Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ PODŘADNÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOUVĚTÍ PODŘADNÉ SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ
Advertisements

STAŇ SE ZÁZRAK... Sk 3/1 Petr a Jan vystupovali o třetí hodině odpoledne — hodině modlitby — do chrámu. 2 Právě tam přinášeli nějakého muže, který byl.
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Já vím.... Já vím... Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát Vím, že láska může bolet i hřát, chci se s tím ale prát. Ty jsi neřekl,
Pekelný advent autor: Jan Sviták.
VEDLEJŠÍ VĚTY.
Večerníček pro dospělé
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Digitální učební materiál
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
PRÁCE S GIMPEM. Úvod PRVNÍ HODINU NÁS NÁŠ PAN UČITEL MGR. ALEŠ SEKAL SEZNAMOVAL SE SOUTĚŽÍ. ROZDAL NÁM PAPÍRY A MĚLI JSME NAKRESLIT NÁŠ NÁVRH NA TÉMA.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Spojky.
Rezistence na antibiotika
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Vánoční příběh.
holé, rozvité, několikanásobné
Interpunkce v souvětí podřadném
Den mazec Autor : Valentýn Dudka. Vstal si v osm ráno a nestíháš školy A. Zůstaneš doma Zůstaneš doma B. Půjdeš do školy Půjdeš do školy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ vedlejší věta podmětná Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová.
Návo d Znáš dobře mluvnici? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Souvětí, věta hlavní, vedlejší
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Příprava na závěrečnou prověrku
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Naučil jsem se....
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Kateřina Křížová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Grafické znázornění souvětí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ŠABLONA III/2 Souvětí - grafické znázornění Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Spojky.
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ PODŘADNÉ

SOUVĚTÍ PODŘADNÉ spojení 1 věty hlavní (řídící) s libovolným počtem vedlejších vět - obsahuje tedy 1 VH a nejméně 1 VV jedna věta závisí na druhé mluvnicky jako její větný člen obsah věty závislé doplňuje obsah věty řídící souvětí o 3 a více větách považujeme za složité

ZÁKLADNÍ TYPY 1) na jedné větě hlavní závisí dvě věty vedlejší různého druhu Když už si pan učitel nevěděl rady, přinesl do třídy názornou pomůcku, abychom si učivo lépe představili. 2) na jedné větě hlavní závisí několik vět vedlejších souřadně spojených Zdálo se mi, že jsou prázdniny a že jsem jel za strýčkem do Brazílie. 3) na jedné větě hlavní závisí věta vedlejší a ta je řídící větou pro další větu vedlejší Spěchali jsme, abychom byli co nejdříve ve škole, protože se budeme učit o souvětí.

PŘÍKLADY SOUVĚTÍ Zúčastnili jsme se lyžařského zájezdu, který směřoval do Alp, kde jsme nalezli vynikající sjezdové dráhy a kde je i velmi dobrá úroveň ubytování. Kdo chce zvítězit, musí tvrdě trénovat, aby dosáhl takových výkonů, které obstojí v konkurenci soupeřů a jež zároveň nepřesáhnou jeho možnosti. Až ho potkám, vyřídím mu, co mu vzkazuješ. Ten, kdo ti to řekl, musel přece vědět, že to není pravda. Tímto lesíkem, který začíná hned za vilami, si všichni zkracují cestu, jestliže spěchají na autobus. Nepříjemná a neurčitá událost, která se měla stát, jako by se tím, že si přečetl své jméno a datum narození, přiblížila. Zadívejte se pozorně na tuto krajinu, abyste ji bezpečně poznali, budete-li jednoho dne cestovat v Africe na poušti. Přijde-li k vám pak dítě a bude se smát, bude-li mít zlaté vlásky a nebude odpovídat, když se ho budete ptát, snadno uhodnete, kdo to je. Byl to kluk, který si vzal prášky na spaní a mluvil o tom tak, že si je vzal, protože v návodu bylo napsáno, že vedlejší účinek je zvýšená teplota. Chtěl mít zvýšenou teplotu, aby nemusel jít druhý den do školy, protože ve škole byl šikanován, posmívali se mu, říkali mu, že je batole, že nemá mezi nimi co pohledávat. Vzpomněla jsem si na středoškoláka, který měl velice úzkou vazbu na maminku, protože žili spolu sami.

PŘÍKLADY SOUVĚTÍ Jedna americká firma, která se zabývá počítačovou bezpečností, uvedla na trh program, který umožňuje vrátit počítačovým pirátům úder. Když jsme vstoupili do pokoje, spatřili jsme Alici, jak se horečně přehrabuje v zásuvkách. Lidé, kteří každý den chodí pěšky, nebo dokonce se alespoň třikrát do týdne vydají na náročnější procházku, si až do stáří uchovají duševní svěžest. Obrovská vodní plocha, která jen zřídkakdy odrazuje návštěvníky špatnou vodou, i rozsáhlé lesy, jež nabízejí desítky kilometrů cyklostezek, jsou největším lákadlem pro turisty. Petr se rozhodl, že popluje loďkou dolů, aby zjistil, co se přihodilo, že se ryby dosud neobjevily. Pozorovali jsme, že se mezi strmými skalami usadili hraví svišti, kteří celý den pobíhají okolo svých nor. Kdybyste ráno zaslechli ze zahrady veselý kosí zpěv, bylo by vám jasné, že se blíží prázdniny a že už si máte pomalu balit kufry. Jestliže někdo ubližuje druhým, měli bychom mu říct, že jedná nesprávně. Je nutné, aby ses omluvil a abys chybu napravil. Když jsme ho konečně našli, tvářil se otráveně, protože chtěl být sám. Sportujte, abyste byli zdraví a abyste si udrželi dobrou kondici, která je pro život důležitá.