SITUACE V PŘEDŠKOLNÍ PÉČI NA JIŽNÍ MORAVĚ SPOLEČNĚ, O. P. S. BRNO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Služby péče o dítě – diferenciace péče
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Dětské skupiny v praxi Ministerstvo práce a sociálních věcí
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Komunitní a otevřená škola
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Projekt dětská skupina MOTÝL
Místní akční skupina Rakovnicko
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
Prostor pro rodinu Vytváříme prostor, ve kterém je možné sladit svou práci a péči o rodinu Prostor pro rodiče, pro pečující a pro zaměstnavatele.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Informace ze sociální oblasti
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
Závěrečná konference projektu
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Novinky v předškolním vzdělávání
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

SITUACE V PŘEDŠKOLNÍ PÉČI NA JIŽNÍ MORAVĚ SPOLEČNĚ, O. P. S. BRNO

1. situace v Jihomoravském kraji 2. projekt Harmonizace při opatrování dětí 3. Doporučení inspirována praxí v Dolním Rakousku

SITUACE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Rozdíly ve srovnání s Prahou:  Výše mezd  Nabídka flexibilních úvazků  Nabídka péče o děti  Míra nezaměstnanosti  Životní styl Jihomoravský kraj:  4. místo v porodnosti ze všech krajů (r. 2012)  Zejména v menších obcí stále velmi silný vliv tradičního rodinného uspořádání a význam rodiny  Velké rozdíly v rámci Jihomoravského kraje

SITUACE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Brno x ostatní okresy a obce v JMK Brno:  Nízká nezaměstnanost  Velké množství absolventů VŠ  Širší nabídka péče  54% dětí se narodilo v okresech Brno-město, Brno-venkov (r. 2012)

SITUACE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Institucionální péče (školní rok 2012/2013):  Nejvyšší počet mateřských škol ze všech krajů ČR  97,7 % tříd mateřských škol zřízeno obcí nebo krajem  Největší problém s umístěním dítěte v okr. Brno-město  V r zavedení jednotného registru  Počet vzdělávacích zařízení pro předškolní zařízení v JMK:

SITUACE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Situace ve městě Brně:

SITUACE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Situace ve městě Brně:

SITUACE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Na základě diskuzí z worskhopů: Situace v menších obcích JMK není tak problematická Jednoznačná preference rozšiřování kapacit stávajících MŠ  Byt školníka  Třída základní školy  Soukromý sektor  Vnímán jako doplnění zejm. volnočasových aktivit  Problém podpory soukromého podnikání V případě využití soukromých poskytovatelů:  udržitelná cena za pravidelné celodenní hlídání v Brně: cca – 8 000,- Kč  Hodina hlídání chůvou: ,- Kč

SITUACE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI ÚLOHA JIHOMORAVSKÉHO KRAJE: Podpora rodiny – politika reprezentována tradičně silnými stranami na jižní Moravě Rodinná politika stanovena jako priorita kraje Koncepce rodinné politiky z roku 2008 V současnosti otevřené připomínkové řízení k nové podobě Informace o všech aktivitách na webových stránkách Podpora řady projektů

HARMONIZACE PŘI OPATROVÁNÍ DĚTÍ Cíle a aktivity projektu: 1.Webové stránky spolecnedetem.cz  Soustředěná nabídka péče o děti  Databáze poskytovatelů  Vyhledávání dle různých parametrů 2.Konfrence a workshopy  Dvě velké konfrence zaměřené na problematiku systému péče o děti  Řada worskhopů - témata např. Chůvy, Miniškolky, Setkání s představiteli obcí 3.Výměnné návštěvy  Návštěvy zařízení v Dolním Rakousku pro zájemce z ČR  Návštěva hostů z AT v Brně - systém celodenní péče o děti (jídelny, družiny apod.) 4.Návrhy opatření a změn

HARMONIZACE PŘI OPATROVÁNÍ DĚTÍ Realizace: září 2012 – srpen 2014 Partneři: -Vedoucí partner: Společně o.p.s. -Přeshraniční partner: Verein Family Bussines, St. Pölten, Dolní Rakousko -Partneři: Jihomoravský kraj Kraj Vysočina Program: Evropská územní spolupráce Rakousko-česká republika

DOPORUČENÍ INSPIROVÁNA PRAXÍ V DOLNÍM RAKOUSKU 1.Podpora aktivit “zdola”  Změna postoje samospráv na všech úrovních - “Skupina občanů, která chce založit zařízení péče o děti, nejsou nikým nevolení aktivisté, ale partner pro spolupráci, jejíž výsledku mohou být prospěšné všem zúčastněným.” 2.Profesionalizace chův  V současnosti nízké celospolec ̌ enské pove ̌ domí o této problematice  Upravit povinnost celoživotního zdělávání chův např. jako podmínku obnovení již uděleného osvědčení o profesní kvalifikaci  Kontrola kvality poskytovaných služeb – ve vazbě na registr poskytovatelů  Možnost svěřit krajům, obdobně jako u sociálních služeb

DOPORUČENÍ INSPIROVÁNA PRAXÍ V DOLNÍM RAKOUSKU 3.Obdoba Denních matek  Nemusí jít nutně o novou zákonná úpravu  Lze modifikovat na stávající profesní kvalifikaci chův či využít návrh mateřských asistentek vytvořený VUPSV  Cílem je především umožnit dostupnou péči o malou skupinu dětí v domácnosti  Nízké náklady, pružnost, efektivity 4. Financ ̌ ní dostupnost služeb  Varianta komplexní změny financování – méně peněz mateřským školám, více do rukou rodičů – nereálná  Přijatelnější se jeví cesta:  Daňové bonusy pro pečující osoby (velmi výrazné v Dolním Rakousku)  Odečet nákladů na péči z daňové povinnosti rodičů  Odečet nákladů na zřízení a provoz nějaké formy péče o děti zaměstnanců z daňové povinnosti zaměstnavatele

V následujícím programovacím období budeme realizovat navazující projekt a přivítame spolupráci s dalšími subjekty. Kontakt: Veronika Staňková Společně o.p.s Mendlovo nám. 1a, Brno Děkuji za pozornost!