Lukášovo evangelium podle vedoucích 35.phrr Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
BIBLICKÝ RŮŽENEC tajemství světla
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
KŘÍŽOVÁ CESTA k u t n o h o r s k é k a p l i č k y.
BIBLICKÝ RŮŽENEC slavná tajemství
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Každé ráno začíná život....
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
BIBLICKÝ RŮŽENEC bolestná tajemství
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
Křesťanství vznik a podstata.
Zněl pláč 1. Zněl pláč noci té, když se narodil a měl jenom tu stáj a bez nároků žil. Zněl pláč noci té, tam Bůh našel nás, kde pláč je nám domovem. 1/5.
Zněl pláč 1. Zněl pláč noci té, když se narodil a měl jenom tu stáj
1. Ó hlavo plná trýzně, | běd, ran i soužení, | ty zřídlo Boží přízně, | z níž spása pramení | ó hlavo ozdobená ctí, | slávu s výsostí, | jak velká stihla.
KDO JE JEŽÍŠ? 1.JEŽÍŠ JE NÁŠ PÁN A VŠECH KRÁLŮ KRÁL, JÁ HO DOBŘE ZNÁM, //:ON MI ŽIVOT DAL://
Ježíšova velekněžská modlitba I
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
Velikonoční příběh Ilustrace Henry Martin Copyright © 2005
1. Čas nastal nám přeradostný, | křesťané, plesejte  | přišel hod velikonoční, | křesťané, zpívejte! | Vyšel z hrobu náš Spasitel, | lidu svého Vykupitel,
MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
KRÁLŮ KRÁLI, JÁ TĚ CHVÁLÍM, SRDCE MÉ TI DÁVÁ DÍK, PŘED TEBOU SE VŠECHNO SKLÁNÍ V POKOJI A RADOSTI. MRAČNA SMUTKU V TOBĚ MIZÍ, RADOST TVÁ MĚ NAPLNÍ. KRÁLŮ.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal,
Přišel na zem 1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal ke svobodě zval zotročené hříchem, můj Pán. Světem šel a lidskou nesl.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
BIBLICKÉ ZÁKLADY SVÁTOSTI SMÍŘENÍ. Nejzchytralejší ze vší polní zvěře, kterou Hospodin Bůh učinil, byl had. Řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
1. Ó slyšte lidé přemilí, z mrtvých vstal v hodinu ranní, aleluja. Ježíš, Syn Boží jediný, z mrtvých vstal v hodinu ranní, aleluja.
1. Dva chodci z města jdou, do Emauz kráčejí  kříž, hrob je vyděsil, zbavil všech nadějí. V takovém zklamání, kdo může potěšit? Snad ten, kdo přidal se,
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
1. Buď tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
1. Haleluja! Lidé slyšte! | Bůh nám svého Syna daroval. | Pro nás hříšné narodil se, | aby v našich srdcích pokojem | a láskou | kraloval. | Bůh svět miloval,
1. Mám v nebi Otce a dobrého Pána, on sám lidské strachy a bolesti zná. On dává mi sílu hned každého rána a já šťasten jdu, kam mne Pán posílá. Já mám.
1. Nalezen jsem, | nalezen, bludu jsem již prost, | mně spásy teď vzchází den, | s ním míru skvost. | Ježíš přišel hledat mne, | kam jsem zabloudil; |
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
1. Zde stojím já tu u dveří | a klepu, žádám: Otevři! | Jen nakloň srdce k prosbám mým, | zda vejít smím, zda vejít smí?
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Zázrak komunikace s Bohem
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Transkript prezentace:

Lukášovo evangelium podle vedoucích 35.phrr Praha

Židovská dívka Marie počala z Ducha svatého a narodilo se jí dítě Ježíš.

Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem!

Už když mu bylo 12 let, udivil Ježíš učence svou moudrostí.

No, co z toho kluka vyroste?!

V dospělosti se nechal Ježíš pokřtít Janem Křtitele V dospělosti se nechal Ježíš pokřtít Janem Křtitele. Na Ježíše poté sestoupil Duch svatý jako holubice.

Toto je můj milovaný Syn!

Po křtu ho Duch vyvedl na poušť Po křtu ho Duch vyvedl na poušť. Zde, vyzbrojen Božím Slovem odolal ďáblovým svodům.

Ježíš lidem zvěstoval radostnou zvěst o přicházejícím Božím království a vyzýval je ke změně života a smýšlení. Povolal 12 učedníků a jedním z prvních byl rybář Šimon.

Nech mě! Jsem jen nehodný rybář! Nedělej fóry, pojď za mnou a učiním z Tebe rybáře lidí…

Ježíš uzdravoval chromé, slepé, hluché a vyháněl zlé duchy Ježíš uzdravoval chromé, slepé, hluché a vyháněl zlé duchy. Učil též lidi, jak mají v Božím království žít: milovat své nepřátele, neomezeně odpouštět, důvěřovat Bohu, vyhýbat se hříchu...

Haleluja! Už zase skáču jako srnka! No, to je teda síla!

Ježíšova moc nad přírodou (například když rozmnožil chleby a ryby) ukazovala, že v Ježíši přichází Bůh sám.

Konečně se pořádně nadlábnem… A zadarmo!

Při příchodu do Jeruzaléma Ježíše bouřlivě přivítali Při příchodu do Jeruzaléma Ježíše bouřlivě přivítali. Ježíš ale nepřicházel jako vojevůdce, ale jako ten, který na oslátku přináší mír.

Přivítejte krále Izraele! Sláva! Hurááá! Mesiáši, prosím podepiš se mi do památníčku!

Ježíš věděl, co ho v Jeruzalémě čeká Ježíš věděl, co ho v Jeruzalémě čeká. Při večeři vzal chléb, pohár s vínem a rozdělil se se svými učedníky. Chtěl, aby věděli, že jeho smrt není zbytečná, že zemře za ně, za Izrael, za svět.

Toto je má krev a mé tělo, které se za vás vydává… Velký ideály a kde nic tu nic Prachy jsou jistější…

Po večeři šel Ježíš do zahrady Getsemane, aby se modlil a získal sílu pro poslední rozhodnutí - zůstat Bohu věrný a poslušný až na smrt. I jeho nejbližší učedníci však v nejtěžší chvíli usnuli.

…ale ne má, ale Tvá vůle se staň! Otče, chceš-li odejmi ode mne tento kalich… …ale ne má, ale Tvá vůle se staň! chrpšííí chrpšííí

Zanedlouho Jidáš, jeden z jeho učedníků, který se ho rozhodl zradit, přivedl vojsko a služebníky velekněze, aby ho zatkli a přivedli před židovskou veleradu.

Polibkem zrazuješ Syna člověka?!?

Rada proti Ježíši marně hledala usvědčující svědectví Rada proti Ježíši marně hledala usvědčující svědectví. Nakonec se ho zeptali přímo: „Jsi tedy Syn Boží?“ Toto Ježíš potvrdil. Rada se ho rozhodla usmrtit.

Ty že jsi Syn Boží?! Pche… Před Piláta s Tebou! A Ty taky patříš mezi učedníky! Viděla sem Tě! Ženská, nevím o čem mluvíš! Pche… Před Piláta s Tebou!

Přivedli ho k Pilátovi a žádali, aby Ježíše dal popravit Přivedli ho k Pilátovi a žádali, aby Ježíše dal popravit. Pilát však zjistil, že je nevinný a chtěl ho propustit. Nakonec však podlehl tlaku davu a Ježíše dal nejdřív zbičovat a potom i ukřižovat.

Nad tímhle si myju ruce… Jeho krev na vaše hlavy! UKŘIŽOVAT !!! Fuuuuj! Pryč s ním! Nad tímhle si myju ruce… Jeho krev na vaše hlavy!

Vojáci Ježíše velmi krutým způsobem zbičovali.

Ty že jsi Mesiáš? Tak tady máš!

A potom ho vedli na místo zvané Golgota – Lebka.

Na Golgotě Ježíše přibili za ruce a nohy na kříž.

Nad hlavu mu dal Pilát zavěsit nápis, kde byla udána jeho vina: Ježíš Nazaretský, král Židovský (latinsky Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum – INRI).

Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co to provedli…

Přes obrovskou bolest se Ježíš modlil za ty, kdo mu ji způsobovali Přes obrovskou bolest se Ježíš modlil za ty, kdo mu ji způsobovali. Nakonec zemřel. Římský voják mu propíchl bok, aby se přesvědčil, že je opravdu mrtvý.

K.O. O.K.

Potom Ježíše sňali z kříže…

Tak to je totální KONEC!

KONEC

Moment… Ježíše ještě vložili do hrobu.

Velekněz dal hrob střežit vojáky, aby nikdo nemohl Ježíšovo tělo ukrást.

Den po sobotě ženy zavčas ráno přišly, aby Ježíšovo tělo pomazaly vonnými mastmi. Našly však hrob otevřený a prázdný.

Proč hledáte živého mezi mrtvými?!? Není zde, byl vzkříšen! Proč hledáte živého mezi mrtvými?!? Kde je???

Tentýž den šli do městečka Emaus dva Ježíšovi učedníci Tentýž den šli do městečka Emaus dva Ježíšovi učedníci. Byli velice smutní a zmatení z toho, co se stalo. Tu se k nim někdo připojil a vysvětloval jim, že toto všechno musel Mesiáš vytrpět.

Kluci, nevěšte hlavy, vždyť tak to mělo být…

V Emaus vešli do domu. Když při večeři pocestný vzal do rukou chléb a lámal ho, pochopili, kdo to je…

Vždyť to je JEŽÍŠ!

Ale on zmizel jejich očím.

?!? !?!

A tak hned vstali a vrátili se do Jeruzaléma, kde o tom vypravovali ostatním učedníkům.

Když o tom mluvili, Ježíš byl najednou uprostřed nich.

Neděste se, jsem to opravdu JÁ!

Učedníci měli obrovskou radost.

Ježíš jim přikázal, aby nesli radostnou zprávu o Božím vítězství nad zlem, hříchem a smrtí - zprávu o Ježíšově vzkříšení. Potom byl Ježíš vzat do nebe, odkud se jednou opět vrátí, aby na zemi nastolil Boží vládu.

Běžte ke všem národům a říkejte jim o mne! A já budu s vámi po všechny časy…

KONEC

…?

...to je teprve začátek.

Pokračování evangelia je teď ve Tvých rukách.