učebnice VINOHRADNICTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KROK ZA KROKEM K MODERNÍ ŠKOLE
Advertisements

NOVÁ MATURITA Stručná informace o průběhu a přípravě.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle technologie 1 Ročník:3.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Digitální učební materiál
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Digitální učební materiál
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
EXCEL 2010 Obrazce 3. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle činnosti paměťové buňky.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Vykazování věcných aktivit v rámci MZ Datum: Zpracovala: Mgr. Mária Borovská „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském.
Digitální učební materiál
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Znaménková konvence Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Didaktické prostředky
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Nová učebnice latiny nakladatelství Veritas
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
STRUKTURA OSNOVY KURZU
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Zpráva pro poradní sbor Aktivita 05 Učebnice květinářství.
Škůdci polních plodin, ovocných druhů a zeleniny - rozcestník
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Zpráva pro poradní sbor Aktivita 05 Učebnice květinářství.
EXCEL 2010 Obrazce 2. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Poznatky a zkušenosti z projektu CZ / /0058 „Prohloubení manažerských dovedností řídicích pracovníků malých a středních podniků“ Jiří Vaněk.
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Enviromentální výchova na zahradnických školách
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Didaktické prostředky
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Autor: Mgr. Eva Procházková
Sociální šetření a legislativa
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Transkript prezentace:

učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity: učebnice VINOHRADNICTVÍ

Období realizace aktivity: březen 2010 – srpen 2010 PŘEHLED PRACÍ V HODNOCENÉM OBDOBÍ

Prezentace obsahu učebnice Vinohradnictví Přehled kapitol Historie vinohradnictví a vinařství Vinařské právo Biologie révového keře Specifické ekologické podmínky pěstování Výživa a hnojení Obdělávání půdy Tvarování keře Zelené práce

Sklizeň Choroby a škůdci Moderní způsoby pěstování v souladu s přírodou Zakládání vinic Opěrné konstrukce Školkařství Šlechtění Ampelografie – popis vlastností jednotlivých odrůd

Vyhledávání zdrojů informací Organizačně – ekonomické zdroje: Příručka pro příjemce finanční podpory z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zákon 121 Sb./2000 o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákon

Vyhledávání zdrojů informací Odborné práce: SVOBODOVÁ L. Tvorba didaktických pomůcek včetně metodicko-didaktického začlenění do vzdělávání a zpracování získaných poznatků. Mělník 2004. Závěrečná písemná práce doplňujícího studia učitelství odborných předmětů na katedře pedagogiky ČZU v Praze.

Vyhledávání zdrojů informací Odborné publikace: KRAUS, V., HUBÁČEK V., ACKERMANN P.: Rukověť vinaře. 2. vyd. Praha: nakladatelství KVĚT a BRÁZDA, 2004. s. 267. ISBN 80-209-0327-5 VANEK, G.: Vinič 1 – odrody. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1995. s. 143. ISBN 80-07-00646-X VANEK, G.: Vinič 2 – ochrana 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1995. s. 206. ISBN 80-07-00758-X VANEK, G.: Vinič 3 – pestovanie 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1995. s. 150 ISBN 80-07-00759-7

Vyhledávání zdrojů informací Odborné publikace: HLUCHÝ M: Ochrana ovocných dřevin a révy v ekologické a integrované produkci. 1. vyd. Brno: Biocont Laboratory, 2008. s. 498 ISBN 978-80-901874-7-4 PAVLOUŠEK, P.: Encyklopedie révy vinné. 1. vyd. Brno: Computer Press, a.s., 2008. s. 316 ISBN 978-80-251-2263-1

Vyhledávání zdrojů informací Vinařské legislativní předpisy: Zákon 321/2004 Sb. vinohradnictví a vinařství a prováděcí předpisy Zákon 321/2004 Sb. v konsolidovaném znění s vyznačením navrhovaných změn

Vyhledávání zdrojů informací Časopisy: VINAŘSKÝ OBZOR, odborný časopis pro vinohradnictví, sklepní hospodářství a obchod vínem. Velké Bílovice: Svaz vinařů ČR VINAŘ – SADAŘ, odborný časopis pro vinohradníky, vinaře a ovocnáře. Olomouc: vydavatelství Baštan

Organizační činnost Vypracování anotace učebnice Sestavení harmonogramu práce Upřesnění rozdělení kapitol podle didaktických zásad Zajištění lektora pro pořizování potřebné fotografické dokumentace a projednání rozsahu fotodokumentace a detailního rozpracování snímků (Jiří Roznos) Předběžné jednání o realizování kreseb podle předkládaných návrhů a skic (Mgr. Čeněk Hlavatý)

Organizační činnost Jednání o odborné pomoci při přípravách kapitoly o ochraně révy se Svazem integrované produkce hroznů a vína (Ing. M. Hluchý a Ing. P. Ackermann, CSc.) Předběžné jednání o posouzení učebnice po odborné stránce (Doc. Ing. E. Postbiegel, CSc.) Příprava prezentace pro zasedání poradního sboru projektu, které se konalo v červnu 2010

Konzultace o nových výsadbách, především o technice výsadby s použitím hydrovrtu – s firmou Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem o pěstování révy vinné na terasách, o jejich zakládání a efektivitě využívání pěstebních ploch – s firmou Žernosecké vinařství, s.r.o. s firmou Ostratický, Týnec u Břeclavi – o možnostech prezentace jejich produktů v CD příloze učebnice – firma poskytla snímky vyráběných mechanizačních prostředků pro tento účel bez požadavku na úhradu.

Konzultace o genofondu odrůd a o sortimentu registrovaných klonů některých odrůd, o možnostech jejich využívání pro účely aktivity 03 – s manažerem Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně (VÚRV Ruzyně) o výrobě révových sazenic, o problematice révových školek – ve firmě Vinařský dům Bacchus o metodě množení in vitro – s Ing. Holleinovou PhD. z Mendelea - ústavu genetiky ZF Mendelovy univerzity Brno

Anketa Připravena anketa hodnotící doposud používané studijní materiály. Zároveň byly zjišťovány připomínky k připravované aktivitě. Respondenti – studenti 3. ročníku právě absolvující předmět Vinohradnictví.

Vyhodnocení otázek uzavřených: Kterému typu studijních materiálů byste dali přednost: vlastním zápiskům z výkladu 37,8 % knize – populární příručce pro zahrádkáře 10,8 % vysokoškolským skriptům 8,1 % doposud používaným Učebním textům 86,5 % Vyhovuje mi nejlépe: podtrhávat si informace v uceleném textu 70,3 % zapisovat si jen to, co se nadiktuje nebo je na tabuli 13,5 % zapisovat si samostatně své poznámky při výkladu 56,7 % nepsat si nic, všechno si pamatuji 0 %

Používané Učební texty: jsou příliš stručné, potřebuji k nim výklad 18,9 % jsou dostatečně podrobné k samostatnému studiu 67,5 % je v nich zbytečně mnoho informací 2,7 % měly by obsahovat více obrázků 43,0 % V Učebních textech by mělo být: více obrázků 45,9 % cvičení (např. pro výpočty dávek hnojiv) 51,0 % měly by obsahovat barevné obrázky 10,8 % po grafické stránce mi vyhovují 37,8 % vadí mi v nich používané symboly 18,9 % používané symboly mi pomáhají při práci s texty 16,0 %

Vyhodnocení otázek otevřených: Co pozitivního hodnotíte na Učebních textech: zahrnují důležité učivo úroveň odpovídá schopnostem studentů nemusím si stále psát poznámky, mohu sledovat výklad mohu si samostatně doplnit znalosti po absenci texty jsou přehledné

Podrobně popište, co v Učebních textech chybí, co je zbytečné, co je špatné: málo místa na poznámky symboly jsou zbytečné raději více textů nežli dopisovat při výkladu více obrázků některé obrázky jsou nepřehledné

Navrhněte, čím byste Učební texty doplnili: více cvičení a příkladů podrobnější popis chorob a škůdců překlad cizích slov na konci slovníček pojmů Obsah Citát z názoru studenta: „Vadí mi, když si koupím učebnici a musím si z ní dělat výpisky. Přece sem si tu učebnici koupil, abych si je nemusel dělat!“

Fotodokumentace

Předlohy, návrhy a skicy kreseb Rozkreslené fáze při kvetení

Předlohy, návrhy a skicy kreseb Předlohy zelených částí keřů

Rozpracované části textů - ukázky ZKRATKY PRO ODRŮDY (uvedena i u nás povolená synonyma): Ag - Agni Al - Alibernet An - André Ar - Ariana Ark - Arkadia Ax - Auxerrois CM - Cabernet Moravia CS - Cabernet Sauvignon De - Děvín Di - Diamant Do - Domina Dr - Dornfelder FR - Frankovka (Lemberger, Blaufränkisch) Hi - Hibernal Ch - Chardonnay CHB - Chrupka bílá CHČ - Chrupka červená IO - Irsai Oliver JB - Julski biser Ke - Kerner Označ odrůdy, které považuješ za důležité 

Rozpracované části textů - ukázky ROZDĚLENÍ ODRŮD PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK Odrůdy podle velikosti a kvality sklizně kvantitativní: MT,NE, SZ, VZ, VČR, RV, MP, ZW, FR, Dornfelder kvalitativní: RB, RŠ, CHA, MM, IO, Kerner, RR, SA, SV, RM, CS, Bianca, Hibernal

Rozpracované části textů - ukázky Odrůdy podle zbarvení slupky bílé (pro bílá vína): MT, NE, SZ, VZ, RV, RB, CHA, MM, IO, Kerner, RR, SA, CHB, PK, JB, Diamant, Bianca červené (pro červená, růžová, event. bílá vína): VČR, RŠ, TČ, Vitra, Hibernal modré (pro růžová a červená vína): MP, SV, RM, ZW, FR, Dornfelder, CS, AL, NER, Olšava

Rozpracované části textů - ukázky ROZDĚLENÍ VÍN PODLE VINAŘSKÉ LEGISLATIVY víno víno chráněného zeměpisného označení (CHZO) víno chráněného označení původu (CHOP) jakostní jakostní s přívlastkem V.O.C.

Rozpracované části textů - ukázky Víno minimální cukernatost 11° NM bez označení původu jakékoli víno ze zemí EU, míchání možné mezi oblastmi i mezi státy; růžová vína se nesmí vyrábět smícháním bílých a červených vín. VŠECHNY DALŠÍ KATEGORIE VÍN JSOU S OZNAČENÍM PŮVODU Z ÚZEMÍ MENŠÍHO NEŽLI STÁT.

V Mělníku, říjen 2010 vypracovala: Ing. Ludmila Svobodová KONEC PREZENTACE V Mělníku, říjen 2010 vypracovala: Ing. Ludmila Svobodová