NÁHRADNÍ VÝCHOVA DĚTÍ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

aneb problematika náhradní rodinné péče
Zsv.
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Rodina a její funkce.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Dětské centrum Domeček
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Občanská výchova 7. ročník
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOS dětské vesničky.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Název Náhradní rodinná péče
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Rodina, náhradní rodinná péče
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sociální práce s rodinou 9
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Sociální práce s rodinou 8
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

NÁHRADNÍ VÝCHOVA DĚTÍ Mgr. Michal Oblouk

NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE je poskytována dětem bez rodiny, nebo dětem, které nemohou být z různých důvodů vychovávány ve své vlastní rodině – smrt, nemoc nebo nezpůsobilost rodičů dává dětem možnost vyrůstat v přirozeném rodinném prostředí, které – na rozdíl od ústavní péče – má pozitivní vliv na jejich psychomotorický a psychický vývoj umisťování dětí do náhradní rodinné péče je u nás možné teprve od roku 1963, kdy byl vydán zákon o rodině za každé dítě zodpovídá jeho zákonný zástupce, kterým je zpravidla rodič - pokud dítě nemá zákonného zástupce alespoň v jednom rodiči, ustanoví soud dítěti opatrovníka existují 4 možnosti

ADOPCE/OSVOJENÍ nejvyšší a pro dítě z právního hlediska nejvýhodnější typ náhradní rodinné péče – dospělý přijme cizí dítě za vlastní jednotlivci nebo manželé si mohou osvojit nezletilé dítě, které je tzv. právně volné = faktický sirotek (dítě ztratilo oba rodiče) nebo sociální sirotek (rodiče dali souhlas k adopci) od r. 2014 lze adoptovat i zletilou osobu osvojitelé mají stejná práva a povinnosti vůči dítěti jako rodiče, stávají se tak zákonnými zástupci dítěte a mají rodičovskou zodpovědnost k osvojenci, vzniká právní vztah mezi osvojencem a příbuznými osvojitelů se všemi vzájemnými právy a povinnostmi příbuzných osob osvojením zanikají vzájemná práva a povinnosti mezi osvojencem a původní rodinou, osvojené dítě získává příjmení osvojitelů o osvojení rozhoduje soud na návrh osob, které si chtějí dítě osvojit - jen když to bude ku prospěchu dítěte osvojitelem může být jen osoba zletilá se způsobilostí k právním úkonům, nesmí mít přímý příbuzenský vztah k osvojenci (prarodič) ani nesmí být jeho sourozencem individuálním osvojitelem se může stát jeden z manželů (se souhlasem druhého manžela) nebo též osamělá osoba, společnými osvojiteli se mohou stát jen manželé - společně nemohou osvojit ani druh a družka nebo stejnopohlavní registrovaný pár

ADOPCE/OSVOJENÍ osvojitelé musí mít s osvojencem přiměřený věkový rozdíl a musí splňovat kritéria - řádný život, dobrý zdravotní stav, bezúhonnost, finanční zajištění před rozhodnutím soudu o osvojení dítěte musí budoucí osvojitelé vychovávat dítě nejméně 3 měsíce na své náklady zákon striktně vymezuje děti, které je možno osvojit, chrání tak jejich práva, i práva jejich biologických rodičů – skupiny dětí vhodných k osvojení: děti nechtěné (většinou děti matek na nízké sociální a kulturní úrovni, prostitutek, s duševní chorobou či závislých na návykových látkách) děti, o které rodiče z různých důvodů nemohli nebo nechtěli pečovat (děti v soudem nařízené ústavní péči, často děti zdravotně či sociálně handicapované) děti, jejichž biologická rodina se rozpadla a širší rodina nebyla schopna péči o ně zabezpečit (skupina, o kterou je tradičně velký zájem; sirotci, děti rodičů dlouhodobě vězněných)

DRUHY OSVOJENÍ 1) podle míry začlenění dítěte do nové rodiny a míry zachování vztahu s jeho původní rodinou: úplné - plně zanikají vztahy k původní rodině a vznikají nové příbuzenské vztahy k rodině osvojitele neúplné - zůstává zachováno např. dědické právo (české právo toto v současnosti neumožňuje) 2) podle osvojitelů: individuální - osvojení jedním osvojitelem, osvojenec se dostává do vztahu jen s osvojitelem a jeho příbuznými společné - osvojení partnerskou dvojicí, osvojenec se dostává do vztahu s oběma partnery a jejich příbuznými 3) podle možnosti zrušení: zrušitelné - je možno zrušit, např. na základě rozhodnutí dítěte po dosažení plnoletosti, v matrice zůstávají zapsáni i původní rodiče dítěte nezrušitelné - v matrice dochází k trvalému nahrazení původních rodičů adoptivními

PĚSTOUNSKÁ PÉČE jeden z právních režimů náhradní rodinné péče, ve kterém dítě nemá práva biologického potomka (např. nemá nárok na dědictví) a právní vztah pěstounství končí nejpozději dosažením jeho plnoletosti pěstounem může být jen fyzická osoba, která je k této péči o dítě vhodná, která poskytuje záruku řádné výchovy dítěte a kterou ustanoví v konkrétním případě soud je určena především dětem, které ze zdravotních nebo sociálních důvodů nemohou být osvojeny - často jde o děti starší a skupiny sourozenců je placená (odměna pěstounů, příspěvek na úhradu potřeb dítěte, příspěvek při převzetí dítěte, event. příspěvek na zakoupení motorového vozidla) biologičtí rodiče neztrácejí rodičovské povinnosti a vědí, kde dítě vyrůstá - v některých případech ho mohou navštěvovat a mají právo rozhodovat o důležitých věcech, které se dítěte týkají (vydání cestovního pasu, cestování do zahraničí, volba školy) pokud se rodiče již budou schopni o dítě postarat a budou ho chtít zpět, mohou dát žádost k soudu o vrácení dítěte do péče a ten jejich požadavek zváží - soud ale pěstounství zruší vždy jen tehdy, pokud to navrhne sám pěstoun, jinak jen z důležitých důvodů

PĚSTOUNSKÁ PÉČE před rozhodnutím si soud vždy vyžádá vyjádření orgánu sociálně-právní ochrany dítěte a pokud je dítě ve věku, kdy je schopno posoudit obsah pěstounské péče, má být přihlédnuto také k jeho vyjádření po rozhodnutí o svěření do péče pěstouna má dítě povinnost podle svých schopností v jeho domácnosti pomáhat a pokud je již samo výdělečně činné, musí i přispívat na úhradu společných potřeb pěstoun pak má povinnost o dítě osobně pečovat a může přiměřeně vykonávat práva a povinnosti rodičů, zastupovat dítě ale může jen v běžných záležitostech dva typy pěstounské péče: individuální – rodinné prostředí skupinová – rodinné buňky, SOS dětské vesničky (páry nebo matky pečují o malé skupiny dětí)

PORUČENSTVÍ poručníka ustanovuje soud pokud rodiče dítěte zemřou nebo jsou zbavení rodičovské zodpovědnosti - zpravidla se jedná o příbuzné nebo osobu blízkou poručníky mohou být i manželé pokud se nenajde vhodná fyzická osoba je poručníkem ustanoven orgán sociálně-právní ochrany dětí poručník je zákonným zástupcem dítěte spravujícím jeho majetek, ale při závažných rozhodnutích je povinen se poradit se soudem poručník nemá k dítěti vyživovací povinnost a pokud je správa majetku dítěte spojena se značnou námahou, má právo na odměnu zaniká dosažením plnoletosti dítěte nebo rozhodnutím soudu

ÚSTAVNÍ VÝCHOVA výchovné opatření, které soud nařídí, jestliže je výchova dítěte vážně ohrožena nebo vážně narušena a jiná výchovná opatření nevedla k nápravě, nebo jestliže z jiných závažných důvodů nemohou rodiče výchovu dítěte zabezpečit může být nařízena jen u nezletilého dítěte a z důležitých důvodů ji může soud prodloužit až o 1 rok po dosažení jeho zletilosti o děti pečují speciálně vyškolení výchovní pracovníci mimo systém zařízení, ve kterých je prováděn výkon ústavní výchovy, stojí relativně nově vzniklá zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc – dětská centra, Klokánky v případě nařízení ústavní výchovy nebo umístění dítěte do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc má soud povinnost nejméně jednou za 6 měsíců přezkoumat, zda trvají důvody pro nařízení tohoto opatření nebo zda není možné zajistit dítěti náhradní rodinnou péči od r. 2014 může být dítě v dětském domově max. 3 roky, poté musí soud znovu rozhodnout

ZAŘÍZENÍ ÚSTAVNÍ VÝCHOVY Kojenecký ústav a dětský domov pro děti do tří let věku - zdravotnická zařízení léčebně preventivní péče pečující o děti ve věku do tří let Diagnostický ústav – školské zařízení, jsou do něj po nařízení ústavní výchovy umístěny děti za účelem komplexního vyšetření, ústav pak děti umísťuje do dětských domovů, dětských domovů se školou nebo výchovných ústavů, pobyt v ústavu trvá zpravidla 8 týdnů Dětský domov – školské zařízení, mohou být do něj umísťovány děti od 3 do 18 let, do dětského domova se rovněž umísťují nezletilé matky spolu s jejich dětmi, účelem je zajišťovat péči o děti s nařízenou ústavní výchovou bez závažných poruch chování, tyto děti se vzdělávají ve školách, které nejsou součástí dětského domova Dětský domov se školou – školské zařízení, umísťují se do něj děti zpravidla od 6 let do ukončení povinné školní docházky, účelem je zajišťovat péči o děti s nařízenou ústavní výchovou se závažnými poruchami chování, tyto děti se většinou vzdělávají ve škole, která je součástí zařízení Výchovný ústav – školské zařízení, pečuje o děti starší 15 let se závažnými poruchami chování, u nichž byla nařízena ústavní výchova nebo uložena ochranná výchova (výjimečně, v případech zvláště závažných poruch chování, lze do výchovného ústavu umístit i dítě s nařízenou ústavní výchovou mladší 15 let), zřizují se oddělení pro děti s nařízenou ústavní výchovou a uloženou ochrannou výchovou Domov pro osoby se zdravotním postižením – zařízení sociálních služeb, jsou do něj umísťovány děti, jejichž zdravotní handicap vyžaduje zvláštní odbornou péči

ORGÁN SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY pokud se manželé nebo jednotlivec rozhodne osvojit si dítě, musí jít na oddělení sociálně-právní ochrany dětí městského úřadu - musí doložit potvrzení o příjmu, posudek zaměstnavatele, potvrzení o zdravotním stavu a výpis z rejstříku trestu je opatrovníkem (zástupcem) dítěte v řízeních, jako je rozhodování o péči o děti, o výživném apod. vyhledává ohrožené děti, je zodpovědný za preventivní opatření v rodinách, zprostředkovává náhradní rodinnou péči a vypracovává pro soud posudky a doporučení

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1hradn%C3%AD_rodinn%C3%A1_p%C3%A9%C4%8De http://cs.wikipedia.org/wiki/Osvojen%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C4%9Bstounsk%C3%A1_p%C3%A9%C4%8De http://cs.wikipedia.org/wiki/OSPOD http://www.nahradnirodina.cz/ustavni_pece.html http://www.mpsv.cz/cs/7297 http://snidane.nova.cz/clanek/novinky/pondelni-snidane-o-nahradni-rodinne-peci.html http://www.mineralfit.cz/clanek/pestounska-pece-zivotni-poslani http://archiv.vlasta.cz/trinacta-komnata/2011/9/17/clanky/v-pestounske-peci-maji-dve-sestricky-ted-chteji-i-brasku-je-ale-beh-na-dlouho-trat/ http://zena.centrum.cz/deti/clanek.phtml?id=707356 http://mentrix.cz/index.php?pg=Nahradni_rodinna_pece_(NRP) http://www.mediafax.cz/domaci/3155945-Chudoba-nesmi-byt-duvodem-pro-odebrani-ditete-z-rodiny-rekl-Nejvyssi-soud