K126-Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Mezilidské vztahy na pracovišti
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Pro úspěch práce manažera a jím vedeného kolektivu je důležité i to, v jakém prostředí společně pracují, co je spojuje, jaké hodnoty a cíle sdílejí, jaká.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Personální management
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_15.
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Jan Škoda Nikola Kačerová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_STYLY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_13.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Douglas McGregor (1906 – 1964).
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
Řídící struktury, malé a velké organizace
Definice managementu.
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Frederick Irving Herzberg
- narozen roku 1906 v Michiganu - studium psychologie na College of the City of Detroit - první titul v roce studium na Harvardu, kde získal.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Bakalářský obor STM-ECTS Manažerská informatika. Vidíte své budoucí uplatnění spíše v managementu a řízení, než v čistě inženýrské/technické pozici? Chcete.
Faktory bezpečné organizační kultury podle Herzbergovy motivační teorie Kateřina Ivanová | Jiří Vévoda 1.
Ing. Ladislava Kuchynková
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Tržní prostředí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Styly vedení.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Ovlivňování II. Ladislava Kuchynková.
Personální strategie mezinárodní firmy
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Prezentace fiktivní firmy Ing. Vladimíra Trnčáková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Stát Definice, funkce, typy.
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Ovlivňování II. Ladislava Kuchynková.
Transkript prezentace:

K126-Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví LS 2011 – TEORIE ŘÍZENÍ Douglas McGregor

Douglas McGregor (1906-1964) Americký psycholog Zabýval se studiem názorů, kterými manažer vnímá podstatu člověka, jeho pracovní motivaci a tomu odpovídající způsob řízení lidí

Životopis Narozen 1906, Detroit, Michigan, USA Od mladí pracoval v McGregorově Institutu ( založen 1895 jeho dědečkem Thomasem McGregorem, institut pomáhal námořníkům z oblasti Great Lakes, kteří byli bez práce – jídlo, ubytování – až 1000 lidí ročně, v době Světové hospodářské krize(1929) hromadná vývařovna pro nezaměstnané) 1923 – zahájil studium na univerzitě 1926 – 1931 – přerušil studium ( založení rodiny – práce) 1935 – dokončil studia na univerzitě Poté se stal univerzitním profesorem Působil i jako konzultant v několika firmách ( psychologie – vztahy mezi nadřízenými a podřízenými

Životopis 1948 – stal se prezidentem univerzity Antioch College 1954 – odešel z Antioch College, odešel do Massachusetts ( Technická univerzita M.I.T.- Massachusets Institute of Technology) 1964 – umírá na infarkt

Vzdělání 1923-1925, 1931-1932 – A.B. Wayne University, Detroit (studium psychologie) 1925-1926 – Oberlin University, Ohio (psychologie) 1933 – titul M.A. (magistr společenských věd), Harvard University (psychologie) 1935 – titul Ph.D., Harvard University (obor experimentální psychologie, téma jeho dizertační práce –”Citlivost oka na sytost barev”, on sám byl barvoslepý 1943 – docent (psychologie) 1948 – profesor

Pracovní kariéra 1921-1925, 1930-1932 – McGregorův Institut, asistent generálního manažera 1926-1930 – firma obchodující s pohonnými hmotami, zpočátku jako obsluha u čerpací stanice v Buffalu, později se stal manažerem pro oblast Detroitu 1935-1937, Harvard University, odborný asistent v oboru sociální psychologie 1937-1948, Massachusetts Institute of Technology, první učitel psychologie na této škole 1943-1945, Dewey Almy Company (firma zabývající se výrobou pryžových výrobků), konzultant v oblasti lidských vztahů

Pracovní kariéra 1948-1954, Antioch College, Yellow Springs, Ohio, prezident univerzity 1954-1964, Massachusetts Institute of Technology, fakulta managementu, profesor managementu

The Human Side of Enterprise V roce 1960 publikoval knihu The Human Side of Enterprise ( v překladu “Lidská stránka podnikání”), zde představil teorii, která se zabývá motivací lidí k práci (nazval ji Teorie Y)

Teorie X - Teorie Y Teorie X Tak označil dosavadní pohled na řízení lidí a jejich motivaci ve firmách Jedná se o tradiční pohled, který byl do té doby považován za jediný správný Teorie Y McGregorův pohled na chování pracujících lidí a jejich motivaci k práci Tzv. humanistická teorie

Teorie X Základní předpoklady Teorie X: Lidé jsou ve své podstatě líní a snaží se vyhnout práci Protože lidé neradi pracují, musejí být k práci přinuceni systémem odměn a trestů a při práci musejí být kontrolováni Pracovníci se vyhýbají odpovědnosti a rádi se nechají řídit Existuje malá skupina lidí, pro které to neplatí. Ti jsou povoláni k tomu, aby řídili a kontrolovali ostatní

Teorie Y Základní předpoklady Teorie Y: Pro člověka je práce stejně přirozenou aktivitou jako zábava nebo odpočinek Člověk rád přijímá samostatnost a odpovědnost Schopnost samostatného rozhodování je v populaci silně rozšířena, není záležitostí několika málo jedinců Současné organizace nevyužívají tento potenciál jednotlivců, snaží se je kontrolovat a dirigovat

Rozdíly

Rozdíly Podle Teorie X nemá mít většina zaměstnanců žádný vliv na řízení a chod firmy, jejich šance na např. karierní postup jsou daleko menší než podle Teorie Y, vedoucí pracovníci by se neměli řídit jejich názory a nápady, pouze jim přidělovat práci a kontrolovat je Teorie Y je více liberální, umožňuje lepší propojení manažerů s jejich podřízenými, manažeři by s podřízenými neměli řešit pouze pracovní záležitosti, ale i např. jejich osobní problémy, ponechat jim prostor pro jejich vlastní aktivitu a nápady

Motivace Teorie X: cukr a bič Teorie Y : možnost seberealizace bič – strach ze ztráty zaměstnání cukr – finančni ohodnocení Teorie Y : možnost seberealizace možnost postupu možnost pracovat tvořivě pocit duležitosti

Douglas McGregor Douglas McGregor byl zastáncem Teorie Y, věřil, že lidem je při práci potřeba dát větší volnost, aby měli ze své práce dobré pocity, to mělo fungovat jako hlavní motivační prvek, který by zvyšoval efektivitu práce Mezi další zastánce této teorie patřil např. americký psycholog Abraham Maslow. Podle něj je pro pracovníka velmi důležitý pocit seberealizace

Douglas McGregor Současný pohled na tuto problematiku: Ukazuje se však, že pro určité pracovníky a za určitých podmínek je přístup X vhodnější. Jsou lidé, kteří pracují s vysokým nasazením a jiní, kteří musejí být do práce poháněni.

Douglas McGregor Pro úplnost teorie Z V osmdesátých letech (McGregor +1964) minulého století začaly japonské firmy vytlačovat americké ze světových trhu =>vznik teorie Z (japonský manžerský styl)

Douglas McGregor Předpoklady teorie Z : lidé mají vysokou míru sounáležitosti s firmou lidé chtějí, aby „jejich” firma byla úspěšná lidé chtějí pracovat v takové firmě, kde je berou jako lidi, a ne pouze jako pracovní sílu

Douglas McGregor Předpoklady teorie Z : lidé chtějí pracovat v takové firemní kultuře, kde slova, jako rodina, kultura, tradice, sociální prostředí nejsou slovy prázdnými lidé milují týmovou práci pro organizaci atd., atd.

Douglas McGregor Manažer lidem vysoce důvěřuje poskytuje lidem vysokou míru svobody v tom, co dělají a jak to dělají buduje, podporuje a rozvijí týmovou spolupráci: kolektivní rozhodování - osobní odpovědnost

Douglas McGregor Manažerské chování v teorii Z: projevuje holistický zájem o lidi (lidé na pracovišti i v rodině, jejich zájmy, ...) rozvijí dlouhodobé vztahy s pracovníky z hlediska jejich dlouhodobých perspektiv a kariérového rozvoje v organizaci atd., atd.

Douglas McGregor Dotazy?