učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity: učebnice VINOHRADNICTVÍ
Období realizace aktivity: březen 2010 – srpen 2010 PŘEHLED PRACÍ V HODNOCENÉM OBDOBÍ
Prezentace obsahu učebnice Vinohradnictví Přehled kapitol Historie vinohradnictví a vinařství Vinařské právo Biologie révového keře Specifické ekologické podmínky pěstování Výživa a hnojení Obdělávání půdy Tvarování keře Zelené práce
Sklizeň Choroby a škůdci Moderní způsoby pěstování v souladu s přírodou Zakládání vinic Opěrné konstrukce Školkařství Šlechtění Ampelografie – popis vlastností jednotlivých odrůd
Vyhledávání zdrojů informací Organizačně – ekonomické zdroje: Příručka pro příjemce finanční podpory z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zákon 121 Sb./2000 o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákon
Vyhledávání zdrojů informací Odborné práce: SVOBODOVÁ L. Tvorba didaktických pomůcek včetně metodicko-didaktického začlenění do vzdělávání a zpracování získaných poznatků. Mělník 2004. Závěrečná písemná práce doplňujícího studia učitelství odborných předmětů na katedře pedagogiky ČZU v Praze.
Vyhledávání zdrojů informací Odborné publikace: KRAUS, V., HUBÁČEK V., ACKERMANN P.: Rukověť vinaře. 2. vyd. Praha: nakladatelství KVĚT a BRÁZDA, 2004. s. 267. ISBN 80-209-0327-5 VANEK, G.: Vinič 1 – odrody. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1995. s. 143. ISBN 80-07-00646-X VANEK, G.: Vinič 2 – ochrana 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1995. s. 206. ISBN 80-07-00758-X VANEK, G.: Vinič 3 – pestovanie 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1995. s. 150 ISBN 80-07-00759-7
Vyhledávání zdrojů informací Odborné publikace: HLUCHÝ M: Ochrana ovocných dřevin a révy v ekologické a integrované produkci. 1. vyd. Brno: Biocont Laboratory, 2008. s. 498 ISBN 978-80-901874-7-4 PAVLOUŠEK, P.: Encyklopedie révy vinné. 1. vyd. Brno: Computer Press, a.s., 2008. s. 316 ISBN 978-80-251-2263-1
Vyhledávání zdrojů informací Vinařské legislativní předpisy: Zákon 321/2004 Sb. vinohradnictví a vinařství a prováděcí předpisy Zákon 321/2004 Sb. v konsolidovaném znění s vyznačením navrhovaných změn
Vyhledávání zdrojů informací Časopisy: VINAŘSKÝ OBZOR, odborný časopis pro vinohradnictví, sklepní hospodářství a obchod vínem. Velké Bílovice: Svaz vinařů ČR VINAŘ – SADAŘ, odborný časopis pro vinohradníky, vinaře a ovocnáře. Olomouc: vydavatelství Baštan
Organizační činnost Vypracování anotace učebnice Sestavení harmonogramu práce Upřesnění rozdělení kapitol podle didaktických zásad Zajištění lektora pro pořizování potřebné fotografické dokumentace a projednání rozsahu fotodokumentace a detailního rozpracování snímků (Jiří Roznos) Předběžné jednání o realizování kreseb podle předkládaných návrhů a skic (Mgr. Čeněk Hlavatý)
Organizační činnost Jednání o odborné pomoci při přípravách kapitoly o ochraně révy se Svazem integrované produkce hroznů a vína (Ing. M. Hluchý a Ing. P. Ackermann, CSc.) Předběžné jednání o posouzení učebnice po odborné stránce (Doc. Ing. E. Postbiegel, CSc.) Příprava prezentace pro zasedání poradního sboru projektu, které se konalo v červnu 2010
Konzultace o nových výsadbách, především o technice výsadby s použitím hydrovrtu – s firmou Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem o pěstování révy vinné na terasách, o jejich zakládání a efektivitě využívání pěstebních ploch – s firmou Žernosecké vinařství, s.r.o. s firmou Ostratický, Týnec u Břeclavi – o možnostech prezentace jejich produktů v CD příloze učebnice – firma poskytla snímky vyráběných mechanizačních prostředků pro tento účel bez požadavku na úhradu.
Konzultace o genofondu odrůd a o sortimentu registrovaných klonů některých odrůd, o možnostech jejich využívání pro účely aktivity 03 – s manažerem Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně (VÚRV Ruzyně) o výrobě révových sazenic, o problematice révových školek – ve firmě Vinařský dům Bacchus o metodě množení in vitro – s Ing. Holleinovou PhD. z Mendelea - ústavu genetiky ZF Mendelovy univerzity Brno
Anketa Připravena anketa hodnotící doposud používané studijní materiály. Zároveň byly zjišťovány připomínky k připravované aktivitě. Respondenti – studenti 3. ročníku právě absolvující předmět Vinohradnictví.
Vyhodnocení otázek uzavřených: Kterému typu studijních materiálů byste dali přednost: vlastním zápiskům z výkladu 37,8 % knize – populární příručce pro zahrádkáře 10,8 % vysokoškolským skriptům 8,1 % doposud používaným Učebním textům 86,5 % Vyhovuje mi nejlépe: podtrhávat si informace v uceleném textu 70,3 % zapisovat si jen to, co se nadiktuje nebo je na tabuli 13,5 % zapisovat si samostatně své poznámky při výkladu 56,7 % nepsat si nic, všechno si pamatuji 0 %
Používané Učební texty: jsou příliš stručné, potřebuji k nim výklad 18,9 % jsou dostatečně podrobné k samostatnému studiu 67,5 % je v nich zbytečně mnoho informací 2,7 % měly by obsahovat více obrázků 43,0 % V Učebních textech by mělo být: více obrázků 45,9 % cvičení (např. pro výpočty dávek hnojiv) 51,0 % měly by obsahovat barevné obrázky 10,8 % po grafické stránce mi vyhovují 37,8 % vadí mi v nich používané symboly 18,9 % používané symboly mi pomáhají při práci s texty 16,0 %
Vyhodnocení otázek otevřených: Co pozitivního hodnotíte na Učebních textech: zahrnují důležité učivo úroveň odpovídá schopnostem studentů nemusím si stále psát poznámky, mohu sledovat výklad mohu si samostatně doplnit znalosti po absenci texty jsou přehledné
Podrobně popište, co v Učebních textech chybí, co je zbytečné, co je špatné: málo místa na poznámky symboly jsou zbytečné raději více textů nežli dopisovat při výkladu více obrázků některé obrázky jsou nepřehledné
Navrhněte, čím byste Učební texty doplnili: více cvičení a příkladů podrobnější popis chorob a škůdců překlad cizích slov na konci slovníček pojmů Obsah Citát z názoru studenta: „Vadí mi, když si koupím učebnici a musím si z ní dělat výpisky. Přece sem si tu učebnici koupil, abych si je nemusel dělat!“
Fotodokumentace
Předlohy, návrhy a skicy kreseb Rozkreslené fáze při kvetení
Předlohy, návrhy a skicy kreseb Předlohy zelených částí keřů
Rozpracované části textů - ukázky ZKRATKY PRO ODRŮDY (uvedena i u nás povolená synonyma): Ag - Agni Al - Alibernet An - André Ar - Ariana Ark - Arkadia Ax - Auxerrois CM - Cabernet Moravia CS - Cabernet Sauvignon De - Děvín Di - Diamant Do - Domina Dr - Dornfelder FR - Frankovka (Lemberger, Blaufränkisch) Hi - Hibernal Ch - Chardonnay CHB - Chrupka bílá CHČ - Chrupka červená IO - Irsai Oliver JB - Julski biser Ke - Kerner Označ odrůdy, které považuješ za důležité
Rozpracované části textů - ukázky ROZDĚLENÍ ODRŮD PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK Odrůdy podle velikosti a kvality sklizně kvantitativní: MT,NE, SZ, VZ, VČR, RV, MP, ZW, FR, Dornfelder kvalitativní: RB, RŠ, CHA, MM, IO, Kerner, RR, SA, SV, RM, CS, Bianca, Hibernal
Rozpracované části textů - ukázky Odrůdy podle zbarvení slupky bílé (pro bílá vína): MT, NE, SZ, VZ, RV, RB, CHA, MM, IO, Kerner, RR, SA, CHB, PK, JB, Diamant, Bianca červené (pro červená, růžová, event. bílá vína): VČR, RŠ, TČ, Vitra, Hibernal modré (pro růžová a červená vína): MP, SV, RM, ZW, FR, Dornfelder, CS, AL, NER, Olšava
Rozpracované části textů - ukázky ROZDĚLENÍ VÍN PODLE VINAŘSKÉ LEGISLATIVY víno víno chráněného zeměpisného označení (CHZO) víno chráněného označení původu (CHOP) jakostní jakostní s přívlastkem V.O.C.
Rozpracované části textů - ukázky Víno minimální cukernatost 11° NM bez označení původu jakékoli víno ze zemí EU, míchání možné mezi oblastmi i mezi státy; růžová vína se nesmí vyrábět smícháním bílých a červených vín. VŠECHNY DALŠÍ KATEGORIE VÍN JSOU S OZNAČENÍM PŮVODU Z ÚZEMÍ MENŠÍHO NEŽLI STÁT.
V Mělníku, říjen 2010 vypracovala: Ing. Ludmila Svobodová KONEC PREZENTACE V Mělníku, říjen 2010 vypracovala: Ing. Ludmila Svobodová