Bio není jenom zrní
Značka bio je v Čechách stále nejčastěji vnímána jako synonymum pro extremismus, vegetariánství nebo makrobiotiku. Kvalitu bio ale může mít jakákoli potravina, tedy samozřejmě obilniny, luštěniny, mléko a sýry, kvalitní celozrnné i bílé těstoviny, maso, zelenina, ale i pochoutky jako je biokečup, biokukuřičné chipsy, biovíno z ekologické vinice nebo biošunka. Vždy jsou to potraviny zcela přírodní, které musí pocházet z ekologického zemědělství.
Pěstování, chov Při pěstování těchto plodin se na rozdíl od běžné zemědělské praxe nesmějí používat umělá hnojiva, škodlivé chemické postřiky (tzv. pesticidy) ani geneticky modifikované organismy (GMO). Zvířata v ekologickém zemědělství musí být chována v souladu se svými odvěkými potřebami, bez velkochovů, s možností výběhu na pastvu a přirozenou potravu.
Zpracování potravin Při zpracování biopotravin je zakázáno používat aditiva (neboli éčka), která mění přirozené vlastnosti potravin: umělé konzervační látky, chemická barviva a ochucovadla, umělé aromatické látky, sladidla a vitamíny syntetického původu. Navíc výrobci nesmějí při zpracování biopotraviny ozařovat, bělit ani ohřívat mikrovlnami.
Legislativa Všechny biopotraviny jsou vyrobeny podle Zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. Biopotravina musí samozřejmě splňovat i všechny požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost podle Zákona o potravinách.
Změny v bio značení: Od 1. července 2010 zavedla Evropská unie nové logo pro bio výrobky. V EU je toto značení povinné pro všechny balené bio výrobky, které byly vyrobeny v jednom z členských států EU a splňují stanovené normy. Aby mohl být výrobek logem označen, musí minimálně 95 procent surovin, z nichž je vyroben, pocházet z ekologického zemědělství. Pro dovážené výrobky je logo nepovinné. Vedle označení EU je povoleno používání dalších soukromých, regionálních či národních log.
Protože ČR má své již zažité logo pro bio výrobky BIO produkt ekologického – zemědělství, vede se nyní diskuse nad tím, jak nové evropské logo změní postavení tradiční české biozebry. Seznam ekozemědělců a jejich produktů najdete na http://www.kez.cz Seznam prodejen je k dispozici na stránkách Svazu ekologických zemědělců http://www.probio.cz
Zatímco ve vyspělých zemích EU se za biopotraviny utratí ročně kolem 800 Kč na hlavu, v ČR v roce 2007 126 Kč (v roce 2006 27 Kč)! Značku bio lidé v zahraničí chápou jako označení pro vysokou kvalitu potravin, která se vyznačuje skvělou přírodní chutí. Bio jí zejména vzdělanější a lépe situovaní lidé. Takzvaný "junk food" (nekvalitní potraviny a rychlé občerstvení) konzumují ve vyspělých zemích spíše sociálně slabší vrstvy. V České republice je hamburger a fast food stále ještě moderní. Ale lidí, kterým záleží na tom, co dávají do úst, i u nás naštěstí přibývá.
Výhody produkce bio potravin: Ekologické hospodářství je mnohem šetrnější k životnímu prostředí, půda není zatěžována chemickými prostředky, umožňuje větší diverzibilitu rostlin a zvířat. Nespornou výhodou je jejich skvělá chuť, vůně a barva. Obsah přirozeně se vyskytujících ochranných látek je v bio výrobcích vyšší ve srovnání s výrobky konvenční produkce.
Biopotraviny mají však také dvě významné nevýhody: Oproti konvenčnímu zemědělství jsou eko-farmy o 55 % méně produktivní, proto jsou také výrobky v bio kvalitě pro spotřebitele dražší. Druhou je nižší trvanlivost bio výrobků a větší nároky na kvalitu jejich uskladnění (nepoužívají se žádné chemické postřiky, bioprodukty nejsou chemicky ošetřeny)