Regionální školství správa, organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vstup absolventů středních škol na trh práce
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
Středočeský kraj Česká republika
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Regionální školství správa, organizace
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Studium pro školní metodiky prevence
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Veřejná správa ve školství, autonomie škol – mezinárodní srovnání
Veřejná správa ve školství, reforma školství
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Financování regionálního školství
EVROPSKÁ UNIE.
Ekonomika vzdělávání. Okruhy problémů, které EŠ zkoumá Vzájemný vztah vzdělání a vědecko- technického pokroku Financování školství Prognózování školství.
Vzdělávací politika.
Odměňování pedagogických pracovníků
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Veřejná správa ve školství
Regionální školství. Preprimární vzdělávání Zařazení do školské soustavy od roku 1948, poslání výchovné a sociální Zařazení mateřských škol mezi školy.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
1 Chystaná novela školského zákona Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Asociace středních průmyslových škol ČR Špindlerův Mlýn,
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Integrovaný regionální operační program
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Základní vzdělávání a další …
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Bc. Magdalena Zábranská
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Normativní financování vztahy a souvislosti
„Velká“ novela školského zákona
PHmax ve středním vzdělávání
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Regionální školství správa, organizace

Organizace regionálního školství ISCED 0 – ISCED 4 (ISCED 5 B) MŠ ZŠ SŠ VOŠ Školský zákon

Veřejná správa ve školství

MŠMT Řídí výkon státní správy Připravuje legislativní normy, odpovídá za koncepci, stav a rozvoj vzdělávací soustavy jako celku Určuje centrální vzdělávací politiku a celkovou strategii (Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje výchovně-vzdělávací soustavy) Předkládá výroční zprávu o stavu a rozvoji vzdělávací soustavy. Určuje obsah vzdělávání (RVP) – národní program vzdělávání (politický dokument) Pravomoce v oblasti pracovněprávní (vyučovací povinnosti, předpoklady pro odbornou a pedagogickou způsobilost, ředitelé institucí, ústřední školní inspektor..) Vede rejstřík škol a školských zařízení Školský zákon

Klíčové kompetence (pro ZŠ) Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence pracovní Mít kompetenci znamená, že člověk (žák) je vybaven celým složitým souborem vědomostí, dovedností a postojů, ve kterém je vše propojeno tak výhodně, že díky tomu člověk může úspěšně zvládnout úkoly a situace, do kterých se dostává ve studiu, v práci, v osobním životě. Mít určitou kompetenci znamená, že se dokážeme v určité přirozené situaci přiměřeně orientovat, provádět vhodné činnosti, zaujmout přínosný postoj

Působnost ÚSC Územní samosprávu ve školství vykonávají: obec, kraj. Při zajišťování vzdělávání a školských služeb, zejména při zřizování a zrušování škol a školských zařízení dbá obec a kraj zejména: Soulad rozvoje vzdělávání a školských služeb se zájmy občanů obce a kraje, s potřebami trhu práce, s demografickým vývojem a rozvojem svého území. Dostupnost vzdělávání a školských služeb podle místních podmínek.

Ředitel školy Rozhoduje ve všech záležitostech týkajících se poskytování vzdělávání a školských služeb Odpovídá za odbornou a pedagogickou úroveň Vytváří podmínky pro výkon inspekční činnosti Zřizuje pedagogickou radu jako svůj poradní orgán Stanovuje organizaci a podmínky provozu Odpovídá za použití finančních prostředků Předkládá rozbor hospodaření

Školská rada Zřizuje zřizovatel (počet členů, jmenování 1/3) Funkční období – 3 roky, zasedá 2 x ročně Vyjadřuje se k návrhům ŠVP Schvaluje výroční zprávu Schvaluje školní řád Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání Spolupracuje na tvorbě koncepčních záměrů rozvoje Projednává návrh rozpočtu Projednává inspekční zprávy

Autonomie škol (centralismus/decentralismus) Rozdílný vývoj Rozšíření spojeno s politickou otázkou demokratické participace, efektivita správy veřejných prostředků. Oblasti: výuka, lidské zdroje, správa majetku a finančních prostředků.

Využívání veřejných prostředků Autonomie závislá na kategorii výdajů – provozní x kapitálové Školy mají plnou autonomii – Belgie, Lotyšsko, Švédsko (Nizozemsko, Dánsko) Školy nemají autonomii – Bulharsko, Irsko, Kypr, Rumunsko,..

Získávání prostředků ze soukromých zdrojů Autonomní v získávání, omezená volba využití… Autonomní – Belgie, Itálie – dary, příjmy z pronájmu, půjčky; Irsko, UK – mimo půjčky Není povoleno – Island Neautonomní – Německo,, Irsko (1), Francie (1), Kypr, Lucembursko,

Lidské zdroje Autonomie vůči pedagogickým x nepedagogickým pracovníkům.. Důsledné vymezení autonomie vůči ředitelům škol Ředitelé – Belgie, Slovinsko – plná autonomie PP – Kypr, Malta, Irsko (1) žádná autonomie NP – žádná - Slovinsko

Kdo ve školách rozhoduje? 3 hlavní rozhodovací instance: ředitelé škol, učitelé, řídící orgán školy Oblast financování – ředitelé + řídící orgán

Organizace regionálního školství

Preprimární vzdělávání Zařazení do školské soustavy od roku 1948, poslání výchovné a sociální Zařazení mateřských škol mezi školy od roku 2005 (předškolní zařízení) Přípravné třídy (2001) Jesle (MZ ČR) Vytvoření RVP v roce 2001, účinnost 1.3.2005, povinné zohlednění od 1.9.2007 Financování..

Současné problémy Kapacita Umísťování dětí do 3 let….

Účast na preprimárním vzdělávání Význam – základ pro celoživotní vzdělávání a snadnější vstup do PŠD EU19 účast 3letých 80 %, ve většině zemí plná účast 5 a 6letých

Význam předškolního vzdělávání „Všechno, co opravdu potřebuji znát o tom, jak žít, co dělat a jak vůbec být, jsem se naučil v mateřské škole.“ (Fulghum, 1991, s. 9) Ekonom a držitel Nobelovy ceny Heckman (Heckman, 2006) uvádí, že kvalitní vzdělávání a péče v raném dětství představuje (alespoň v USA) jeden z mála účinných způsobů jak zlepšit sociální a ekonomické vyhlídky pro znevýhodněné (minoritní) komunity, a tudíž pro společnost jako celek. Vzdělání a raná péče v Evropě: překonávání sociálních a kulturních nerovností, 2010, Eurydice.

Povinná školní docházka Zřizovatel obec,školské obvody Velký počet malých škol (31 % méně než 50 žáků). (37, 6 % škol tvořena pouze prvním stupněm) Malotřídky 1,6 % tvoří školy soukromé, 1 % školy církevní 11,04 % žáků plní PŠD na víceletých gymnázií 21,9 % dětí nastupuje na PŠD později než v 6 letech Cca 4 % neukončí PŠD 433 je vzděláváno v rámci domácího vzdělávání OECD končí od 14 (Korea, Portugalsko, Turecko) – 18 let (Belgie, Kanada, Chile, Německo, Nizozemsko, Maďarsko)

Přechod na vyšší sekundární vzdělávání

Vyšší sekundární vzdělávání Odborné vzdělávání převažuje nad všeobecným Střední vzdělání (1-2 roky,denní forma, 2C, 3C) Střední vzdělání s výučním listem (2-3 let, denní forma, zaměřeno především na praxi, 3C, 30 % populace středních škol Střední vzdělání s maturitní zkouškou (4 roky, denní forma, 3A, 70 % absolventů středních škol) Konzervatoře – 6 a 8 leté (5B, 3A) Postsekundární vzdělávání – nástavbové studium – střední vzdělání s maturitní zkouškou – 2 roky; zkrácené studium – 1-2 roky denní forma; zkrácené studium pro získání středního vzdělání s výučním listem - 1-1,5

Vyšší sekundární vzdělávání

Soukromé školy Nerovnoměrně zastoupeny (geografické rozmístění, druh školy, obor vzdělání) Nejvyšší podíl u vyššího odborného vzdělávání 1990 – novela předchozího školského zákona, od roku 1995 možnost ops jako právní formy, 2005 šps Zákon o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením.

VSV v mezinárodním srovnání Velmi rozmanité systémy Programy všeobecného vzdělání, předodborné přípravy, odborného vzdělávání Výuka ve škole, výuka na pracovišti

Vyšší odborné školy Poskytují nevysokoškolské terciální vzdělávání Vysoká profesní specializace absolventů a dobré uplatnění na trhu práce VOŠ realizují veřejné, soukromé a církevní instituce. 3/3,5 leté studium Studium na všech typech VOŠ je placené Ukončení absolutoriem, vyšší odborné vzdělání (DiS.)

Kolik času stráví studenti ve škole?

Průměrná velikost třídy

Velikost třídy V České republice je průměrná velikost třídy na primární úrovni vzdělávání na veřejných školách 20 žáků na třídu, v soukromých školách pak 16,2 žáka na třídu. Na nižší sekundární úrovni vzdělávání pak na veřejných školách jde o 22,5 žáka na třídu a v soukromých školách o 20,3 žáka na třídu. Pokud jde o počet žáků na učitele, pak na veřejných školách na nižší sekundární úrovni vzdělávání připadá na jednoho učitele 11,9 žáka, na soukromých školách 10,4 žáka na učitele. Na vyšší sekundární úrovni jde na veřejných školách o 11,9 žáka na učitele, na soukromých školách o 13,9 žáka na učitele.

Počet žáků na učitele

Počet žáků na učitele

Děkuji za pozornost 