„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/28.0115 Absolventi terciárního vzdělání a kvalifikační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Projekt Kvalita II: výsledky vzdělávání, vývoj školství v krajích.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
UNIVERZITA KARLOVA, PRAHA PEDAGOGICKÁ FAKULTA STŘEDISKO VZDĚLÁVACÍ POLITIKY Malátova 17, Praha 5 Tel.:
NSK pro TV Jan Koucký svět práce: klasifikace povolání
Výstupy z učení a nové metody výuky v současných podmínkách vysokého školství v České republice Eva Lajtkepová, VŠPJ Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Uplatnitelnost absolventů bc. oborů a výhody profesního zaměření Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu,
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a 17.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Personální plán pro podnikatelský plán
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Kdo (ne)udělá maturitu? Co to znamená pro vysoké školy Jan Koucký.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Transkript prezentace:

„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Absolventi terciárního vzdělání a kvalifikační požadavky trhu práce Jan Koucký

1.Uplatnění absolventů vysokých škol - REFLEX 2.Změny kvalifikačních požadavků 3.Výsledky projekce kvalifikačních požadavků do roku Kvalifikační profil, jeho zjišťování a měření

Mezinárodní výzkumy uplatnění absolventů Výzkum uplatnění absolventů v ČR jako součást mezinárodních projektů – CHEERS a REFLEX Projekt CHEERS - „Careers after Higher Education: a European Research Study“, 1998–2000, 12 zemí, sebrán vzorek 4 tisíc absolventů ISCED 5A z let Projekt REFLEX - „The Flexible Professional in the Knowledge Society: New Demands on Higher Education in Europe“, 2004– 2007, 16 zemí, vzorek omezen na absolventy ISCED 5A, v ČR sebrány dotazníky od 6794 absolventů, nevážený vzorek obsahoval 17 % bakalářů a 82 % magistrů, 1 % doktorů 2010 – Reflex 2010

Šetření REFLEX 2010 Národní projekt, postavený na zkušenostech z mezinárodního projektu REFLEX Data sbírána mezi květnem a zářím 2010 Cílová skupina: absolventi VŠ z let 2005 a 2006 Účastnilo se 20 veřejných, jedna státní a tři soukromé VŠ Dotazník byl přístupný přes internet Celkem sebráno 8629 dotazníků, což představuje návratnost 20 %; Nevážený vzorek absolventů z let 2005 nebo 2006 zahrnuje 31,7 % bakalářů, 67,7 % magistrů a 0,6 % doktorů

Šetření REFLEX 2010 Tematické okruhy dotazníku Vysokoškolská studia Vzdělání před vysokou školou a praxe během studia Hodnocení vysokoškolského studia Přechod ze školy do praxe První zaměstnání Profesní historie a současná situace Současná práce Kompetence – získané studiem a požadované v práci Hodnoty a orientace Osobní údaje

ZAMĚŘENÍ VÝUKY DŮRAZ NA ZÍSKÁVÁNÍ PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ A ZÍSKÁVÁNÍ TEORETICKÝCH ZNALOSTÍ

ZAMĚŘENÍ VÝUKY DŮRAZ NA STÁŽE A PRAXE A ÚČAST NA VÝZKUMNÝCH PROJEKTECH

KVALITA VYUČUJÍCÍCH ROZLOŽENÍ PODÍLU VELMI KVALITNÍCH UČITELŮ

SPOKOJENOST S VOLBOU STUDIA CO BY STUDOVALI, KDYBY SE ZNOVU ROZHODOVALI? Evropské země 2006, ČR 2010

SPOKOJENOST S VOLBOU STUDIA CO BY STUDOVALI, KDYBY SE ZNOVU ROZHODOVALI? Typ vzdělání a obor studia, ČR 2010

ISEI absolventů vysokých škol Evropské země 2006, ČR 2010

Podíl absolventů, kteří pracují na pozicích, jejichž nejvhodnější úroveň vzdělání je stejná nebo vyšší než dosažená úroveň, Evropské země 2006, ČR 2010

Spokojenost v zaměstnání absolventů vysokých škol Evropské země 2006, ČR 2010

Shrnutí Stále poměrně velký důraz na tradičnější způsoby výuky. Preference vyučování teoretických znalostí oproti získávání praktických dovedností a zkušeností. Málo prostoru dostávají hlavní nástroje nabývání praktických dovedností a zkušeností - praxe v oboru, stáže a účast na výzkumných projektech. Poklesl důraz na přednášky a na učitele jako hlavní zdroj informací. Nebylo to však nahrazeno modernějšími způsoby výuky, jako je práce ve skupinách, účast na projektech a vlastní řešení problémů. Absolventi v průměru hodnotí lépe odbornou a didaktickou část výuky než praktickou. Ta se navíc mezioborově a mezi školami výrazně liší. Prakticky na všech školách a ve všech oborech je poměrně pozitivně hodnocen systém a organizace studia. Kladně vnímají absolventi i možnosti kombinovat studium s jinými aktivitami. Pozitivně jsou také vnímány možnosti kontaktů s učiteli a spolužáky. Negativně je hodnocena výuka cizích jazyků.

Shrnutí Podle absolventů jsou na českých vysokých školách zhruba dvě třetiny vyučujících velice kvalitních. Rozptyl mezi školami je v hodnocení kvality učitelů poměrně výrazný. Nejpozitivněji hodnotí své učitele absolventi VŠCHT, AMU a VŠB-TU. Většina absolventů by volila opět studium na stejné škole a ve stejném oboru. Od roku 2006 se výsledky nezměnily - dvě třetiny českých absolventů pět let po získání diplomu svého rozhodnutí studovat nelitují a neměnily by volbu školy ani oboru studia. Podíl těch, kdo by se rozhodl nestudovat vysokou školu vůbec, zůstává zcela zanedbatelný. Mezi školami se nenachází žádná, kde by si studium nechtělo zopakovat alespoň 60 % jejích absolventů. Ve více než 85 % by studium na stejné škole volili absolventi ČVUT, VŠE a VUT.

2. Změny kvalifikačních požadavků: Evropský projekt Forecasting skill supply and demand in Europe

Analýzy a projekce kvalifikačních požadavků USA: projekce publikovány každé 2 roky již od 60. let. Zatím poslední projekce z konce roku 2007: vývoj ekonomiky, trhu práce a pracovních míst podle odvětví (cca 500) a povolání (cca 900) v letech Nová projekce vyjde na konci roku Evropské země: především od 80. let (vliv USA), v posledních letech například Velká Británie (Working Future 2009), pravidelně též Irsko, Francie, Nizozemsko, Německo, Rakousko, Finsko, Švédsko, ….. Prognos AG (Annual Prognos World Report)

Analýzy a projekce kvalEuropean Commission (EC) and Cedefop EC/Cedefop 2006 – 2008 pilot project: Future Skill Needs in Europe Forecast of skill demand 2008 (skill needs – jobs) Forecast of skill supply 2009 (available skills – people) EC initiative New Skills for New Jobs EC/Cedefop 2009 – 2012 programme: Forecasting skill supply and demand in Europe

Consortium of university institutes and other organisations from different European countries

Faktory ovlivňující kvalifikační požadavky ekonomiky a trhu práce (poptávka) a metodika projekcí

Changing demand and consumption of goods and services

Globalisation: Export & import, offshoring

Research & Development, Technology and Innovation

3.Výsledky projekce kvalifikačních požadavků do roku 2020

4.Kvalifikační profil, jeho zjišťování a měření

Definice Kvalifikačního profilu Kvalifikační profil shrnuje charakteristiky popisující různé dimenze kvalifikačních požadavků, předpokladů, podmínek a dalších kvalit důležitých/vyžadovaných pro výkon dané práce (pracovní místo, povolání).

6. Pracovní místa, povolání, sektory, evropské ekonomiky

Classification of jobs by sectors and by occupations NACE International Classification of Economic Activities 1. NACE level (category)15 Sector groups titles 2. NACE level (division) cca 60 Sector groups titles ISCO International Standard Classification of Occupation 1. ISCO level (major group)10 Occupation groups titles 2. ISCO level (sub-major group) 27 Occupation groups titles 3. ISCO level (minor group) cca 110 Occupation groups titles 4. ISCO level (minor group) cca 500 Occupation groups titles Individual occupation cca 1000 Occupation units titles

Děkuji Vám za pozornost! Phone: Address: Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5, Česká republika