PORTUGALSKO GEOLOGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Obecné požadavky na výstavbu
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nástroje územního plánování
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Pronájem, výpůjčka majetku pořízeného z dotace Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
Generální ředitelství cel
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka OPŽP – výroční konference Akcelerační.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
UDRŽITELNOST PROJEKTU ZMĚNY PROJEKTU V DOBĚ UDRŽITELNOSTI NAKLÁDÁNÍ S MAJETKEM POŘÍZENÝM Z DOTACE.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
ROLE SPÚ Pozemkové úpravy v okrese Opava
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Nadace Rotary Distriktní granty
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
UZAVÍRÁNÍ SMLUV O VEŘEJNÝCH SLUŽBÁCH V PŘEPRAVĚ CESTUJÍCÍCH
Má lithium těžit stát? 1 Obecné problémy průzkumu a těžby surovin
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Transkript prezentace:

PORTUGALSKO GEOLOGIE

HYDROMINERÁLNÍ A GEOTERMÁLNÍ ZDROJE Zásoby vřídelní vody Koncese geotermálních zdrojů Kontrakt na průzkum a sondáž Zakázka na průzkum a sondáž Ochranná zóna minerálních vod Koncese na přírodní minerální vody Termální lázně Stáčení a termální lázně Stáčení PORTUGAL – Geologia 1

KOVOVÉ RUDY Geologické strukturální celky 2 Důlní koncese Výskyt uranu Kontrakt na průzkum a sondáž Zakázka na průzkum a sondáž Geologické strukturální celky Zona Galaico-Transmontana Zona Centro-Ibérica Orlas Meso-Cenozóicas Zona Sul Portuguesa Zona de Ossa Morena Geologický zlom/trhlina PORTUGAL – Geologia 2

NEKOVOVÉ RUDY A KAMENOLOMY Důlní koncese Lom Oblast enviromentální rehabilitace Área Cativa (vymezená oblast) Oblast rezervy Kontrakt na průzkum a sondáž Zakázka na průzkum a sondáž Geologické strukturální celky Zona Galaico-Transmontana Zona Centro-Ibérica Orlas Meso-Cenozóicas Zona Sul Portuguesa Zona de Ossa Morena Geologický zlom/trhlina PORTUGAL – Geologia 3

GEOLOGICKÉ ZDROJE Veřejná oblast - stát Soukromé vlastnictví Nerostná ložiska Nerostné hmoty Hydrominerální zdroje Pramenitá voda Geotermální zdroje Průzkumná a sondážní práva Zřizovací licence Těžební práva Udělená pouze: Vlastníku pozemku Získaná na základě kontraktu v administrativním řížení Třetí straně, má-li dohodu o využívání s vlastníkem PORTUGAL – Geologia 4

GEOLOGICKÉ ZDROJE Veřejná doména státu Průzkum a sondáže Udělovány pouze tomu, kdo je vhodný a má odpovídající technickou i finanční kapacitu Stát může vyhlásit tendr a vybrat nejlepší návrh Administrativní kontrakt musí obsahovat: Vzájemná práva a povinnosti Oblast a její hranice Počátek období Podmínky prodloužení Program prací Harmonogram investic Jiné náležitosti PORTUGAL – Geologia 5

GEOLOGICKÉ ZDROJE Veřejná doména státu Průzkum a sondáže – Práva koncesionáře Stát musí garantovat: Právo vykonávat v oblasti a pro její zdroje studie and práce směřující k průzkumu a sondáži Právo dočasně okupovat půdu potřebnou pro průzkumové a sondážní práce a vybudovat příslušné zařízení Právo získat těžební koncesi k objeveným zdrojům PORTUGAL – Geologia 6

GEOLOGICKÉ ZDROJE Veřejná doména státu Průzkum a sondáž – povinnosti koncesionáře Povinnosti vůči státu: Práce musí začít do lhůty tří měsíců po uzavření kontraktu, není-li dohodnut jiný časový limit Práce musí být provedeny ve shodě se schváleným programem Třetí strany musí být odškodněny za jakékoli škody přímo způsobené v důsledku průzkumových a sondážních aktivit a musí být přijata opatření zajišťující splnění příslušných bezpečnostních předpisů PORTUGAL – Geologia 7

GEOLOGICKÉ ZDROJE Veřejná doména státu Průzkum a sondáže Oblast Oblast, kterou pokrývá udělení průzkumových a sondážních práv nesmí, až na výjimečné případy zvláštního významu, přesáhnout 1.000 km2 Období platnosti Platnost každého kontraktu na průzkum a sondáže nesmí, až na zvláštní, řádně zdůvodněné případy, přesáhnout: Pět let pro ložiska nerostů Tři roky pro hydrominerální nebo geotermální zdroje PORTUGAL – Geologia 8

GEOLOGICAL RESOURCES Public Domain of the State Průzkum a sondáže Zánik kontraktu Kontrakt na průzkum a sondáže zanikne: Uplynutím Dohodou stran Odstoupením ze strany státu, nebyly li splněny právní nebo kontraktační povinnosti Odstoupením druhé strany, bylo-li kompetentním místům prokázáno technicky nebo ekonomicky, že není v praxi proveditelné nalézt zdroje v oblasti vymezené kontraktem PORTUGAL – Geologia 9

GEOLOGICAL RESOURCES Public Domain of the State Těžba Těžební práva mohou být poskytnuta pokud jsou zdroje: V dosažitelné oblasti V oblastech krytých průzkumovými a sondážními právy pro zdroje, které se týkají odpovídajících kontraktů Práva musí být udělena v přímé souvislosti se žádostí zainteresované strany nebo v důsledku státem vyhlášeného tendru PORTUGAL – Geologia 10

GEOLOGICAL RESOURCES Public Domain of the State Těžba Smlouva o těžební koncesi bude zahrnovat: Vzájemná práva a povinnosti Oblast těžby Období Podmínky předepsané pro prodloužení Specifické podmínky pro každý jednotlivý případ Pokud objevené zdroje nesplňují podmínky nutné pro okamžité zahájení běžné těžby, může být smluvně poskytnuta lhůta pro těžbu pokusnou PORTUGAL – Geologia 11

GEOLOGICAL RESOURCES Public Domain of the State Těžba – práva koncesionáře Právo těžit ve shodě se zákonem a příslušným kontraktem Právo obchodovat se všemi produkty získanými těžbou Právo používat vodu a jiné veřejně dostupné zdroje, které nejsou předmětem užívání nebo vlastnictví Právo subkontrahovat provedení speciálních prací nebo technické pomoci za předpokladu, že nedojde k převodu odpovědností koncesionáře Právo žádat vyvlastnění půdy nutné pro provedení prací na základě veřejného prospěchu a bezodkladnosti Přednostní akviziční právo na zastavěný či nazastavěný pozemek v označené oblasti, pokud je pro těžbu nezbytný PORTUGAL – Geologia 12

GEOLOGICAL RESOURCES Public Domain of the State Těžba – povinnosti koncesionáře Do tří měsíců od uzavření koncesní smlouvy zahájit práce nutné pro těžbu, pokud nebyl v kontraktu stanoven jiný časový limit Udržovat souvislé těžební práce, pokud nebylo řádně povoleno jejich přerušení Odškodnit třetí strany za jakékoli škody způsobené těžbou Plnit všechny příslušné předpisy týkající se hygieny, bezpečnosti práce a ochrany životního prostředí, i po ukončení koncese Využívat veřejně přístupné zdroje objevené ve vyznačené oblasti Pravidelně předkládat informace o podstatných vlastnostech zdrojů PORTUGAL – Geologia 13

GEOLOGICAL RESOURCES Public Domain of the State Těžba Zánik kontraktu Těžební kontrakt zanikne: Uplynutím Dohodou stran Odstoupením ze strany státu v případech specificky uvedených v kontraktu nebo v důsledku neplnění závazků Odstoupením ze strany koncesionáře v případech specificky uvedených v kontraktu Zpětným odkupem s kompenzací PORTUGAL – Geologia 14

GEOLOGICAL RESOURCES Public Domain of the State Těžba Všechny operace týkající se odbytu nebo rafinace produktů těžby budou podléhat dohledu Nebude povolen žádný export, prodej nebo převod, ani bezúplatný, produktů nepocházejících z autorizované těžby PORTUGAL – Geologia 15

EMBAIXADA DA REPÚBLICA CHECA EM LISBOA Adresa: Rua Pêro de Alenquer, Nº14, 1400-294, Lisboa Tel: +351 21 300 10 12 Fax: +351 21 301 06 29 Conselheiro Económico e Comercial – obchodní rada Sr. Josef Molata Tel: +351 21 300 10 18 Email: commerce_lisbon@mzv.cz Assistente do Conselheiro Económico e Comercial Sr. Gonçalo Barreiros – portugalsky, anglicky, španělsky Tel: +351 21 300 10 22 Email: embaixada.checa.comercio@gmail.com PORTUGAL – Geologia 16