Title Sub-title PLACE PARTNER’S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Programy podpory v oblasti inovací, výzkumu a vývoje Lukáš Procházka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a Státem Izrael v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji GESHER/MOST.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Operační program Podnikání a inovace
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Title Sub-title PLACE PARTNER’S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Programy podpory v oblasti inovací, výzkumu a vývoje Lukáš Procházka Technologické centrum AV ČR European Commission Enterprise and Industry

Mezinárodní programy 7. Rámcový programProgram CIPEUREKA/EurostarsGesher/MostNárodní programy Vybrané operační programy Technologická agentura ČR Inovační vouchery Obsah prezentace

7. rámcový program Období Alokace 50,5 mld. EUR Hlavní nástroj EU pro financování mezinárodních projektů výzkumu a vývoje Žadatelé: univerzity, výzkumné ústavy, podniky 4 základní schémata: Spolupráce, Lidé, Kapacity, Myšlenky

Spolupráce Projekty v tématicky zaměřených oblastech Témata výzkumu dána tzv. výzvami Vhodné pro podniky s výzkumnou kapacitou Lidé Projekty spolupráce podniků a akademických institucí Možnost hostování odborníků z akademické sféry v podnicích Pro podniky s vlastním výzkumem a vývojem Myšlenky Hraniční výzkum, projekty vědecké excelence Kapacity Rozvoj evropských výzkumných kapacit, podpora regionů, malých a středních podniků

Tématicky zaměřené oblasti ZdravíZemědělství, potraviny a biotechnologieInformační a komunikační technologie (ICT)Nanovědy, materiály a nové technologieEnergieŽivotní prostředíDopravaSocioekonomické a humanitní vědyBezpečnostKosmický výzkum

Spolupráce Projekty v tématicky zaměřených oblastech Témata výzkumu dána tzv. výzvami Vhodné pro podniky s výzkumnou kapacitou Lidé Projekty spolupráce podniků a akademických institucí Možnost hostování odborníků z akademické sféry v podnicích Pro podniky s vlastním výzkumem a vývojem Myšlenky Hraniční výzkum, projekty vědecké excelence Kapacity Rozvoj evropských výzkumných kapacit, podpora regionů, malých a středních podniků

Kapacity – Výzkum ve prospěch MSP Na tuto oblast určeno 4,1 mld. EUR Menší projekty aplikovaného výzkumu Pro MSP bez vlastního vývoje Výzkum realizovaný na klíč Příští výzva: , (109 mil. EUR) Odlišné role: Výzkumné org. – nemají práva k využití výsledků projektu, avšak mají hrazeno 100 % nákladů (i firma může být výzkumnou organizací) MSP- Vlasníci výsledků projektu s právy ke komerčnímu využití, náklady hrazeny pouze z části

Title of the presentation | Date | Výzkumné organizace (min. 2) Zadání výzkumu Výsledky výzkumu a průmyslová práva Další firma, koncový uživatel apod. Malé či střední podniky (min. 3 ze 3 zemí) Komercializace

Rámcový program Konkurenceschopnost a inovace (CIP) Období Alokace 3,6 mld. EUR Cíle programu: Podpora konkurenceschopnosti podniků, zejména MSP Podpora inovací, včetně ekologických inovací Podpora energetické účinnosti a nových a obnovitelných zdrojů energie Rozdělení do 3 pilířů

1. pilíř – Entrepreneurship and innovation programme 60 % rozpočtu Podpora podniků a podnikání pomocí finančních nástrojů Výzvy vyhlašovány jednotlivě v průběhu celého roku Aktivity: Zlepšení financování přístupu k financování pro MSP Podpora iniciativ na podporu podnikání a inovací Podpora inovací s ekologickými přístupy

2. pilíř – Information and Communication Technologies Policy Support 20 % rozpočtu Cíle: stimulace inovací a konkurenceschopnosti prostřednictvím podpory využívání ICT státní správou, občany a podniky Podpora vzniku a rozvoje jednotného evropského informačního prostoru Podpora rozvoje informační společnosti (e- Government, e-Health apod.)

Příklad projektu – Saferinternet.cz

První české osvětové centrum v oblasti bezpečného internetu Internetová horká linka a internetová linka pomoci dětem Celkové náklady: 0,73 mil. EUR (příspěvek 75 %) Trvání projektu: – partneři Česká účast: CZI s.r.o (koordinátor), Sdružení linka bezpečí, Safer Internet Institute

3. pilíř – Intelligent Energy Europe 20 % rozpočtu Cíle: Zvyšování energetické účinnosti a racionální využití zdrojů energie Zvyšování investice do nových a obnovitelných zdrojů Zlepšování energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů v dopravě Aktivity: Překonávání překážek při uvádění nových technologií na trh Snižování finančního rizika při zavádění nové technologie Vzdělávací aktivity směřující ke změně chování spotřebitelů

Příklad projektu – Go Pedelec! Mezinárdoní projekt na podporu využívání elektrokol jako dopravního prostředku do města Cíl projektu: Zvýšení povědomí o elektrokolech mezi obyvateli měst a místní samosprávy Trvání projektu: – zahr. partnerů Česká účast: ekolo.cz

EUREKA Nadnárodní spolupráce podniků, univerzit a výzkumných ústavů v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a inovačních aktivit 3 typy projektů: Klastrové projekty Individuální projekty Eurostars projekty

zaměřeny na podporu mezinárodní spolupráce MSP z vybraných zemí Hlavním řešitelem projektu musí být MSP Pro podniky, které vydávají min. 10 % obratu na výzkum a vývoj

Gesher/Most Dvoustranný program mezi ČR a Izraelem Program vyhlašován formou veřejné soutěže (vyhlašována každoročně) Cíle programu – výzkum a vývoj v oblastech: Informační a komunikační technologie Udržitelné a čisté technologie Zemědělské a potravinářské technologie Strojírenství, nové materiály, nanotechnologie Řešení projetku max. 36 měsíců Projekty aplikovaného výzkumu – podpora 50 %

Mezinárodní programy 7. Rámcový programProgram CIPEUREKA/EurostarsGesher/MostNárodní programy Vybrané operační programy Technologická agentura ČR Inovační vouchery 2. část prezentace

OP Praha Konkurenceschopnost Program pro investiční projekty na území hl. m. Prahy Oblasti podpory: Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy Rozvoj a dostupnost ICT služeb Revitalizace a ochrana území Úsporné a udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí Podpora příznivého podnikatelského prostředí Rozvoj malých a středních podniků

Rozvoj MSP – poslední výzva 1.3. – Projekty splňující alespoň jeden z následujících bodů: Inovační aktivity směřující k novým technologiím, konkurenceschopným výrobkům a službám Zvyšení technických a užitných hodnot výrobků, technologií a služeb Zvyšení efektivnosti procesů výroby a poskytování služeb Zavádění IT systémů pro vývoj výrobků a služeb nebo zvyšujících vnitřní efektivitu podniku Aktivity směřující k ochraně práv průmyslového vlastnictví

Rozvoj malých a středních podniků Příklady podpořených projektů z předchozích výzev: Modernizace cukrárny Vývoj a výroba GSM zařízení Stavební úpravy restaurace Solná jeskyně Inovace výroby

OP Praha Adaptabilita Program pro "měkké" projekty na území hl. m. Prahy Období Oblasti podpory: Podpora rozvoje znalostní ekonomiky Podpora vstupu na trh práce Modernizace počátečního vzdělávání Aktuální výzva: – Plán další výzvy: květen – červenec 2011

Podpora rozvoje znalostní ekonomiky Podporované aktivity: Rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Podpora a poradenství rozvíjející podnikatelské prostředí Rozvoj a realizace dalšího vzdělávání: Příprava, rozvoj a inovace systému dalšího profesního vzdělávání v organizaci Realizace programů a kurzů dalšího profesního vzdělávání, včetně realizace odborných stáží Školení a odborná příprava poskytovatelů dalšího profesního vzdělávání Tvorba nových/inovace stávajícíh metodik a nástrojů v programech a kurzech dalšího profesního vzdělávání

OP Podnikání a inovace Investiční projekty mimo území hl. m. Prahy Objem prostředků: 3,6 mld. EUR Výše dotace dle velikosti podniku: Malé – 60 % Střední – 50% Velké – 40 %

OP Podnikání a inovace Priority OPPI: Vznik firem Rozvoj firem Efektivní energie Inovace Prostředí pro podnikání a inovace Služby pro rozvoj podnikání Pro realizaci těchto priorit 15 různých programů (finanční produkty, dotace)

OP Podnikání a inovace Start Bezúročný úvěr nebo cenově zvýhodněná záruka za úvěr pro začínající podnikatele Např: Vybavení provozovny Příjem žádostí: – Progres Podřízené úvěry Příklad využití: další prostředky k již poskytnutému úvěru komerční bankou Příjem žádostí: – Záruka Zvýhodněné záruky za úvěry Např: záruka pro bankovní úvěr na nákup vybavení, zařízení, zásob Příjem žádostí: –

OP Podnikání a inovace ICT a strategické služby Dotace na podporu rozvoje ICT sektoru Např.: dotace firmě na vývoj software Příjem reg. žádostí: – , plné: ICT v podnicích Dotace na podporu využívání ICT v MSP Např.: Dotace na pořízení vnitropodnikového informačního systému Příjem reg. žádostí: – , plné: Eko-energie Využívání obnovitelných zdrojů energie, zvyšování energetické účinnosti Např.: Dotace na výstavbu zařízení na výrobu energie z OZE Příjem reg. žádostí: – , plné:

OP Podnikání a inovace Inovace – inovační projekty Dotace na podporu zavádění inovací do výroby Např: Podnikatel vyvinul prototyp a potřebuje prostředky na stroje pro zahájení sériové výroby Příjem reg. žádostí: – , plné: Inovace – Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví Dotace na výdaje související s ochranou práv průmyslového vlastnictví Např.: Podnik se rozhodne ochránit nový produkt užitným vzorem a žádá prostředky na patentové zástupce, správní poplatky, překlady atd. Příjem reg. žádostí: – , plné: Potenciál Dotace na podporu výzkumných a vývojových aktivit Např: Vybudování vývojového střediska firmy Příjem reg. žádostí: – , plné:

OP Podnikání a inovace Spolupráce Dotace na podporu spolupráce v oblasti inovací Např.: Podpora klastrů,odvětvových seskupení Prosperita Dotace na rozvoj vědecko-technických parků, podnikatelských inkubátorů Příjem reg. žádostí: – , plné: Školicí střediska Dotace na infrastrukturu pro vzdělávání zaměstnanců Např. výstavba nebo rekonstrukce školicího střediska firmy

OP Podnikání a inovace Nemovitosti Dotace na rozvoj podnikatelských nemovitostí (podnikatelské zóny) Poradenství Dotace na poradenské služby Např.: Analýza, studie proveditelnosti apod. Marketing Dotace na podporu mezinárodní konkurenceschopnosti MSP Např.: propagační materiály na veletrzích Příjem reg. žádostí: – , plné:

Title of the presentation | Date | Registrační žádost Plná žádost Realizace projektu Udržitelnost 2-3 měsíce – Rozhodnutí o poskytnutí dotace cca 2 týdny – Rozhodnutí o přijatelnosti projektu Žádost o platbu OPPI – příprava projektu

Cíl: snižování nezaměstnanosti prostřednictvím aktivních politik na trhu práce, začleňování sociálně vyloučených obyvatel zpět do společnosti, profesní vzdělávání Prioritní osy: Adaptabilita Aktivní politiky na trhu práce Sociální integrace a rovné příležitosti Veřejná správa a veřejné služby Mezinárodní spolupráce OP Lidské zdroje a zaměstnanost

Další profesní vzdělávání zaměstnanců podnikatelských subjektů v oblasti průmyslu Platnost výzvy: – Podpora rozvoje profesního vzdělávání v malých a středních podnicích Platnost výzvy: – Vybrané otevřené výzvy - Adaptabilita

Cíle: Podpora projektů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje, jejichž výsledky mají potenciál pro komerční uplatnění Stimulace podniků a výzkumných organizací ke zvýšení intenzity a účinnosti spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích Technologická agentura ČR – Program Alfa

Podprogramy: Progresivní technologie, materiály a systémy Energetické zdroje a ochrana a tvorba životního prostředí Udržitelný rozvoj dopravy Délka projektů: 3 – 4 roky Max. výše podpory na projekt: 80 % Program Alfa

Inovační vouchery Dotace ve výši až Kč na objednání služeb u brněnských vědecko-výzkumných institucí Cílem propojení výzkumu a soukromé sféry Poslední výzva – – Podporované aktivity: Vývoj produktu/procesu/služby Testování a měření Studie proveditelnosti Design produktu Posouzení ekonomického dopadu apod.

Děkuji za pozornost! Lukáš Procházka Tel: