Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ 8.10.2003 Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

seminář Možnosti strukturálních fondů pro podnikatele
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
Evropský sociální fond v ČR
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů na léta Ing. Marcela Příhodová Odbor strukturálních fondů Odd. implementace Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Obsah Oblasti pomoci ze SF EU Operační programy v ČR (Cíl 1) Negociace + OPPP Programový dodatek OPPP Finanční prostředky OPPP po negociacích NRP (mil.€) Implementační struktura OPPP

Oblasti pomoci ze SF EU Malé a střední podniky Výzkum a vývoj Ochrana životního prostředí v průmyslu Restrukturalizace průmyslu (průmyslové zóny) Zvýšení zaměstnanosti Efektivnost využití energetických zdrojů Efektivnost využití lidských zdrojů (celoživotní vzdělávání)

Operační programy v ČR (Cíl 1) Společný regionální OP – 31 % OP Průmysl a podnikání - 18 % OP Rozvoj lidských zdrojů - 22 % OP Rozvoj venkova a zem % OP Infrastruktura – 17%

Negociace + OPPP Negociace EK k NRP – problémové okruhy – připomínky: 1) větší význam věnovat V a V, inovacím 2) chybějící údaje o vývoji transferu technologií, hlavní nedostatek ČR - nízké investice, prudký pokles a stagnace registrovaných patentů; „nízká motivace středisek V a V ke spolupráci s průmyslem,což vážně hrozí tím,že se v průmyslových činnostech nebudou využívat výsledky V a V a že se ve výrobní sféře nebude těžit z domácích znalostí“

Harmonogram implementace OPPP

Programový dodatek OPPP 3 Priority: 1.Priorita: Rozvoj podnikatelského prostředí – 50%  Opatření 1.1. – Infrastruktura pro průmyslový výzkum, vývoj a inovace – 16%  Opatření 1.2. – Rozvoj podnikatelské infrastruktury – 23%  Opatření 1.3. – Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů v průmyslu a podnikání – 6%  Opatření 1.4. – Rozvoj informačních a poradenských služeb – 5 %

Programový dodatek OPPP  2. Priorita: Rozvoj konkurenceschopnosti – 46 %  Opatření 2.1. – Zakládání a rozvoj MSP – 24 %  Opatření 2.2. – Podpora inovací výrobků, technologií a služeb – 12 %  Opatření 2.3. – Snižování energetické náročnosti a využití obnovitelných zdrojů energie – 10 %

Programový dodatek OPPP  3.Priorita: Technická pomoc – 4 %  Opatření 3.1. – Řízení programu  Opatření 3.2. – Ostatní technická pomoc

Programový dodatek OPPP Cílové skupiny: Priorita 1 – technologická a inovační centra, university, výzkumná centra, podnikatelské subjekty, orgány samosprávy - developeři, orgány samosprávy, podn.subjekty - regionální konsorcia (podnikatelské subjekty, university, orgány samosprávy, neziskové organizace) - poradenské firmy - veřejné i soukromé, jednotliví poradci – CV, veřejné instituce

Programový dodatek OPPP Cílové skupiny: Priorita 2: - malé a střední firmy - začínající podnikatelé Oblast podpory inovací a konkurenceschopnosti - MSP i velké firmy

Programový dodatek OPPP Popis a intervence OPPP: 1.Priorita – Rozvoj podnikatelského prostředí Podpora infrastruktury pro aplikovaný výzkum, technologický rozvoj a inovace. Povzbuzení spolupráce mezi průmyslem, vzděláváním a výzkumnými institucemi. Rozvoj a revitalizace nemovitostí pro podnikání. Regionální vzdělávací centra pro podnikatele. Zlepšení úrovně a kvality poradenství zejména pro MSP.

Programový dodatek OPPP Popis a intervence OPPP: 2.Priorita – Rozvoj konkurenceschopnosti podniků Podpora začínajícím podnikatelům a podnikům s růstovým potenciálem k získání kapitálu a zvýhodněných poradenských služeb. Podpora přístupu k vybraným službám a snadnějšímu pronikání na trh, podpora exportu. Podpora investičně náročnějších projektů zabezpečujících růst podniků, realizaci inovací, zlepšení řízení podniků či spolupráci s partnery v zahraničí. Zvyšování efektivnosti využívání energie, včetně obnovitelných zdrojů. Snižování energetické spotřeby v průmyslu.

Finanční prostředky OPPP po negociacích NRP (mil. €) Priority OPPP Veřejné zdroje celkem ERDF (EU) Veřejné rozpočty ČR 1 - Rozvoj podnikatelského prostředí173,9130,443,5 2 – Rozvoj konkurenceschopnosti podniků159,912039,9 3 - Technická pomoc13,910,43,5 OPPP celkem347,7260,886,9

Implementační struktura OPPP Řídící orgán – celková odpovědnost za řízení a implementaci Agentury MPO – delegované funkce Řídícího orgánu (sběr a vyhodnocování projektů, ověřování před uskutečněním platby, monitorování) Monitorovací výbor – dohled nad implementací (regionální, ekonomičtí a sociální partneři), schvaluje programy podpory Platební jednotka – proplácí prostředky strukturálních fondů a státního rozpočtu přímo konečnému uživateli Odbor kontroly – provádí detailní kontrolu min. 5% uznatelných nákladů

Struktura implementace Řídící orgán (MA) MPO- odbor strukturálních fondů CzechInvest CzechTrade Česká energetická agentura (ČEA) Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB)

Vážení posluchači, děkuji Vám za pozornost