - 2 výstupy pro MZE (analýza rizika, harmonogram kontrol HS) - 10 návrhů Systémů náležité péče (3 na webu) - 2 návrhy formuláře LHE a dat do CESNaP pro HS -Vzorová prezentace pro pracovníky ÚHÚL -Vzorové podklady (kontrolní protokol, zahájení kontroly, apod.) - Legální/nelegální dřevo – metodika, diskuse, prezentace CESNaP – převzetí hotového díla, spuštění, údržba, opravy, naplnění daty Kontroly hospodářských subjektů ( dokončení kontrol z roku 2013, v červenci zahájení kontrol 2014)

SP Frýdek Místek – dálkový průzkum země

CESNaP Dle zákona č.226/2013 Sb. do CESNaP vstupují data krajské úřady, GŘC, ČOI (chybí VLÚ a MŽP) a každý rok přijdou data LHE (ale pouze v režimu vyhlášky č.285/2013 Sb.) PROBLÉMY Legislativní LHE dle zákona o lesích X data do CESNaP dle vyhlášky č.285/2013 Sb. GŘC a data dle § 8 zákona č.226/2013 Sb. Morální Odevzdávání LHE se vlastníci od roku1996 odnaučili Není páka na to, aby i orgány SSL odevzdávaly

Zaměření jednotlivých poboček - PROČ Rozsah nařízení – Palivové dřevo v polenech, špalcích, větvích, otepích… Surové dřevo Dřevěné železniční nebo tramvajové pražce … Překližky, dýhované desky a podobné vrstvené dřev Zhutněné dřevo ve tvaru špalků, desek, pruhů …. Výrobky stavebního truhlářství Buničina a papír Dřevěný nábytek Montované stavby ze dřeva Země dovozu Rusko, Čína, Indonésie, Indie, Japonsko, Malajsie, Nigérie….celkem 68 zemí

Kontroly HS (obecně ) Čl. 10 Nařízení (EU) č.995/2010 § 6 a 10 zákona č. 226/2013 Sb. Ověření, zda hospodářské subjekty splňují požadavky stanovené v čl.4 a 6 Zahrnují – prověření DDS, - prověření dokumentace a záznamů - namátkové kontroly, včetně auditů na místě Plánované -Pravidelně aktualizovaný plán kontrol -Založený na analýze rizik Na podnět - K dispozici informace včetně opodstatněných obav třetích osob

Kontroly HS 2013 Plánované 50 potenciálních hospodářských subjektů Vlastníci lesů – obce a města (24) - PO (12) + st.p. (1) - FO (4) - vyhodnocení DPZ (2 vlastníci) Dovozci (7) Kontroly na podnět (opodstatněné obavy třetích osob) -2 subjekty (PO a FO), -1. kontrola zakončena podnětem na KÚ, -2. kontrola odložena (PO již neexistuje) Žádný podnět na kraj

Kontroly 2014 plánované Zadání -Zvýšit podíl dovozců -V maximálně možné míře pokrýt celý rozsah nařízení (příloha a celní kombinovaná nomenklatura), co nejširší spektrum zemí -Vzít v úvahu objektivní měřítko výběru zemí, ze kterých se dováží Problémy ( idea & realita) -CESNaP a málo dat (12 ORP dosud neodevzdalo NIC) -Kapacita ÚHÚL a neodhadnutelné množství kontrol na podnět

Kontroly 2014 plánované - dovozci Dřevěné železniční nebo tramvajové pražce (příčné pražce), neimpregnované UA25 Listy na dýhování,vč. listů získaných krájením na plátky vrstveného dřeva,na překližky a pod., rozřezané podélně, krájené či loupané,o tloušťce > 1mm MY, CN, UA50, 40, 25 Dřevo, souvisle profilované. Jehličnaté dřevo, vč. nesestavených pruhů a vlysů pro parketové podlahy souvisle profilované. Parketové pruhy a vlysy nebo dřevěné kostkové podlahy , , ID, CA, RU, MY32, 81, 28, 50 Parketové pruhy a vlysy nebo dřevěné kostkové podlahy. Tropické dřevo, rozřezané nebo štípané podélně, krájené nebo loupané , ID, BR32, 42 Třískové desky ze dřeva. Výrobky stavebního truhlářství a tesařství , ,US, CN73, 40 Překližky pouze z dřev. Listů. Třískové desky ze dřeva , RU, UA28, 25 Jednoduché palety; nástavce palet. Piliny,dřevěné zbytky a dřevěný odpad aglomerované do pelet , MD, UA35, 25 Dřevovláknité a pod. desky z jiných dřevitých materiálů, též pojené pryskyřicemi či organickými látkami, o hustotě < 0,5 g/cm3, mech. opracované či na povrchu potažené CH85 Polotvrdé dřevovláknité desky (MDF), ze dřeva, o tloušťce > 9 mm HR48 Dřevěné rámy na obrazy, fotografie, zrcadla nebo podobné předměty IN36 Dřevěné rámy na obrazy, fotografie, zrcadla nebo podobné předměty CN40 Sudy, džbery, kádě, nádrže, vědra, a jiné bednářské výrobky US73 Sestavené podlahové desky, vícevrstvé, ze dřeva (bez mozaikových) ID32 Sestavené podlahové desky, vícevrstvé, ze dřeva (bez mozaikových). Dveře a jejich rámy a zárubně a prahy, ze dřeva jehličnanů. Výrobky stavebního truhlářství a tesařství , , UA25 Montované stavby, ze dřeva - Infrasauny CN40 Montované stavby, ze dřeva RU28

Dovozci - problémy Nemají žádnou nahlašovací povinnost do CESNaP (počet HS z řad dovozců kvalifikovaným odhadem) „Uvedení na trh“ X „uvedení do oběhu“ Ten, kdo proclí X hospodářský subjekt Mnoho „nějakých“ certifikátů Obchodní a mezinárodní právo, hlubiny celní legislativy Spolupráce s ČS EU ?? Jazyková vybavenost (zastoupení subjektů, jednatelé PO – ne česky….)

Kontroly HS plánované – aktuální stav Ukončené – 33% Zahájené, neukončené – 45% Nezahájené – 22% (DPZ) = zatím žádný podnět na kraj Problémy : - na prvním kontrolním šetření jen výjimečně i ukončení (absence SNP, někdy absence jakéhokoliv povědomí a chuti, posuny termínů) - dovozci – logo „Nás se to netýká“ - značný rozsah nové odbornosti - kontrola subjektů se sídlem mimo ČR (mimo EU)

Kontroly na podnět Nezákonná těžba na PUPFL (ČR) Ukončené, odeslaný podnět na kraj – 3 případy Zahájené, kontrola neukončená – 2 případy Řítící se, nezahájené – 5 případů Problémy : Nízká až nulová součinnost kontrolované osoby Značný rozsah činností v rámci kontroly

Děkuji