Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování vysokých škol
Advertisements

Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol na rok 2009.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Předsednictvo Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Hodnocení akademického roku Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO.
Financování regionálního školství
Struktura akademických a vědeckých pracovníků. Věková struktura pracovníků UK 2014 (celkem)
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Legislativa..(zákon o vysokých školách, školský zákon), vnitřní.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
Akademický senát AMU Meziroční pokles prostředků na činnost VVŠ v rámci kapitoly MŠMT o 1,21% (240,1 mil. Kč) Odlišný způsob výpočtu příspěvku.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci

Základní strategické a koncepční materiály pro oblast vysokoškolského vzdělávání v České republice:  Programové prohlášení vlády ČR  Národní program rozvoje vzdělávání v České republice (Bílá kniha)  Strategie rozvoje terciárního vzdělávání do roku 2005  Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol do roku 2005  Programové prohlášení vlády ČR  Národní program rozvoje vzdělávání v České republice (Bílá kniha)  Strategie rozvoje terciárního vzdělávání do roku 2005  Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol do roku 2005

Základní strategické a koncepční materiály pro oblast vysokoškolského vzdělávání v Evropském prostoru:  Lisabonský proces  Boloňská deklarace a následují realizace transformace vysokého školství v rámci Boloňsko pražského procesu  Lisabonská úmluva o vzájemném uznávání vysokoškolských kvalifikací a jejich částí  Směrnice EU o profesním uznávání především v oblasti regulovaných profesí  Lisabonský proces  Boloňská deklarace a následují realizace transformace vysokého školství v rámci Boloňsko pražského procesu  Lisabonská úmluva o vzájemném uznávání vysokoškolských kvalifikací a jejich částí  Směrnice EU o profesním uznávání především v oblasti regulovaných profesí

Vysoké školy v České republice v roce 2002

Hlavní změny po roce 1989  Zvýšení počtu veřejných vysokých škol  Vznik soukromých vysokých škol  Zvýšení počtu studujících  Nové studijní programy a obory  Nové formy studijních programů  Výraznější zapojení VŠ do výzkumné a umělecké činnosti  Zvýšení mobility studentů a učitelů  Zvýšení počtu studentů ze zahraničí  Restrukturalizace studijních programů – změna na třístupňové (bakalářský, navazující magisterský a doktorský)  Zvýšení počtu veřejných vysokých škol  Vznik soukromých vysokých škol  Zvýšení počtu studujících  Nové studijní programy a obory  Nové formy studijních programů  Výraznější zapojení VŠ do výzkumné a umělecké činnosti  Zvýšení mobility studentů a učitelů  Zvýšení počtu studentů ze zahraničí  Restrukturalizace studijních programů – změna na třístupňové (bakalářský, navazující magisterský a doktorský)

Počet studentů VŠ v roce 2002/2003

Rozdělení studijních programů a fakult podle oborů

Studenti podle oborů

Akreditační komise

Výše normativu v letech

Růst inflace, počtu studentů a akademických pracovníků vysokých škol a běžných výdajů na vzdělávací činnost veřejných vysokých škol Růst inflace, počtu studentů a akademických pracovníků vysokých škol a běžných výdajů na vzdělávací činnost veřejných vysokých škol

Struktura financování vzdělávací a vědeckovýzkumné činnosti veřejných vysokých škol v letech 1994 a 2001 Struktura financování vzdělávací a vědeckovýzkumné činnosti veřejných vysokých škol v letech 1994 a 2001

Růst počtu studentů, prostředků na vlastní vzdělávací činnost vč. odpisů, koleje a menzy a změny výše nenorm. rozdělovaných prostředků

Jednotlivé složky mimonormativních výdajů (v % celkových výdajů na vzdělávací činnost) Jednotlivé složky mimonormativních výdajů (v % celkových výdajů na vzdělávací činnost)

Vývoj kapitálových výdajů veřejných vysokých škol (mimo VaV), růst počtu studentů a vývoj inflace Vývoj kapitálových výdajů veřejných vysokých škol (mimo VaV), růst počtu studentů a vývoj inflace

Vývoj institucionálních a účelových prostředků na vědeckou činnost veřejných vysokých škol získávaných z prostředků resortu školství Vývoj institucionálních a účelových prostředků na vědeckou činnost veřejných vysokých škol získávaných z prostředků resortu školství

Podíl jednotlivých složek financování vědy a výzkumu na veřejných vysokých školách v r Podíl jednotlivých složek financování vědy a výzkumu na veřejných vysokých školách v r Výzkumná centra *) Mimorezortní granty Výzkumné záměry Účelové prostředky bez VC Nespecifikovaný výzkum VVŠ

Vývoj financování školství celkem a veřejných vysokých škol (běžné i kapitálové výdaje, nárůst počtu studentů VVŠ a vývoj inflace)

Vývoj průměrných platů zaměstnanců veřejných vysokých škol

Věková struktura akademických pracovníků

Věková struktura nově jmenovaných profesorů v letech Věková struktura nově jmenovaných profesorů v letech

Slabé stránky  Dlouhodobé podfinancování VŠ  Dlouhodobá stagnace normativu na jednoho studenta (vnitřní dluh způsobený nepokrytím inflačních tlaků v předcházejících letech)  Nedostatečné finanční prostředky na výzkum  Věková struktura akademických pracovníků  Nedostatečný rozvoj distančního vzdělávání a alternativních forem vzdělávání  Problémy se zajišťováním účasti zahraničních hostujících profesorů  Vybavení laboratoří, knihoven a odborných pracoven  Dlouhodobé podfinancování VŠ  Dlouhodobá stagnace normativu na jednoho studenta (vnitřní dluh způsobený nepokrytím inflačních tlaků v předcházejících letech)  Nedostatečné finanční prostředky na výzkum  Věková struktura akademických pracovníků  Nedostatečný rozvoj distančního vzdělávání a alternativních forem vzdělávání  Problémy se zajišťováním účasti zahraničních hostujících profesorů  Vybavení laboratoří, knihoven a odborných pracoven

Podíl dotace vysokých škol vztažený k hrubému domácímu produktu  podíl z HDP v ČR je ve srovnání se zeměmi EU nízký  průměr v EU lze odhadnout na 1,5% HDP  podíl z HDP v ČR je ve srovnání se zeměmi EU nízký  průměr v EU lze odhadnout na 1,5% HDP

Návrhy na řešení: Projekt „Rozvoj veřejných vysokých škol, finanční podmínky a předpoklady“  společný projekt MŠMT, ČKR a RVŠ Reforma financování veřejných vysokých škol  zavádí do financování veřejných vysokých škol výkonové parametry ve všech oblastech jejich činnosti  finanční aspekty reformy: celkový nárůst prostředků pro VVŠ z kapitoly 333 na rok 2004 by měl činit 5,2 mld Kč Projekt „Rozvoj veřejných vysokých škol, finanční podmínky a předpoklady“  společný projekt MŠMT, ČKR a RVŠ Reforma financování veřejných vysokých škol  zavádí do financování veřejných vysokých škol výkonové parametry ve všech oblastech jejich činnosti  finanční aspekty reformy: celkový nárůst prostředků pro VVŠ z kapitoly 333 na rok 2004 by měl činit 5,2 mld Kč

Očekávané efekty a důsledky reformy financování veřejných vysokých škol  Překonání nejhorších důsledků chronického podfinancování VVŠ  Zásadní krok k naplňování priority vlády ČR (podpora vzdělávání)  Vytvoření zřetelných předpokladů k dosažení dlouhodobější sociální stability pro akademické i další pracovníky VVŠ  Realizace strukturálních i obsahových změn na VVŠ tak, aby se integrovaly do Evropského vzdělávacího prostoru  Vytvoření předpokladů pro dynamický rozvoj národní vědy v přirozeném napojení na světová vědecká centra  Překonání nejhorších důsledků chronického podfinancování VVŠ  Zásadní krok k naplňování priority vlády ČR (podpora vzdělávání)  Vytvoření zřetelných předpokladů k dosažení dlouhodobější sociální stability pro akademické i další pracovníky VVŠ  Realizace strukturálních i obsahových změn na VVŠ tak, aby se integrovaly do Evropského vzdělávacího prostoru  Vytvoření předpokladů pro dynamický rozvoj národní vědy v přirozeném napojení na světová vědecká centra

Očekávané efekty a důsledky reformy financování veřejných vysokých škol  Zvýšení úrovně vysokoškolské vzdělanosti (kvantitativně – zvýšením počtu přijatých uchazečů i počtu úspěšných absolventů i kvalitativně – zvýšením úrovně absolventů a zlepšením předpokladů jejich úspěšnosti na evropském trhu práce)  Efektivnější samosprávné řízení VVŠ (tlak na plnění kvalitativních kritérií povede k soustředění některých škol na špičkový vědecko – pedagogický výkon, u jiných orientaci na pedagogický výkon)  Efektivnější rozdělování státní dotace na činnost VVŠ (větší transparentnost, větší prostor pro vykonávání státní politiky při uchovávání autonomie vysokých škol)  Zvýšení úrovně vysokoškolské vzdělanosti (kvantitativně – zvýšením počtu přijatých uchazečů i počtu úspěšných absolventů i kvalitativně – zvýšením úrovně absolventů a zlepšením předpokladů jejich úspěšnosti na evropském trhu práce)  Efektivnější samosprávné řízení VVŠ (tlak na plnění kvalitativních kritérií povede k soustředění některých škol na špičkový vědecko – pedagogický výkon, u jiných orientaci na pedagogický výkon)  Efektivnější rozdělování státní dotace na činnost VVŠ (větší transparentnost, větší prostor pro vykonávání státní politiky při uchovávání autonomie vysokých škol)