Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Předmět: Informační systémy Ročník: 4 Téma: Metriky IS Tematický okruh: Outsourcing Jméno autora: Miroslav Široký Datum tvorby: prosinec 2012 Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_ISY_SR001 Soubor: 09VYSTUPY/VY_32_INOVACE_ISY_SR001 Anotace: Popis pojmu metriky v IS.

2 Používané definice Metrika je konkrétně definovaná metoda měření a definovaný rozsah měření; Metrika je měřitelný ukazatel použitý pro stanovení kvality, kvantity a finanční kategorie (např. náklad, průběžná doba, úroveň zásob); Metrika je ukazatel výkonnosti z hlediska stanovených cílů.

3 Zaměření metrik cíle kritické faktory úspěchu procesy aktivity
výkonnost zdrojů výkonnost pracovníků Podkategorie kvalita náklady čas

4 Atributy metrik název a identifikace
algoritmus, resp. vzorec (u tvrdých metrik) definice (u měkkých metrik) vlastník dimenze (měrná jednotka, časové období..) výchozí a cílová hodnota zdroj dat pro měření měření ověřování

5 Metriky v členění dle objektu měření
TVRDÉ metriky MĚKKÉ metriky objektivně měřitelné ukazatele sledují vývoj podnikových cílů, jsou zaměřeny na výkonnost podnikových procesů nelze vyjádřit početně, ani vtahem mezi měřitelnými parametry slouží k měření a hodnocení úrovně výkonnosti procesů

6 Metriky v členění podle opakovatelnosti použití
Diskrétní Kontinuální aplikovány opakovaně v časově limitovaném rozsahu. měření probíhá opakované v definované periodicitě.

7 Metriky v členění podle úrovně řízení
Strategická úroveň (kontinuální tvrdé metriky cílů) Taktická úroveň (u tvrdých metrik - výsledkové a realizačně zaměřené kontinuální a diskrétní metriky) Operativní úroveň (u tvrdých metrik - výsledkové a realizačně zaměřené kontinuální a diskrétní metriky)

8 Metriky v členění pro hodnocení efektů inovace IS/ICT
Externí metriky Interní metriky jsou definovány uživatelským podnikem a dodavatelem projektu inovace IT/ICT. jsou definovány samotným uživatelským podnikem.

9 Základní vlastnosti metrik
odvozeny ze struktury podnikových cílů respektují priority určené firemní strategií vyvážený poměr tvrdých a měkkých metrik objektivně měřitelné měření je opakovatelné zachování konzistence v čase dostupnost a srozumitelnost

10 Použitá literatura Zvyšování výkonnosti firmy na bázi potenciálu zlepšení [online] [cit ]. ISBN Dostupné z WWW: UČEŇ, Pavel. Metriky jako nástroj řízení efektivity IS/IT. Brno, Dostupné z:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google