Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Indexní analýza Patří mezi nejpouživanější prostředky porovnání.
Umožní posuzovat vývoj jevů, které lze kvantifikovat. Používáme ji pro hodnocení údajů se stejným obsahem, avšak pocházející z různých časových období, tj. určuje, kolikrát (o kolik %) se změnila hodnota sledovaného ukazatele. Setkáváme se s ní při hodnoceni ekonomických a sociálních procesů. Její hodnoty jsou uveřejněny ve statistických publikacích, časopisech a denním tisku.

3 Indexní analýza Ukazatel (statistická veličina) je číselný údaj, který popisuje určitou sociálně ekonomickou skutečnost. Je to proměnná veličina, která vzniká vymezením času a prostoru. Indexy použijeme pokud chceme hlouběji analyzovat dvě období a jejichž statistický znak (číselný znak) můžeme rozdělit na dvě veličiny (příklad – objem celkových nákladů – dvě veličiny, množství zhotovených výrobků, náklady na jednotku množství, objem celkových tržeb).

4 Indexní analýza Z hlediska indexů rozdělujeme veličiny:
veličiny extenzitní (ukazatelé množství, rozsahu, objemu) Dají se sčítat. Označují se symbolem q. (Počet automobilů vyrobených v 1. čtvrtletí a v 2. čtvrtletí, součet vyjádří počet automobilů vyrobených v 1. pololetí.) veličiny intenzitní (ukazatelé úrovně) Nedají se sčítat. Označují se symbolem p. Lze z nich vyjádřit průměr. (Cena automobilu v 1. čtvrtletí a v 2. čtvrtletí.) Každá z těchto veličin podléhá svému vlastnímu vývoji.

5 Indexní analýza Posuzování vývoje předpokládá srovnání jednotlivých veličin za dvě období: základní období (minulé – více vzdálené od současnosti) představuje období časově předcházející. Označuje se symbolem 0. běžné období (srovnávané – blíže k současnosti) je porovnáváno se základním. Označuje se symbolem 1.

6 Indexní analýza Tabulka shrnuje základní pojmy. Veličiny Období
běžné Extenzitní q0 q1 Intenzitní p0 p1

7 Indexy Rozlišujeme tři druhy indexů: individuální jednoduché indexy
individuální složené indexy souhrnné indexy Výsledek vynásobíme 100 pro vyjádření v procentech.

8 Individuální jednoduché indexy
Sledují vývoj stejnorodé veličiny extenzitní (q) nebo intenzitní (p) na jednom místě. Individuální jednoduchý index množství Vyjadřuje změny extenzitní veličiny.

9 Individuální jednoduché indexy
Individuální jednoduchý index úrovně Sleduje změny intenzitní veličiny. Individuální jednoduchý index celkový

10 Absolutní rozdíly (delta)
Vyjadřují: - absolutní přírůstek - absolutní úbytek - nulovou změnu

11 Individuální složené indexy
Posuzují vývoj stejnorodé veličiny extenzitní (q) nebo intenzitní (p) na více místech určitého souboru. Individuální složený index množství Vyjadřuje vývojové změny extenzitních veličin, jež byly sumarizovány:

12 Individuální složené indexy
Index proměnlivého složení Sleduje vliv obou veličin.

13 Individuální složené indexy
Index stálého složení Charakterizuje vývoj průměrné intenzitní veličiny vlivem změn jednotlivých intenzitních veličin. Aby se potlačil vliv jednotlivých extenzitních veličin (množství), je třeba je vztáhnout pouze k jednomu období: - k základnímu - nebo běžnému. Proto index stálého složení můžeme vyjádřit dvěma způsoby:

14 Individuální složené indexy
Stálý základ vychází z běžného období: Stálý základ vychází ze základního období:

15 Individuální složené indexy
Index struktury Vyjadřuje samostatně vliv změny ve struktuře extenzitní veličiny s vyloučením vlivu veličiny intenzitní, která se měnit nebude. Opět index můžeme vyjádřit dvěma způsoby:

16 Individuální složené indexy
Intenzitní veličina je na úrovni základního období: Intenzitní veličina je na úrovni běžného období:

17 Absolutní rozdíly

18 Individuální složené indexy
Vztahy mezi individuálními složenými indexy vyjadříme pomocí rovnice.

19 Souhrnné indexy Charakterizují vývojové změny různorodých extenzitních a intenzitních veličin. Extenzitní veličiny jsou v tomto případě neslučitelné, neboť jde o různorodé veličiny (př. hrušky a jablka). Jde je sčítat pouze mezi obdobími. Nelze sečíst různorodé veličiny, mohu je převést na souhrnné vyjádření.

20 Souhrnné indexy Index hodnotový
Zjišťuje souhrnný vliv extenzitních a intenzitních veličin na jednom místě.

21 Souhrnné indexy Index objemový
Zkoumá vliv vývojových změn u extenzitních veličin na jednom místě. Index vyjádřit dvěma způsoby: intenzitní veličiny zůstávají na úrovni základního období: intenzitní veličiny zůstávají na úrovni běžného období:

22 Souhrnné indexy Index cenový
Charakterizuje samotný vliv vývojových změn u intenzitních veličin na jednom místě. Index vyjádřit dvěma způsoby: extenzitní veličina zůstává na úrovni běžného období: extenzitní veličina zůstává na úrovni základního období:

23 Souhrnné indexy Vztahy mezi souhrnnými indexy vyjadříme pomocí rovnice.

24 Indexní analýza Použitá literatura:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použitá literatura: Burda Z.: Statistika pro obchodní akademie Burda Z.: Příklady ze statistiky a jejich řešení Wonnacot T., Wonnacott R.: Statistika pro obchod a hospodářství Hindls R., Kaňoková J., Novák I.: Metody statistické analýzy pro ekonomy


Stáhnout ppt "Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google