Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Organizace výroby Organizace a řízení výroby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Organizace výroby Organizace a řízení výroby"— Transkript prezentace:

1 Organizace výroby Organizace a řízení výroby

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_01_32_INOVACE_05

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Struktura výroby Předmět: Organizace výroby Ročník: 4. Jméno autora: Ing. Lenka Kandlerová Škola: SPŠ Hranice Anotace: Prezentace seznamuje studenty se strukturou výroby, která je ovlivněna dělbou práce, tzn. jednotlivými výrobními operacemi a jejím podrobným členěním z několika hledisek. Klíčová slova: Základní, vedlejší, doplňková a přidružená výroba. Hlavní, pomocné, obslužné, pracovní, automatické a přírodní procesy. Operace. Fáze výroby. Technologické a prostorové uspořádání. Doba výroby, směnnost. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Kandlerová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Věcná struktura výroby
Při věcném hledisku používáme několik kritérií. Mezi hlavní kritéria, která nás budou zajímat podrobněji patří zejména: výrobní program (druhy výrobků), účast na výrobě výstupu, účast člověka při výrobě, charakter výroby (typy operací a jejich další členění).

5 Výrobní program Podle povahy výstupu rozlišujeme výrobu:
základní – tvoří hlavní výrobní program podniku, vedlejší – jde o výrobu polotovarů, které jsou součástí základní výroby, doplňková – pokrývá využití výrobního zařízení, jde o tzv. kooperaci nebo zpracování odpadu ze základní nebo vedlejší výroby, přidružená – jde o zcela jiný typ výroby, který není pro podnik typický.

6 Účast na tvorbě výstupu
Podle účasti na tvorbě výstupu rozlišujeme procesy: hlavní – výroba produktů určených mimo podnik (základní, vedlejší a doplňková výroba – hlavní předmět činnosti podniku), pomocné – procesy zabezpečující chod hlavních procesů (vedlejší a přidružená výroba – údržba pracovních prostředků, výroba energií), obslužné – doplňují a zabezpečují hlavní a pomocné procesy (kontrola, skladování, doprava).

7 Účast člověka při výrobě
Podle účasti člověka rozlišujeme procesy: pracovní – člověk pomocí pracovních prostředků působí na surovinu tak, aby z ní byl hotový výrobek, automatické – pracovní prostředky působí na surovinu bez lidské účasti, jde o programově řízenou výrobu, přírodní – na surovinu působí přírodní síly bez přímé účasti člověka.

8 Charakter výroby Jde o rozdělení výroby do jednotlivých operací.
Operace je souvislá práce, kterou pracovník dělá na určitém výrobku na jednom pracovišti. Skupina operací tvoří dílčí výrobní proces a souhrn dílčích výrobních procesů tvoří výrobní fáze, rozlišujeme: před-zhotovující fázi – zpracování materiálu na polotovar, zhotovující fázi – výrobek dostává svou charakteristickou podobu, dohotovující fázi – výrobek montujeme, zkoušíme, případně upravujeme.

9 Výrobní fáze Sklad materiálu Provoz 1 předzhotovující Provoz 2
dohotovující Výrobní mezisklad Výrobní mezisklad Sklad hotových výrobků suroviny polotovary vlastní výroby polotovary hotové výrobky výrobky

10 Prostorová struktura výroby
Při prostorovém hledisku se podnik snaží o hospodárnost (organizaci pracovišť). Mezi hlavní kritéria, která nás budou zajímat podrobněji patří zejména: technologické uspořádání pracovišť – vytvářejí se skupiny pracovišť, na kterých se provádějí technologicky stejné operace, náročné na manipulaci s materiálem, předmětné uspořádání pracovišť – technologicky odlišná pracoviště se seskupují v jednom prostoru, aby byla zajištěna plynulost výroby.

11 Technologické uspořádání
Sklad materiálu soustružna kovárna frézárna kalírna vrtárna svařovna brusírna kontrola Sklad výrobků M1 1 2 5 2 3 4 5 6 V1 M2 1 4 3 6 V2

12 Předmětné uspořádání Sklad materiálu Sklad výrobků
soustružení svařování broušení 1 2 3 4 5 6 V1 M1 vrtání kalení kontrola kování vrtání broušení 1 2 3 4 5 6 M2 V2 soustružení frézování kontrola

13 Časová struktura výroby
Při časovém hledisku podnik věnuje pozornost: průběžné době výroby – čas potřebný pro výrobu jednoho výrobku (zahrnuje všechny technologické a netechnologické operace + čas čekání) směnnosti – zajímá nás počet směn: a) s nepřetržitou technologií (energetika), b) s přetržitou technologií, ale nepřetržitým provozem (těžba uhlí), c) s přetržitou technologií a různou směnností (dřevařství), d) s návazností na jiné výrobní procesy (opravy).

14 Použitá literatura Líbal, V.: Organizace a řízení výroby. Praha: SNTL Tomek, G. – Vávrová, V.: Řízení výroby a nákupu. Praha, Grada Publishing Wöhe, G.: Úvod do podnikového hospodářství. 1. vydání českého překladu. Praha, C.H.Beck Použitá schémata jsou z archivu autora.


Stáhnout ppt "Organizace výroby Organizace a řízení výroby"

Podobné prezentace


Reklamy Google