Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
(Ne)podpora podnikatelů ze strany ODS
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Občanská výchova 9. ročník
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Spotřebitel a jeho práva
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Jak se pozná sociální podnik
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Kontrola veřejné správy
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Agentura BESTa Promotion. Firmy využívají řadu nástrojů na podporu prodeje. Profesionální pomoc a organizace jsou zde nezbytné.Specializované agentury.
Kontrola veřejné správy I.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Ochrana spotřebitele Ing. Jan Krajíček, Ph.D
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Právní subjekty v podnikání
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Subjekty obchodněprávních vztahů
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů
Transkript prezentace:

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 2 Aktivity MPO ve vztahu k předváděcím akcím 1.ZÁKAZ ŘETĚZENÍ ŽIVNOSTÍ 2.OHLAŠOVACÍ POVINNOST 3.VYTVOŘENÍ SYSTÉMU „SPOTŘEBITELSKÉHO OMBUDSMANA“

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 3 1. ZÁKAZ ŘETĚZENÍ ŽIVNOSTÍ ZNEMOŽNĚNÍ ZAKLÁDÁNÍ NOVÝCH FIREM KONEC PODNIKÁNÍ NEPOCTIVÝCH PRODEJCŮ

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 4 1. Zákaz řetězení živností DříveNyní Podnikatel FO, kterému byla zrušena živnost, mohl založit PO, stát se jejím statutárem a podnikat ve stejné živnosti Podnikatel FO, kterému byla zrušena živnost, nemůže být statutárem PO, která provozuje stejnou živnost Statutár PO, který způsobil, že PO byla zrušena živnost, mohl podnikat ve stejné živnosti jako FO, případně být statutárem jiné PO a provozovat stejnou živnost Statutár PO, který způsobil, že PO byla zrušena živnost, nebude moci podnikat ve stejné živnosti jako FO, případně být statutárem jiné PO a provozovat stejnou živnost Návrh je v současné době projednáván Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 5 2. OHLAŠOVACÍ POVINNOST MPO - ČOI BUDE MÍT PŘEDVÁDĚCÍ AKCE POD KONTROLOU

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 6 2. Ohlašovací povinnost a informace v nabídce DříveNyní Nebyla zavedena ohlašovací povinnostZavádí se povinnost ohlásit předváděcí akci na ČOI a umožnit tak kontrolovat tuto činnost Povinný obsah nabídkového letáku pro spotřebitele nebyl zaveden Zavádí se povinný obsah nabídky k účasti na organizované prodejní akci včetně označení zboží nebo služeb, které budou propagovány, nabízeny, prodávány nebo poskytovány Návrh je připraven k předložení do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jako pozměňovací návrh k projednávaným zákonům

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 7 3. SPOTŘEBITELSKÝ OMBUDSMAN POMOCNÁ RUKA STÁTU VŠEM OKLAMANÝM OBČANŮM

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 8 NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE, ZAMĚŘENÉ NA OCHRANU SPOTŘEBITELŮ PRODEJCI – ORGANIZÁTOŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH OBECNÍ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 9 Síť obecních živnostenských úřadů – celkem 227

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Spotřebitelský ombudsman Systém, který za pomoci kontaktních míst na obecních živnostenských úřadech a jejich spolupráce s nevládními neziskovými organizacemi, umožní seniorům EFEKTIVNĚ + RYCHLE + BEZPLATNĚ REALIZOVAT SVÁ PRÁVA SPOTŘEBITELE

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Spotřebitelský ombudsman DříveNyní Spotřebitel se obrátil na ŽÚSpotřebitel se obrátí na ŽÚ Pokud podnikatel porušil zákon, řešil ŽÚ, případně postoupil příslušnému dozorovému orgánu ŽÚ vyslechl, poradil, mohl nasměrovat spotřebitele na NNO, případně upozornit na možnost řešení soudní cestou ŽÚ vyslechne, poradí, sepíše spotřebitelský záznam, okopíruje dokumenty týkající se případu a elektronicky postoupí příslušné NNO NNO řeší daný případ ve spolupráci se spotřebitelem

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 12 Závěr Spotřebitelský ombudsman je systém, který za pomoci kontaktních míst na Živnostenských úřadech /ŽÚ/ a jejich spolupráce s Nevládními neziskovými organizacemi /NNO/ umožní především seniorům efektivně, rychle a bezplatně se domoci svých spotřebitelských práv. Tato aktivita MPO nenavyšuje administrativu, umožňuje snadnější kontrolu ČOI a znamená výraznou pomoc při řešení sporů plynoucích z tzv. prodejních akcí.

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 13 Závěr Zákaz řetězení živností znemožní nepoctivým prodejcům vyhýbat se např. placení pokut a přitom podnikat dále. Ohlašovací povinnost umožní ČOI monitorovat předváděcí akce. Předepsaný obsah reklamních letáků zajistí dostatečnou informovanost o skutečném záměru prodejce.

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 14 „Je zřejmé, že nejčastějším cílem nekalých obchodních praktik jsou na předváděcích akcích senioři. Jde o velmi zranitelnou skupinu občanů, a stát jim v této situaci musí podat pomocnou ruku. Realizujeme nastavení kontrolního a legislativního systému tak, aby agresivní prodejci s nekalými praktikami byli potrestáni nejen odpovídající pokutou, ale hlavně nemohli svoji činnost již dále vykonávat ve stejném oboru třeba pod novou firmou.“ Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 15 Děkuji za pozornost