Bio není jenom zrní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
Ekologické zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
BIO – výzkumná zpráva listopad Agenda •Cíle výzkumu •Technické parametry výzkumu •Hlavní zjištění – biopotraviny •Hlavní zjištění – komunikační.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Další prostředky spotřebitelské orientace I.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
geneticky modifikované rostliny
Bio a Ekologické zemědělství
SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Zemědělství České republiky.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Komunální odpadní vody a kaly
Základy ekologického zemědělství
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Josef Sklenář Výkrm kanečků na biofarmě Sasov
Ekologické zemědělství
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Znečištění půdy a potravin
Praha, 1. června 2012 Ministerstvo zemědělství Regionální potravina tisková konference.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
BIO ZEMĚDĚLSTVÍ TERCIE Pánková Veronika Švédová Kateřina Součková Barbora Muzikantová Eliška.
UGO.
Hospodářsky významné ryby a ptáci.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Pěstování bylin a jejich zpracování
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Rozloha zemědělské půdy a ekologické zemědělství
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
BIOPOTRAVINY.
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ekosystémy přírodní a umělé
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Ekologické zemědělství a biopotraviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
BIO – výzkumná zpráva listopad 2008.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Přirozené a umělé ekosystémy.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Z DRAVÁ VÝŽIVA Autor: Natálie Mrkvová Pro 6. Třídu.
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Bio Food
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Bio není jenom zrní

Značka bio je v Čechách stále nejčastěji vnímána jako synonymum pro extremismus, vegetariánství nebo makrobiotiku. Kvalitu bio ale může mít jakákoli potravina, tedy samozřejmě obilniny, luštěniny, mléko a sýry, kvalitní celozrnné i bílé těstoviny, maso, zelenina, ale i pochoutky jako je biokečup, biokukuřičné chipsy, biovíno z ekologické vinice nebo biošunka. Vždy jsou to potraviny zcela přírodní, které musí pocházet z ekologického zemědělství.

Pěstování, chov Při pěstování těchto plodin se na rozdíl od běžné zemědělské praxe nesmějí používat umělá hnojiva, škodlivé chemické postřiky (tzv. pesticidy) ani geneticky modifikované organismy (GMO). Zvířata v ekologickém zemědělství musí být chována v souladu se svými odvěkými potřebami, bez velkochovů, s možností výběhu na pastvu a přirozenou potravu.

Zpracování potravin Při zpracování biopotravin je zakázáno používat aditiva (neboli éčka), která mění přirozené vlastnosti potravin: umělé konzervační látky, chemická barviva a ochucovadla, umělé aromatické látky, sladidla a vitamíny syntetického původu. Navíc výrobci nesmějí při zpracování biopotraviny ozařovat, bělit ani ohřívat mikrovlnami.

Legislativa Všechny biopotraviny jsou vyrobeny podle Zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. Biopotravina musí samozřejmě splňovat i všechny požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost podle Zákona o potravinách.

Změny v bio značení: Od 1. července 2010 zavedla Evropská unie nové logo pro bio výrobky. V EU je toto značení povinné pro všechny balené bio výrobky, které byly vyrobeny v jednom z členských států EU a splňují stanovené normy. Aby mohl být výrobek logem označen, musí minimálně 95 procent surovin, z nichž je vyroben, pocházet z ekologického zemědělství. Pro dovážené výrobky je logo nepovinné. Vedle označení EU je povoleno používání dalších soukromých, regionálních či národních log.

Protože ČR má své již zažité logo pro bio výrobky BIO produkt ekologického – zemědělství, vede se nyní diskuse nad tím, jak nové evropské logo změní postavení tradiční české biozebry. Seznam ekozemědělců a jejich produktů najdete na http://www.kez.cz Seznam prodejen je k dispozici na stránkách Svazu ekologických zemědělců http://www.probio.cz

Zatímco ve vyspělých zemích EU se za biopotraviny utratí ročně kolem 800 Kč na hlavu, v ČR v roce 2007 126 Kč (v roce 2006 27 Kč)! Značku bio lidé v zahraničí chápou jako označení pro vysokou kvalitu potravin, která se vyznačuje skvělou přírodní chutí. Bio jí zejména vzdělanější a lépe situovaní lidé. Takzvaný "junk food" (nekvalitní potraviny a rychlé občerstvení) konzumují ve vyspělých zemích spíše sociálně slabší vrstvy. V České republice je hamburger a fast food stále ještě moderní. Ale lidí, kterým záleží na tom, co dávají do úst, i u nás naštěstí přibývá.

Výhody produkce bio potravin: Ekologické hospodářství je mnohem šetrnější k životnímu prostředí, půda není zatěžována chemickými prostředky, umožňuje větší diverzibilitu rostlin a zvířat. Nespornou výhodou je jejich skvělá chuť, vůně a barva. Obsah přirozeně se vyskytujících ochranných látek je v bio výrobcích vyšší ve srovnání s výrobky konvenční produkce.

Biopotraviny mají však také dvě významné nevýhody: Oproti konvenčnímu zemědělství jsou eko-farmy o 55 % méně produktivní, proto jsou také výrobky v bio kvalitě pro spotřebitele dražší. Druhou je nižší trvanlivost bio výrobků a větší nároky na kvalitu jejich uskladnění (nepoužívají se žádné chemické postřiky, bioprodukty nejsou chemicky ošetřeny)