Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Zásady veterinární péče v systému ekologického zemědělství VY_32_INOVACE_11.02.15 Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 18. února 2013 Anotace Prezentace seznamuje se zásadami veterinární péče v sytému ekologického zemědělství a odlišnostech od konvenční veterinární péče. Metodický pokyn Výkladová prezentace s otázkami k opakování, je doplněna pracovním listem.

2 Zásady veterinární péče v systému ekologického zemědělství Základní zásada – vytvořit podmínky pro zdraví zvířete, tzn. prevence. Cíl – vytvořit vysokou obranyschopnost zvířete. Léčení musí vést k rychlému uzdravení, odstranění utrpení, zabránění nákazy.

3 Prevence 1. Výběr plemene vhodného pro chov v EZ. Skot: Vhodné jsou např. hereford, simentálská, Čestr, atd. Nevhodné: belgické modré (těžké porody), holštýnský skot (choroby končetin) Prase: Vhodné: přeštické černostrakaté Nevhodné : landrase (náchylné ke stresu)

4 Prevence 2. Postupná selekce na odolnost vůči nepříznivým podmínkám 3. Chovatelské postupy – vhodné technologie ustájení (výběhy, dostatek krmných míst) 4. Výživa – vyloučeno používání syntetických preparátů, povinnost používat objemná krmiva, nutriční vyváženost, část krmiv musí být čerstvých (pastva, zelená píce, v zimě okopaniny)

5 Léčebné postupy v ekologickém zemědělství 1. Přírodní (alternativní) např. fytoterapie (extrakty z léčivých rostlin), homeopatické preparáty. Většinou se používají u lehčích onemocnění, chronických obtížích. Podporují přirozenou obranyschopnost. Př. Vetramil – mazání při namožení šlach u koní.

6 Léčebné postupy v ekologickém zemědělství 2. Konvenční použití – na základě diagnózy, hlavně v těžších případech. Nutné vést evidenci o terapeutických zásazích. Ochranná lhůta na produkty je dvojnásobná než v konvenčním zemědělství. Povolen pouze jeden terapeutický cyklus. Nevztahuje se na vakcinaci a odčervení.

7 Nepovolené zákroky v ekologickém zemědělství 1. hormonální synchronizace říje 2. embryotransfer 3. genové manipulace, klonování 4. kastrace, odrohování jen v odůvodněných případech – musí být povoleny kontrolní organizací.

8 Povolené metody 1. umělá inseminace 2. kastrace (chovy vepřů, volků, kapounů) Obecná zásada v EZ Neléčíme nemoc, ale zvíře jako celek.

9 Otázky k opakování 1. Jmenujte zásady prevence zdraví hospodářského zvířete v EZ. 2. Kdy se nejčastěji používají přírodní léčebné postupy a jaké to jsou? 3. Jaká je ochranná lhůta oproti konvenčnímu chovu? 4. Je povolena v EZ kastrace?

10 Otázky k opakování - Řešení 1. Jmenujte zásady prevence zdraví hospodářského zvířete v EZ. Výživa, ustájení, zdravé zvíře, vhodné plemeno. 2. Kdy se nejčastěji používají přírodní léčebné postupy a jaké to jsou? V lehčích a chronických případech. Rostlinné preparáty, homeopatika. 3. Jaká je ochranná lhůta oproti konvenčnímu chovu? Dvojnásobná. 4. Je povolena v EZ kastrace? Ano, ale nesmí být bolestivá.

11 Zdroje: Šarapatka B.– Urban J. a kolektiv: Ekologické zemědělství v praxi, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google