Zdravé pracoviště Dobré pro vás. Dobré pro podnikání. Evropská kampaň o hodnocení rizik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „2009 – Rok smíření“ Martin Špryňar generální tajemník Sdružení Kampaň Jedeme v tom spolu II.
Advertisements

MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Stres při práci a hodnocení rizik
Úvod do kampaně Koordinaci zajišťuje Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) Kampaň probíhá ve více než 30 zemích Podporu.
Komunitární program PROGRESS
Partnerství při prevenci rizik Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Projekt č. 4 Mediální a osvětové nástroje kultivace lidských zdrojů
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vůdčí řídící schopnosti v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Účast zaměstnanců Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Účast.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Program činnosti Komise sportu žen ČOV na období
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Účast na bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana.
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
Celostátní síť pro venkov
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Bezpečnost silničního provozu v roce 2009 Tisková konference, 15. ledna 2010 ministr dopravy Gustav Slamečka.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Běžné chyby v hodnocení rizik
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Hodnocení rizik – klíč k ochraně zdraví na pracovišti
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Ů ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2010 v odborových organizacích Asociace.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
SPRÁVNÁ PRAXE Malé a střední podniky. Evropský týden BOZP (EW BOZP) Evropský týden BOZP každý rok vrcholí prezentací výsledků programu SPRÁVNÁ PRAXE 
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Jukka Takala a Tim Tregenza Evropská agentura pro BOZP
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Implementace EQAVET v ČR
ETwinning - on-line spolupráce škol Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií,
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Zdravé pracoviště Dobré pro vás. Dobré pro podnikání. Evropská kampaň o hodnocení rizik

Kontext kampaně (1) 205 milionů zaměstnanců v Evropě úmrtí v EU-27 připisovaných pracovním úrazům a nemocem z povolání, z toho: ► úmrtí připisovaných nemocem z povolání  úmrtí připisovaných vystavení nebezpečným látkám při práci (včetně azbestu) ►7 460 úmrtí připisovaných pracovním úrazům Údaje uváděné v této prezentaci jsou převzaty ze shrnutí naší kampaně:

Kontext kampaně (2) Každé 3,5 minuty v EU-27 někdo zemře v důsledku působení faktorů souvisejících s prací. Každé 4,5 vteřiny dojde v EU-27 k pracovnímu úrazu, kvůli němuž musí pracovník zůstat doma nejméně tři pracovní dny. Počet pracovních úrazů, které způsobují třídenní nebo delší pracovní neschopnost, je obrovský, každoročně více než 7 milionů.

Toto vše přichází draho... Doplácejí na to pracovníci a jejich rodiny (za těmito statistikami se skrývají skuteční lidé). Doplácejí na to organizace / společnosti (pracovní neschopnost, pojištění, produktivita, obrat, motivace, konkurenceschopnost atd.). Doplácí na to společnost (zvýšené zatížení systémů zdravotní péče).

Co se rozumí pod pojmem hodnocení rizik? Hodnocení rizik je prvním krokem k bezpečnějším a zdravějším pracovištím a klíčem ke snížení počtu úrazů souvisejících s prací a nemocí z povolání. Hodnocení rizik je proces posouzení pracovních rizik, jež vznikají v důsledku nebezpečí na pracovišti. Zahrnuje systematické zkoumání všech aspektů práce a zvažují se v rámci něj tyto otázky: ►co by mohlo být příčinou poškození zdraví nebo újmy, ►zda je možné nebezpečí zamezit, a pokud nikoli, ►jaká preventivní či ochranná opatření by měla být přijata, aby bylo možné mít rizika pod kontrolou.

Jakým způsobem se hodnocení rizik provádí? Při hodnocení rizik by se vždy měly mít na paměti dvě hlavní zásady: ►Strukturujte hodnocení rizik tak, aby se zaručilo, že jsou brána v potaz všechna příslušná nebezpečí a rizika (např. aby se nepřehlédly druhotné úkoly, jako je úklid). ►Po určení rizika zahajte hodnocení otázkou, zda nelze riziku zamezit.

Hodnocení rizik v pěti krocích Pro většinu organizací je dostačující hodnocení rizik v pěti krocích: 1. Určení rizik a ohrožených osob 2. Vyhodnocení rizik a jejich seřazení podle priorit 3. Rozhodnutí o preventivním opatření 4. Přijetí opatření 5. Sledování a přezkum Pamatujte: Zaměstnanci by měli být do provádění hodnocení rizik aktivně zapojeni.

Proč kampaň o hodnocení rizik? Zaměstnavatelé jsou ze zákona povinni provádět hodnocení rizik (rámcová směrnice EU 89/391). Přestože jej již statisíce podniků provádějí, stále ještě zbývá významný počet podniků, které rizika nehodnotí. Obecně lze říci: čím menší podnik, tím méně je pravděpodobné, že provádí hodnocení rizik. Je zapotřebí zlepšit kvalitu hodnocení rizik (sdělení Komise EU KOM(2004) 62) ►Hodnocení rizik často bývá jednorázové (jsou zapotřebí pravidelné aktualizace). ►Hodnocení rizik není (dobře) zdokumentováno. ►Přehlížejí se dlouhodobá a psychosociální rizika. ►Není dostatečně dohlíženo na účinnost provedených opatření.

Cílová skupina Hlavní cílová skupina ►Malé a střední podniky a mikropodniky (!) ►Zaměstnavatelé, pracovníci, zástupci zaměstnanců pro BOZP, subjekty profesionálně působící v oblasti BOZP Spolupracující subjekty ►Tvůrci politik ►Sociální partneři ►Národní kontaktní místa... a jejich sítě (viz níže: Kampaň založená na využívání sítí)

Cíle kampaně Zlepšit informovanost a podněcovat k provádění hodnocení rizik Zbavit proces hodnocení rizik mýtů ►nemusí být složitý ani byrokratický ►není jen pro specialisty Zdůraznit, že jde o kvalitu ►zapojit každého na pracovišti ►jde o soustavný (nikoli jednorázový) proces Určit a podporovat správnou praxi

Kampaň čerpá z : Ukažme záda MSD 2001: Úspěch znamená žádné úrazy 2002: Práce ve stresu 2003: Nebezpečné látky 2004: Stavíme na bezpečnosti 2005: Hluku stop! 2006: BOZ(P) na start! 2007: Posviťme si na břemena

Dvouletý cyklus kampaní Přechod k dvouletému modelu znamená více času... ►na přípravu ►na provedení a propagaci ►na účast ►na partnerství ►na akce, soutěže a další činnosti... Evropský týden každý rok – 43. kalendářní týden

Kampań založená na využívání sítí (1) 25 milionů malých a středních podniků – 205 milionů pracovníků ►není v moci agentury je všechny oslovit (60 lidí v Bilbau) Kontaktní místa agentury ►jedno v každém členském státě EU (27) a jinde Tripartitní síť ►zaměstnavatelé, zaměstnanci, vlády ►na úrovni EU i na vnitrostátní úrovni

Kampań založená na využívání sítí (2) Zúčastněné subjekty a další partnerství ►Evropská komise; zastoupení EU; ostatní agentury EU, sociální partneři; nevládní organizace; odvětvové svazy a sítě; Evropská síť podniků (EEN) ►velké podniky a jejich dodavatelské řetězce (malé a střední podniky) ►posílené partnerství s předsednictvím EU (2008: Slovinsko, Francie; 2009: Česká republika, Švédsko) Tyto činnosti se odrážejí i na vnitrostátní úrovni (prostřednictvím kontaktních míst)

Kalendář kampaně (1) 2007 ►duben–prosinec plánování / příprava materiálů 2008 ►13. června zahájení kampaně v Bruselu (za účasti slovinského předsednictví EU a Evropské komise) ►20.–26. října Evropský týden (hlavní akce) ►3.–4. listopadu Mezinárodní fórum Travail et Sécurité v Paříži (za účasti francouzského předsednictví EU) ►celý rok národní akce a soutěž „Správná praxe“

Kalendář kampaně (2) 2009 ►únor/březenkonference a soutěž EU „Správná praxe“ (pod záštitou českého předsednictví EU) ►19.–25. říjnaEvropský týden (hlavní akce) ►říjen/listopadkonference (pod záštitou švédského předsednictví EU) ►listopadzávěrečný ceremoniál k ukončení kampaně v Bilbau ►celý roktematické aktivity se zaměřením na konkrétní oblasti a odvětví; propagace vítězů soutěže„Správná praxe“ 2010 ►leden–...předkládání zpráv a hodnocení

Materiály pro kampaň Materiály ve 22 jazycích EU ►logo, slogan, plakát ►informační listy, leták, brožura, leták o soutěži „Správná praxe“ ►prezentace v PowerPointu, internetový banner, ový podpis, spořič obrazovky, kvízy ►DVD s postavičkou Napo a další audiovizuální (TV) balíčky ►nápady na akce ►databáze zdrojů správné praxe ►podkladová stránka o hodnocení rizik pro odborníky ►internetová stránka: Materiály v omezeném počtu jazyků ►zprávy, časopisy, brožura o soutěži „Správná praxe“ atd.

Zapojte se! Propagujte účast v soutěži „Správná praxe“ Propagujte kampaň a související materiály ►umístěte internetový banner na své internetové stránky ►používejte ový podpis kampaně ►šiřte prostřednictvím své sítě a internetových stránek materiály kampaně, tiskové zprávy a novinky ►využívejte na schůzích prezentace v PowerPointu, plakáty, postavičku Napo atd. Zorganizujte akci v rámci kampaně ►svou vlastní konferenci, seminář, workshop ►zorganizujte školení pro zaměstnance, dodavatelský řetězec atd. nebo školení ve spolupráci s nimi Vyviňte vlastní činnost ►vytvořte video nebo DVD o správné praxi ►uspořádejte soutěž plakátů nebo fotografií ►další nápady...?

Získejte uznání! Potvrzení o účasti ►za aktivní zapojení se do některé z činností na úrovni EU nebo na vnitrostátní úrovni Status partnera ►Staňte se oficiálním partnerem kampaně! ►Získáte uznání jako organizace, která dbá o bezpečnost a ochranu zdraví při práci. ►Další informace o nabídce partnerství s agenturou EU- OSHA:

Dobré pro vás. Dobré pro podnikání. Evropská kampaň o hodnocení rizik