Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vinohradnictví a vinařství v ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vinohradnictví a vinařství v ČR"— Transkript prezentace:

1 Vinohradnictví a vinařství v ČR
Doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. Ústav vinohradnictví a vinařství ZF Lednice, Mendelu v Brně Phone: Mail:

2 ha Čechy Morava 1000 ha

3 Vinařská oblast Morava
• podoblast mikulovská • podoblast slovácká • podoblast velkopavlovická • podoblast znojemská Vinařská oblast Čechy       • podoblast mělnická       • podoblast litoměřická

4 Vinohradnická produkce
Konvenční cca ha Integrovaná cca ha Ekologická cca 1000 ha

5

6

7 A mnoho a mnoho dalších…
Bílé a červené odrůdy: Aurelius, Děvín, Erilon, Florianka, Hibernal, Chardonnay, Irsai Oliver, Kerner, Lena, Malverina, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Neuburské, Pálava, Rinot, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Sauvignon, Savilon, Tramín červený, Veritas, Vrboska,… Modré odrůdy: Agni, Alibernet, André, Ariana, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Cerason, Domina, Dornfelder, Fratava, Kofranka, Laurot, Merlot, Modrý portugal, Nativa, Neronet, Rubinet, Sevar,… Stolní hrozny: Arkadia, Diamant, Chrupka bílá, Chrupka červená, Julski biser, Olšava, Panonia Kincse, Pola, Vitra Rootstocks: Amos, Kober 5 BB, Kober 125 AA, SO 4, Crâciunel 2 (CR 2), Teleki 5 C, LE-K/1

8 Interspecifické odrůdy
Registrované odrůdy: Malverina (2001), Hibernal (2004), Rinot (2008), Erilon (2010), Savilon (2010) Laurot (2004), Cerason (2008), Sevar (2008), Kofranka (2010), Nativa (2010) Arkadia (2001) Nově registrované či v procesu: Vesna (BV ), Mery, Acolon, Cabernet Cortis, Cabernet Dorsa, Jakubské, Regent and Marlen (Kaberon)

9 Konzum, export, import Průměrný konzum vína cca 21,0 litrů/os./rok
Průměrná konzumace stolních hroznů cca 4,5 kg/os./rok Produkce ČR: cca hl Objem importu: hl Objem exportu: hl

10 Klasifikace vín v ČR bílé víno - vyrobené z bílých nebo červených hroznů révy vinné, popř. i z modrých, ale bez macerace – tzv. klaret růžové víno - vyrobené z modrých hroznů krátkou macerací nebo ze směsi bílých, modrých a popř. i červených hroznů červené víno - vyrobené z modrých hroznů macerací během fermentace nebo jejich zpracováním ve speciálních kvasících tancích za působení zvýšené teploty

11 Klasifikace vín v ČR Víno bez původu (Víno)
dříve pod označením stolní víno, z hroznů révy vinné vyprodukovaných v kterémkoliv členském státě EU Víno s chráněným zeměpisným označením (CHZO) - Zemské víno vyrobeno výhradně z tuzemských hroznů cukernatost hroznů při sklizni musí být min. 14 °NM značí se názvy „moravské zemské víno" nebo „české zemské víno„ Víno s chráněným označením původu (CHOP) - Jakostní víno výhradně tuzemské hrozny odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize nebo odrůd povolených v některém ze členských států EU cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) Odrůdové – vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd vhodných pro výrobu jakostních vín Známkové – vyrobené ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového moštu nebo smísením jakostních vín

12 Klasifikace vín v ČR Jakostní víno s přívlastkem (Víno s přívlastkem)
Kabinetní víno kategorie vín vyrobených z moštů, které dosáhly nejméně 19 °NM lehčí, suchá, příjemně pitelná vína Pozdní sběr sklizeň hroznů při cukernatosti nejméně 21°NM plná, extraktivní, suchá či polosuchá vína Výběr z hroznů vína vyrobená z hroznů, které vyzrály na nejméně 24 °NM vína plná, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru. Výběr z bobulí mošt dosáhl alespoň 27 °NM velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína. Ledové víno - vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě nejvýše –7 °C Slámové víno - z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců na slámě či rákosu nebo zavěšených v dobře větraném prostoru. Výběr z cibéb - vína vyrobená z vybraných bobulí napadených ušlechtilou plísní nebo z přezrálých bobulí, min. 32°NM.

13 Dle obsahu zbytkového cukru
Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru Suchá - max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo - max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně Polosuchá - max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo - max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně Polosladká - dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr Sladká - nejméně 45 g na litr.

14 Apelační systém v ČR Víno originální certifikace (VOC, V.O.C.)
vína typická pro určitý region musí mít charakter daného regionu a odpovídat pravidlům VOC o přidělení známky VOC rozhoduje sdružení vinařů, kterého musí být producent členem Prvním apelačním systémem u nás je od roku VOC Znojmo následován víny VOC.Mikulov, VOC Modré hory, VOC Pálava a VOC Blatnice.

15 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Vinohradnictví a vinařství v ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google