Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.08 Obaly v potravinářství II Vytvořeno:30.03. 2013 Ověřeno: 12.04.2013 Třída: PV1,PE1

2 Obaly Vzdělávací oblast:technologie v potravinářství Předmět:Technologie Ročník:1.ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dostupné obaly v prodejnách a discontech Klíčová slova:obal, materiál, ochrana Anotace: Seznámení žáků s obalovými materiály v rámci potravinářských průmyslů.

3 Úlohou obalu je umožnit distribuci výrobků včetně jejich dopravy a skladování, a to při zachování jejich kvality i kvantity.

4 1) ochrana - před kvantitativními změnami (částečná nebo úplná ztráta) - před kvalitativními změnami (poškození, změna jakosti) - prostředí a lidí

5

6

7

8

9

10 7 ) Znaková funkce na obalech a) Symboly - jsou používané k identifikování větší firmy. Mohou být registrované a chráněné. Výhody: jedinečnost, jednoduchá tvar, rychlé rozpoznání Nevýhody: vyžadují často vysvětlení spojené s daným obsahem, existuje možnost záměny b) Piktogramy - obrazové značky s konkrétním obsahem Výhody: nahrazují slova a jsou dobře srozumitelné Nevýhody: možnost záměny s firemními symboly, jinak minimální c) Písmové značky - typograficky stylizované 2 až 3 písmena, čitelné a vyslovitelné d) Ochranné značky - legislativně chráněné, při používání rozhoduje psychologie prodeje

11 ◦ Obal je současně výchovným prostředkem, ale i druhem umění. V mezinárodním vědomí vytváří názor na naše výrobky. ◦ Důležitým faktorem je vnímání barev (vznik asociačních vazeb – černá - smutek) a vnímání tvaru.

12 ◦ Obalové materiály jsou ucelenou skupinou v uplatňování ekologických hledisek. ◦ Důležité je přesné vymezení obalového materiálu po celou dobu jeho životnosti a plné funkčnosti. ◦ Ekologická recyklace obalu. ◦ Vratnost obalového materiálu.

13 1. Jakou úlohu hraje obal na potravinách?  Umožňuje distribuci výrobků včetně jejich dopravy a skladování, a to při zachování jejich kvality i kvantity. 2. Popiš ekologický aspekt obalu.  Důležité je přesné vymezení obalového materiálu po celou dobu jeho životnosti a plné a vratnost obalového materiálu. 3. Před čím obal chrání?  před kvantitativními změnami (částečná nebo úplná ztráta)  před kvalitativními změnami (poškození, změna jakosti) - prostředí a lidí

14 Použité zdroje ing. Jiří Altera, ing Libuše Alterová, Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://www.reelpack.cz/index.php/o- obalech/42http://www.reelpack.cz/index.php/o- obalech/42 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google