Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
M O N O S A C H A R I DY.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sloučeniny v organismech
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka Výživa a potraviny Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka Obrázek: http://www.novinky.cz

Sacharidy z pohledu chemie Základem sacharidů jsou cyklické molekuly (kruhového tvaru), které jsou tvořené z atomů uhlíku, kyslíku a vodíku. Z chemického hlediska se dělí na: Monosacharidy – (mono = jeden) jsou tvořené jen jednou cyklickou molekulou. Příklady: glukóza nebo galaktóza. Rychle se vstřebávají do krve a jsou dobře rozpustné ve vodě. Disacharidy – (di = dvě) jsou tvořené dvěma cyklickými molekulami, vzájemně spojenými atomem kyslíku. Sacharóza, tj. řepný cukr vyráběný z řepy. Laktóza tj. mléčný cukr, způsobuje nasládlou příchuť mléka. Polysacharidy – (poly = mnoho) jsou složené z mnoha molekul monosacharidů. Typickým příkladem je škrob, jehož základem je monosacharid glukóza.

Náhradní sladidla Jsou to látky, které mají sladkou chuť, ale z chemického hlediska nemusí mít se sacharidy nic společného. Mohou být mnohonásobně sladší než cukr. Pro organismus zpravidla nejsou žádným zdrojem energie. Dělí se na: 1. Uměle vyrobená – aspartam (asi 200x sladší něž cukr), sacharin (250-500x sladší), sorbitol, acesulfam K, sukralóza. Často mají nežádoucí účinky. U aspartamu bylo údajně prokázáno asi 60 nežádoucích vedlejších účinků. 2. Přírodní – rostlina Stevia sladká. Nebyly u ní prokázány nežádoucí účinky. Obrázek: http://www.fansladidla.cz Obrázek: http://conmigo8.blogspot.cz Obrázek: http://www.steviashop.cz

Molekula aspartamu Obrázek: http://cs.wikipedia.org

Chemická struktura monosacharidů Některé sacharidy se liší jen různou prostorovou orientací atomů. (Porovnej molekuly na obrázku.) Glukóza podléhá v těle oxidaci za vzniku oxidu uhličitého, vody a energie. V krvi člověka musí být udržována určitá hladina glukózy, asi 4,4mmol/L až 6,7mmol/L. Nemoc diabetes (cukrovka) Charakteristická vysokou hladinou cukru v krvi. Je způsobena špatnou funkcí slinivky, která produkuje hormon inzulín, což je hormon bílkovinné povahy, který snižuje hladinu cukru v krvi.

Chemická struktura disacharidů

Chemická struktura polysacharidů - škrob Základní stavební jednotkou škrobu je glukóza! Škrob je součástí rostlin, kde vzniká jako produkt fotosyntézy. Často se získává z brambor a kukuřice. Pro tělo škrob není rychlým zdrojem energie, protože se musí při trávení nejprve štěpit různými enzymy (např. ptyalinem ve slinách), poté může být postupně vstřebán do krve.

Sacharidy z hlediska výživy Jsou sice rychlým zdrojem energie, ale ne největším, což je často špatně chápáno. Tuky obsahují 2x více energie v 1g než sacharidy. (S 17,2kJ – T 39kJ). Organismus je může snadno přeměnit na tuky, protože tuky jsou složené ze stejných atomů (uhlík, kyslík, vodík). Proto lidé tloustnou při konzumaci velkého množství sacharidů. Nadměrná konzumace sacharidů není pro člověka zdravotně prospěšná, z hlediska výživy nejsou nejlepší. Nesladším přírodním sacharidem je fruktóza, která je v ovoci a medu.

Pro výstavbu buněk a obnovu organismu člověka a živočichů jsou sacharidy důležité jen málo. Důkazem je například vejce, které obsahuje ve 100g přibližně 0,66g sacharidů, 12g tuků, 12g bílkovin, zbytek tvoří voda. Tkáně živočichů také obsahují jen velmi málo sacharidů. Například vepřové maso neobsahuje téměř žádné sacharidy, zatímco tuky a bílkoviny jsou zastoupené ve stejném poměru. V rostlinách jsou sacharidy zastoupené hojně. Vznikají při fotosyntéze. Příklad poměru B,T,S ve 100 gramech některých rostlinných potravin Brambory – B 2,0g – T 0,2g – S 20g Chléb kmínový – B 5,6g – T 0,9g – S 51,4g Houska – B 9,9g – T 3,5g – S 60,4g

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.