Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rezistence na antibiotika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rezistence na antibiotika"— Transkript prezentace:

1 Rezistence na antibiotika
Honzův příběh

2 Honza dostal zánět slepého střeva a musel jít do nemocnice na operaci
Honza dostal zánět slepého střeva a musel jít do nemocnice na operaci. Operace proběhla bez problémů. Doktor Vondra Honzovi před operací předepsal jednu dávku antibiotika, aby tím předešel hnisání v ráně nebo jiným infekčním komplikacím. Honza se po operaci rychle uzdravoval a po několika dnech byl propuštěn do domácího ošetřování.

3 Třetí den po příchodu domů se Honzovi přitížilo, cítil se unavený, bylo mu na zvracení a cítil bolest v okolí jizvy na břiše. Jeho maminka ho vzala k dětskému lékaři, doktoru Novákovi. Ten ho prohlédl a zjistil, že zřejmě došlo k infekci operační rány. Předepsal mu antibiotika a zdůraznil, že je velice důležité, aby Honzík dobral úplně všechny pilulky v balení.

4 Ale ani za další tři dny užívání antibiotika se Honza necítil lépe
Ale ani za další tři dny užívání antibiotika se Honza necítil lépe. Měl vysokou teplotu a rána na břiše ho velice bolela. Doktor Novák ho ihned poslal do nemocnice na podrobnější vyšetření. Lékaři mu odebrali krev ze žíly a hnis z rány a provedli řadu vyšetření. Zjistili, že Honza trpí závažnou bakteriální infekcí, kterou způsobil mikrob Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok).

5 Doktor Vondra si uvědomil, že Honzovi byly předepsány dva druhy antibiotik, která na mikroba zřejmě nezapůsobila. Dospěl proto k názoru, že by se mohlo jednat o infekci způsobenou kmenem stafylokoka, který je rezistentní na běžná antibiotika Doktoru Vondrovi bylo jasné že předepsáním dalšího náhodného antibiotika by Honzovi spíše ublížil než pomohl. Proto se rozhodl před naordinováním dalších léků vyšetřit, na která antibiotika jsou stafylokoky, vypěstované z Honzovy rány, citlivé.


Stáhnout ppt "Rezistence na antibiotika"

Podobné prezentace


Reklamy Google