Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Vady, nátěrové hmoty Sada číslo: ICT-42 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 16 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-42-16 Téma vzdělávacího materiálu: Surovina pro prvotní zpracování Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na surovinu pro prvotní zpracování Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Surovina pro prvostupňové zpracování dřeva
Dřevní surovinu dodanou z lesních závodů (lesního hospodářství) zpracováváme formou prvostupňového zpracování na materiály a polotovary které se dále zpracovávají formou druhostupňového zpracování na další polotovary nebo finální výrobky. Toto se děje na závodech prvostupňového zpracování dřeva, které mohou být: pilařské - jejichž hlavními produkty jsou řezivo, přířezy a energetická štěpka. dřevařské - jejichž hlavními produkty jsou dýhy, překližované materiály a aglomerované materiály.

3 Surovina pro prvostupňové zpracování dřeva
Obr.2 Obr.1 Obr.3 Obr.4 Obr.7 Obr.5 Obr.6

4 Surovina pro prvostupňové zpracování dřeva II
Obr.10 Obr.8 Obr.9 Obr.12 Obr.11 Obr.13

5 Surové dříví (ČSN 48 0050) Je možno rozdělit podle druhu sortimentu:
Sortimenty používané bez podélného dělení Sortimenty používané pro výrobu dýh, řeziva a stavební účely Sortimenty na výrobu buničiny a dřevoviny Sortimenty pro průmyslové zpracování na výrobu aglomerovaných materiálů a pro chemické zpracování Sortimenty určené na otop Je možno rozdělit podle druhu dřeviny: Jehličnaté Listnaté tvrdé Listnaté měkké Skupiny dřevin - (u stavebního dříví se nerozlišuje SM, JD)

6 Sortimenty používané bez podélného dělení
Sloupovina, sloupové výřezy - značí se S Tyče - značí se TY (velmi tenké kmeny) Tyčky - značí se TK (velmi tenké kmeny průměr horního čela do 30 mm) Důlní dříví - značí se DO (slouží jako výdřevy do dolů) Každý z těchto sortimentů má přesnou specifikaci dannou normami a technickými podmínkami.

7 Sortimenty používané bez podélného dělení příklad- sloupovina
Obr.14 Obr.15 Obr.16

8 Sortimenty používané pro výrobu dýh, řeziva a stavební účely
Jehličnaté průmyslové výřezy - značí se JPV Listnaté průmyslové výřezy - značí se LPV Obr.17 Obr.18

9 Sortimenty používané pro výrobu buničiny a dřevoviny
Vlákninové dříví - značí se VL Obr.10

10 Sortimenty používané pro průmyslové zpracování, na výrobu aglomerovaných materiálů a pro chemické účely Rovnané průmyslové dříví - značí se RPD

11 Sortimenty používané na otop
Palivové dříví - značí se P Obr.20 Obr.19

12 Podle druhu dřeviny Jehličnaté Listnaté tvrdé Listnaté měkké
Skupiny dřevin - u stavebního dříví se nerozlišuje SM, JD Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.25 Obr.24 Obr.26 Obr.27

13 Surovina pro prvotní zpracování - kontrolní test
V čem se liší sloupovina od tyčí a tyček? Patří energetická štěpka do výrobků prvotního zpracování? Čím produktem jsou překližky? Čím se liší palivo od rovnaného dříví? Jaký sortiment je palivo? Jakým způsobem se rozděluje surový kmen?

14 Surovina pro prvotní zpracování - kontrolní test II - popis obrázků

15 Surovina pro prvotní zpracování - kontrolní test - výsledky
V čem se liší sloupovina od tyčí a tyček? Sloupovina má větší průměr a jinou kvalitu. Patří energetická štěpka do výrobků prvotního zpracování? Patří. Čím produktem jsou překližky? Překližky jsou produktem dřevařské prvovýroby. Čím se liší palivo od rovnaného dříví? Kvalitou (vady jako hniloba se nesmí vyskytovat). Jaký sortiment je palivo? Je to sortiment s nejhorší kvalitou. Jakým způsobem se rozděluje surový kmen? Procesem sortimentizace.

16 Surovina pro prvotní zpracování - kontrolní test II - popis obrázků - výsledky
Sloupy-impregnované Jehličnaté palivo Tyče a tyčky Obr.28 Obr.30 Obr.29 Neomítané řezivo Štěpka Listnaté palivo Obr.32 Obr.33 Obr.31

17 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 1. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 540 s. ISBN HADÁMEK, Luděk. Obr. 1-33 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google