Organizační struktura podniku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Právní úprava podnikání
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr Ročník:3.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Metody dělení složek směsí
Organizační a řídící struktury
Řídící struktury.
1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství.
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Chrom, mangan Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 17
Typy firem, právní podklad jejich vzniku a fungování Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání.
Základní ekonomické pojmy
Základní ekonomické systémy
EKONOMIE JAKO PŘEDMĚT EKONOMIE
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_14_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Majetek podniku Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 7 Autor: Jiří Lysák 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/
Řídící struktury : malé a velké organizace
Název projektu: Moderní škola
Historické etapy vývoje managementu
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma: Podmínky sjednané mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Řídící struktury v organizaci
Řízení organizace, základy managementu
Digitální učební materiál
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Manažerské funkce a činnosti
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Další možnosti skončení pracovního poměru Ročník:3. Datum.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
Sociokulturní struktura populace ČR
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Pohyb zaměstnanců v podniku Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ORGANIZOVÁNÍ.
Organizační struktury, příklady
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Základy managementu Rozpětí řízení
Řídící struktury, malé a velké organizace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Organizace a organizování podniku
Dobré odpoledne.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
Management - Organizování
Management - Organizování
Přednáška 2, 3, 4: Organizování
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Ing. Veronika Dostálková MBA
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Transkript prezentace:

Organizační struktura podniku ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Organizační struktura podniku Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 20 Autor: Jiří Lysák

Cílem podnikatele je zvýšit hodnotu svého podniku. Vlastnictví podniku lze oddělit od řízení, za podmínky, že jednání manažerů je v zájmu vlastníka podniku. V tomto případě je možné delegovat pravomoci řízení a správy podniku na manažery. 1

Potřeba organizování a jeho důvod Důvodem organizování je dělba práce a omezenost rozpětí řízení v důsledku efektivní realizace činnosti Je potřeba vytvořit prostředí pro efektivní spolupráci všech zaměstnanců Dochází k vytváření více organizačních úrovní

Rozpětí řízení je pojem, který vyjadřuje : Jaký počet osob (objektů ) je schopen manažer efektivně řídit a kontrolovat Graicunasova teorie tvrdí, že jeden vedoucí je schopen efektivně řídit maximálně pět svých podřízených Řízení je ovlivněno četností kontaktů manažera s objekty, charakterem objektů

Organizační struktura není nebo neměla by být něco neměnného Firma se časem mění, mění se její portfolio produktů a služeb, počet zaměstnanců a jejich zkušenosti Tyto změny se musí promítnout do způsobu řízení a organizace práce v rámci firmy 2

Změna struktury firmy Jestliže firma nereaguje na změny ve vhodném okamžiku, může zakrnět v určitém stádiu svého vývoje nebo začít stagnovat Organizační struktura je determinována aktuálním obdobím životního cyklu firmy Organizační struktura je také ovlivněna lokální legislativou a mentalitou daného etnika

Typy organizačních struktur PLOCHÉ x STRMÉ HIERARCHICKÉ MATICOVÉ ŠTÍHLÉ 3

Ploché a strmé struktury Liší se od sebe tzv. počtem stupňů řízení Plochá struktura ( tj. „širší než delší „ ) Je většinou se 3 stupni řízení Strmá struktura Má více jak 3 stupně řízení Čím větší je počet stupňů řízení, tím déle trvá iniciace změn a firma je méně flexibilní

Plochá organizační struktura

Strmá organizační struktura

Štíhlé organizační struktury Takto je označována struktura s jedním až třemi stupni řízení V praxi se setkáváme se čtyřmi druhy struktur : „všichni dělají všechno „ Týmová organizační struktura Projektová organizační struktura Améba

„Všichni dělají všechno „ Jeden stupeň řízení typický pro začínající firmy s více vlastníky Uplatňuje demokratické způsoby řízení Každý má na starosti jeden obor (účetnictví, obchod, servis ) a vzájemně si do svých oborů zasahují jen minimálně ,nebo všichni dělají , co je potřeba

Týmová organizační struktura Je to dvou až třístupňová struktura malých nebo začínajících firem Ve firmě existují skupiny ( týmy ), které se věnují jednotlivým oblastem Každý tým má svého vedoucího nebo je jednočlenný a podřízený řediteli nebo členům vedení 4

Projektová organizační struktura: Podobná týmové struktuře, ale týmy nejsou stálé a specificky zaměřené Vznikají na základě projektu neboli větších zakázek Bývá vždy tří a více stupňová, protože hlavní manažer má pod sebou manažery zodpovědné za jednotlivé části projektu

Specifický příklad projektové struktury se třemi stupni řízení Améba Specifický příklad projektové struktury se třemi stupni řízení Český Telekom měl před privatizací 9 stupňů řízení, ale několika násobně větší Kyocera Corporation se díky systému Améba podařilo udržet 3 stupně 5

Hierarchické organizační struktury Jsou využívány u větších firem, kde počet stupňů řízení je čtyři a více Existuje zde jednoznačný vztah nadřízenosti a podřízenosti mezi jednotlivými stupni řízení Dělíme je: Liniová Štábní Liniově - štábní 6

Liniová struktura Pod „top“ managementem je střední management a dále „výkonní „ pracovníci. b) Štábní kultura Manažer na každé úrovni řízení má kromě přímých podřízených k dispozici „štáb“. Štáb je skupina odborníků, kteří podléhají danému manažerovi a nemají vlastní podřízené. c) Liniová – štábní struktura Je kombinací obou struktur Výhodu vlastního štábu má jen nejvyšší vedení společnosti

Maticová organizační struktura Kombinuje členění liniové ve výrobě a „boční“ členění podle obchodních celků Výhodou je , že může ve firmách vytvářet buď trvale, nebo dočasně operativní týmy z odborníků na jednotlivé oblasti, kteří pocházejí z různých oddělení Nejznámější firmou s maticovou strukturou je Microsoft

Zdroje - literatura   1. Dědina, Jiří, Malý, Milan. Moderní organizační arcitektura. Praha : Alfa Publishing, 2005. ISBN 80-86851 - 11-7. 2. Klínský, Petr-Münch, Otto-Chromá, Danuše. Ekonomika. Praha 8 : Vydavatelství EDUKO nakladatelství, s.r.o, 2012. ISBN 978-80-87204-65-8.

Zdroje - obrázky 1. Nivens, Sergey. hledat obrázky. Shutterstock.com. [Online] 14. 5 2012. [Citace: 16. 11 2014.] http://www.shutterstock.com/cs/pic.mhtml?id=157706513&pl=44814-43068. 2. Nordeich. Hledat obrázky. http://pixabay.com/. [Online] 12. 10 2008. [Citace: 16. 11 2014.] http://pixabay.com/cs/siluety-hierarchie-lidsk%C3%A9-%C4%8Dlov%C4%9Bk-81830/. 3. JAN. Hledat obrázky. http://pixabay.com/. [Online] 20. 4 2008. [Citace: 16. 11 2014.] http://pixabay.com/cs/siluety-hierarchie-lidsk%C3%A9-%C4%8Dlov%C4%9Bk-439150/. 4. Neznámý. Hledat obrázky. http://pixabay.com/. [Online] 30. 9 2010. [Citace: 16. 11 2014.] http://pixabay.com/cs/skupina-t%C3%BDm-bubliny-otazn%C3%ADk-464644/. 5. Neznámý. Hledat obrázky. http://www.shutterstock.com/. [Online] 20. 8 2013. [Citace: 16. 11 2014.] http://www.shutterstock.com/cs/pic.mhtml?id=162400331&pl=44814-43068. 6. Neznámý. Hledat obrázky. http://pixabay.com/. [Online] 25. 2 2011. [Citace: 16. 11 2014.] http://pixabay.com/cs/%C4%8Dlov%C4%9Bk-zam%C4%9Bstnavatel-superior-%C5%A1%C3%A9f-432709/. Obrázky byly nalezeny pod licencí Creativ commons nebo Public domain