TECHNOLOGICKÁ STRUKTURA, JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technická obsluha výroby
Advertisements

Nauka o podniku Seminář 6..
JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ
MODELOVÁNÍ STAVEBNÍ VÝROBY
Technická dokumentace
JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Projektování výrobních procesů
Tato prezentace byla vytvořena
Poměrní ukazatelé OA a VOŠ Příbram.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Úvod do předmětu Technologie
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
Digitální učební materiál
Výrobní činnost.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
Indexy pojem OA a VOŠ Příbram.
Úvod do podnikových financí
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Tato prezentace byla vytvořena
KVALITA VÝROBY UČEBNICE STR hodina.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Indexní analýza časové indexy
Řízení nákladů a ceny stavby
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_15 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Nauka o podniku Seminář.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Jak chápeme kalkulační systém
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Rozdílové metody řízení hospodárnosti Normová metoda
Autor: Ing.Holenda Jiří
Modulová koordinace.
Technická příprava výroby
Statistické srovnávání ekonomických jevů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1300 Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Koeficienty DLM, výrobní.
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Kalkulace - učitel.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Výpočet potřeby zaměstnanců Pracovní list Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Konstrukční dokumentace
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
TECHNOLOGICKÝ POSTUP (TP) 12. Příklad vytvoření TP obrobku
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výpočet potřeby zaměstnanců
Digitální učební materiál
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Výrobní postup Slovní nebo grafický přehled obsahu a sledu jednotlivých výrobních operací, pracovních i nepracovních. (pracovní – přítomnost pracovníka,
Výrobní činnost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Průběh stavební zakázky
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Vyhodnocení stavební zakázky
Směnnost, koeficienty využití VK
Transkript prezentace:

TECHNOLOGICKÁ STRUKTURA, JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ Kapitola 3 TECHNOLOGICKÁ STRUKTURA, JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ

Technologická struktura stavebního procesu existuje v čase a prostoru, proto musí být řešena v souladu s časovou a prostorovou strukturou stavebního procesu. Technologickou strukturu stavebního procesu tvoří: Členění komplexního procesu na objektové procesy, členění objektového procesu na procesy stupně rozestavěnosti, etapové procesy, a dílčí stavební procesy. Sled objektových procesů, procesů stupně rozestavěnosti, etapových procesů a dílčích stavebních procesů. Technologické vazby mezi procesy. Pracovní síly a jejich složení. Pracovní prostředky a jejich složení. Pracovní předměty a jejich složení.

Nejdůležitější parametry technologické struktury: Počet objektů, stupňů rozestavěnosti a technologických etap Počet dílčích stavebních procesů Rozsah produkce Pracnost Produktivita práce Počet a skladba pracovních sil Počet strojů a zařízení Počet objektů se stanoví dle situačního výkresu, technické zprávy a projektové dokumentace. Počet stupňů rozestavěnosti a technologických etap se obecně stanoví technologickým rozborem objektového procesu v závislosti na prostorové struktuře stavebního procesu. Počet dílčích stavebních procesů se stanoví v tzv. technologickém normálu agregací jednotlivých pochodů z rozborového listu objektu nebo z výrobní kalkulace.

Rozsah produkce Q Pracnost P Je množství produktu, které je výsledkem určitého procesu. Vyjadřuje se ve fyzických nebo finančních jednotkách. Je základem pro určení pracnosti, produktivity práce nebo pro stanovení potřeby jednotlivých stavebních materiálů nebo polotovarů. (m2, m3, Ks, Kg) (Kč, tisíc Kč) Je množství práce potřebné na zhotovení určitého množství produktu určitého procesu, rozeznává se tzv.: Pracnost normová měřená v normohodinách PN = Q . Nc (Nh) Pracnost skutečná měřená v pracovních hodinách: PS = (Q . Nc) / n (Ph)

Q rozsah produkce měřený ve fyzických nebo finančních jednotkách NC norma času, což je normová spotřeba pracovního času 1 dělníka nebo stroje na měrnou jednotku jakostního produktu určitého procesu měřená v Nh/m.j , tj. normohodinách na měrnou jednotku produktu (tento údaj se zjišťuje časovým snímkováním stavebních procesů na staveništi) n součinitel napětí norem (poměr mezi skutečnou a normovou pracností určitého procesu, což je podnikový ukazatel, který bývá určen statisticky a vyjadřuje se v bezrozměrných jednotkách nebo v (%)

Produktivita práce Pr Je to rozsah produkce určitého procesu vyrobené za jednotku času jedním pracovníkem. Pr = Q / T Q rozsah produkce měřený ve fyzických nebo finančních jednotkách T je doba v časových jednotkách, po kterou je rozsah produkce Q vyráběn Produktivita hodinová, denní, týdenní, měsíční, roční Jednotka: finanční, fyzická

Sleduje se počet pracovníků HSV hlavní stavební výroba PSV přidružená stavební výroba Technologická struktura objektového procesu je zobrazena v tzv. rozborových listech a technologických normálech.

Rozborový list Je to dokument, který zobrazuje nejpodrobnější technologickou strukturu objektového procesu v členění pochodů (ve starší literatuře pod názvem předběžný technologický normál). Rozborový list je výchozí technologický doklad, ve kterém jsou hodnoceny jednotlivé pochody vyrábějící příslušné konstrukční prvky z hlediska přiřazení do etapových procesů, technologického postupu, pracnosti a začlenění do dílčích stavebních procesů dle technologické dělby práce. Po zpracování rozborového listu se sestavuje technologický normál, který uvádí technologický sled dílčích stavebních procesů, tj. procesů přiřazených konkrétním pracovním četám a určitou dělbou práce.

Pro agregaci jednotlivých pochodů do dílčích stavebních procesů ve technologickém normálu je potřeba dodržovat tyto zásady: ………………………………………………………………………………. 1. Slučované pochody vykonává stejný pracovní kolektiv (např. příčky tl.150 a 100 mm staví stejná četa) 2. Slučované pochody, které probíhají časové blízko sebe (např. provádění příček na sebe časově navazuje) 3. Mezi slučovanými pochody nejsou technologické přestávky

Příklad části technologického normálu

Příklad formy technologického normálu Rozborový list - příklad Technologický normál - příklad

Příklad části zjednodušeného rozborového listu