1 Vstup ČR do schengenského prostoru Eurocentrum Ostrava 20.3.2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Cestování po Evropě / Schengenu
1 Vstup do Schengenu – změny v ČR ISSS Hradec Králové
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SCHENGEN A ZÁKON O POBYTU CIZINCŮ NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY V PLATNÉM ZNĚNÍ SE ZVLÁŠTNÍM PŘIHLÉDNUTÍM KE SPECIFIKŮM POBYTU ZA ÚČELEM VĚDECKÉHO VÝZKUMU.
Evropská unie - Schengenský prostor
Státní občanství a cizinecký režim
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Základní registry veřejné správy
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
CESTOVNÍ RUCH Přednáška Celní a devizový zákon Kateřina Ryglová, Ústav marketingu a obchodu,
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Celní správa České republiky
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
EVROPSKá UNIE.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
JUDr. Nataša Chmelíčková MV ČR OAMP
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Přeshraniční spolupráce mezi územními orgány
Nový systém ekonomické migrace
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
CIS Cizinecký informační systém
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Struktura a principy Evropského práva
Politické faktory CR a Schengenský prostor
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Evropská občanská iniciativa
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Obnova HW a koncových stanic v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Dočasná změna režimu na státních hranicích s Rakouskem
Rozšíření funkcionalit systému ZC-CIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Pasové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Konzulární odbor
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Konzulární odbor
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie
Zrealizované projekty z Fondu pro vnější hranice v rámci ročních programů FVH 2007, ročního programu FVH 2008 realizovaných v roce 2009.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

1 Vstup ČR do schengenského prostoru Eurocentrum Ostrava

2 Struktura prezentace  Známé „pravdy“ o Schengenu  základní informace o schengenské spolupráci  příprava ČR na vstup do Schengenu – konkrétní změny ve vybraných oblastech  rozšiřování Schengenu o nové členské státy EU

3 ZNÁMÉ „PRAVDY“ O SCHENGENU  Po vstupu ČR do Schengenu odejdou z hranic celníci  Zrušení kontrol na hranicích přinese zvýšení kriminality v příhraničních oblastech  Možnost překračovat v Schengenu hranice kdykoliv a kdekoliv se týká pouze občanů EU  Při překračování hranic nemusí mít dotyčná osoba u sebe průkaz totožnosti ani pas  V Schengenském informačním systému budou vedeny osobní údaje občanů EU i v jiných než opodstatněných případech a Vaše osobní údaje tak budou k nahlédnutí např. ve Španělsku či Řecku

4 Schengenský prostor  volný pohyb v rámci společného prostoru  zrušení kontrol osob na společných hranicích  zesílená ochrana vnějších hranic  intenzivní mezinárodní spolupráce  Schengenský informační systém

5 Schengen

6 Historický vývoj schengenské spolupráce I. období mezivládní spolupráce  1985 Schengenská dohoda „Dohoda o postupném zrušení kontrol na společných státních hranicích“ – účinnost 1985  1990 Schengenská prováděcí úmluva („SPÚ“) - účinnost 1995 přesná pravidla pro:  zrušení kontrol na vnitřních hranicích a pohyb osob, překračování vnějších hranic  víza  podmínky pro pohyb cizinců  povolení k pobytu a záznam o osobě, které má být odepřen vstup  povinnosti dopravců  azyl  policejní spolupráce  vzájemná pomoc v trestních věcech, zákaz dvojího trestu, vydávání osob  předávání výkonu trestních rozsudků  omamné a psychotropní látky, střelné zbraně a střelivo  Schengenský informační systém  přeprava a pohyb zboží  ochrana osobních údajů

7 Historický vývoj schengenské spolupráce II. v rámci EU 1999 Amsterodamská smlouva – Schengenský protokol (Protokol o začlenění schengenského acquis do rámce EU)  začlenění schengenského acquis do rámce EU I. pilíř - azylová a migrační politika, vnitřní a vnější hranice III. pilíř - policejní a justiční spolupráce v trestních věcech  povinnost nových členských států převzít schengenské acquis v plném rozsahu

8 Rozšiřování schengenského prostoru  SRN  Francie  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Portugalsko  Španělsko  Itálie  Rakousko  Švédsko  Finsko  Dánsko  Norsko  Island  Řecko 2000

9 Příprava ČR na vstup do Schengenu

10 Příprava ČR na Schengen strategie Aplikace schengenského acquis I. kategorie ke dni vstupu do EU  systematická příprava od roku 1998  meziresortní Pracovní skupina pro schengenskou spolupráci ( )  detailní analýza právního základu  Schengenský akční plán České republiky (SAP ČR)  principy přípravy dle SAP ČR 2001  organizace přípravy v souladu s kategorií I a II acquis  plné zapojení do Schengenu při nejbližší možné příležitosti  připravenost zajistit i vnější schengenskou hranici Příprava na provádění schengenského acquis II. kategorie  strategie schválená vládou ČR 2003  strategické datum: říjen 2007  plná kontrola pozemních hranic až do rozhodnutí o jejím zrušení

11 Schengenské acquis Kategorie I  překračování vnějších hranic (kromě SIS)  umístění vízového štítku v pasu  povinnosti dopravců  vzájemná pomoc mezi policejními orgány pro účely prevence a odhalování trestných činů  vzájemná spolupráce v trestních věcech  boj proti nelegálnímu dovozu omamných a psychotropních látek  výměna informací o střelných zbraních  ochrana osobních dat Kategorie II  překračování vnitřních hranic  krátkodobá a dlouhodobá víza  podmínky pro pohyb a pobyt občanů třetích zemí  přeshraniční policejní spolupráce  SIS  ochrana osobních dat v SIS

12 Příprava ČR na Schengen institucionální rámec  vláda ČR  každoroční Zpráva o připravenosti ČR k převzetí schengenského acquis (od roku 2001)  Harmonogram úkolů pro dokončení implementace schengenského acquis  pracovní skupina Hodnocení Schengenu – Česká republika (2005)  meziresortní koordinace  příprava schengenského hodnocení  za činnost odpovídá Ministerstvo vnitra  hlavní orgány účastnící se přípravy  Ministerstvo vnitra (Policie ČR), Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo dopravy, Úřad pro ochranu osobních údajů

13 Změny v ČR po vstupu do Schengenu v praxi

14 Volné překračování vnitřních hranic Nyní  překračování hranic pouze na hraničních přechodech a během provozní doby  speciální režim na zelených stezkách  hraniční kontroly osob, celní kontroly zrušeny k  protiprávní překročení státních hranic mimo hraniční přechody přestupkem, převaděčství trestným činem  ochrana hranic vykonávána Policií ČR (služba cizinecké a pohraniční policie) v Schengenu  překračování vnitřních hranic kdykoli a kdekoli bez hraničních kontrol  odstranění zábran na hraničních přechodech  průjezd hraničních přechodů bez zastavení a snížení rychlosti  žádné hraniční kontroly při letech v rámci schengenského prostoru  bezpečnost v příhraničí zajišťována mobilně  v mimořádných situacích možnost dočasného znovuzavedení kontrol

15 Důkladná kontrola vnějších hranic Nyní  2311 km pozemní hranice  19 mezinárodních letišť  hraniční kontroly na všech hraničních přechodech  občané EU minimální kontrola (ověření totožnosti, pravosti a platnosti cestovních dokladů)  občané třetích států důkladná kontrola v Schengenu  12 mezinárodních letišť s vnější schengenskou hranicí (5 s fyzickou separací cestujících)  hraniční kontroly pouze při odletu/příletu z/do zemí mimo Schengen  občané EU minimální kontrola  občané třetích států důkladná kontrola

16 Víza Nyní  společná vízová politika EU  vydávání národních víz a pobytových povolení  občané třetích zemí s pobytem v ČR musí žádat o schengenská/národní víza při vstupu na území jiného státu Schengenu/EU  uznávání schengenského víza pro až 5-ti denní tranzit přes území ČR v Schengenu  společná vízová politika EU  vydávání národních víz a pobytových povolení  vydávání a uznávání schengenských víz  zapojení do konzultací VISION, resp. VIS při vyřizování žádostí o schengenské vízum  pohyb občanů třetích zemí po Schengenu s pobytovým povolením vydaným ČR

17 Společná vízová politika  jednotný seznam třetích zemí, jejichž státní příslušníci podléhají vízové povinnosti  jednotné schengenské vízum pro území všech smluvních stran (s pobytem max. 90 dní)  společná kritéria pro posuzování a rozhodování o žádostech o víza  příprava Vízového informačního systému (VIS): veškeré relevantní informace týkající se uchazečů o víza  dlouhodobá víza dle vnitrostátních pravidel; uznávána pro průjezd přes území ostatních smluvních stran

18 Mezinárodní spolupráce Nyní  aplikace schengenských institutů na základě bilaterálních smluv  rozvoj přeshraniční spolupráce (společná policejní pracoviště, společné hlídky, školení apod.) v Schengenu  přímá aplikovatelnost schengenských institutů (např. přeshraniční pronásledování a sledování)  další rozvoj přeshraniční spolupráce a spolupráce s ostatními státy Schengenu

19 Policejní spolupráce  vzájemná pomoc a výměna informací  přeshraniční sledování  přeshraniční pronásledování  rádiová komunikace  přihlašovací povinnost ubytovacích zařízení  nevyžádaná výměna informací  styční úředníci

20 Informační systémy Nyní  fungující národní informační databáze  harmonizace stávajících databází s technickými požadavky SIS  vytváření národní části SIS  vytvoření kanceláře VISION a příprava národní části VIS v Schengenu  využívání národních databází  fungující N.SIS a využívání SIS  fungující N.VIS a využívání VIS

21 Schengenský informační systém -centrální databáze (Štrasburk) + národní kopie -výměna informací mezi všemi schengenskými státy -kanceláře SIRENE -přístup příslušné orgány (policie, justiční orgány, celníci, konzulární úřady..) -současná kapacita: 18 států Údaje především o: -hledaných či pohřešovaných osobách a osobách vyžadujících ochranu, -občanech třetích států se zákazem vstupu na schengenské území, -odcizených a pohřešovaných vozidlech nebo věcech (atd.) Národní data PT ES NL LU IT BE DE AT FR GR IS NW SE FI DK C.SIS SIS II: nový právní základ, přístup více států, biometrické údaje

22 Ochrana dat Nyní  legislativa harmonizovaná s mezinárodními právními předpisy  Úřad pro ochranu osobních údajů (kontrolní a dozorová činnost)  pravidla platná pro užívání stávajících národních informačních systémů v Schengenu  přizpůsobená legislativa ve vztahu k SIS  kompetence ÚOOÚ týkající se SIS (právo přístupu, kontrola, spolupráce s úřady jiných schengenských států, vyřizování stížností týkajících se SIS,..)

23 Rozšíření Schengenu o nové členské státy

24 Rozšíření Schengenu Rozhodnutí Rady EU po splnění dvou podmínek:  konstatování připravenosti na plné uplatňování schengenského acquis na základě výsledků schengenského hodnotícího procesu  připojení k Schengenskému informačnímu systému

25 Schengenské hodnocení ČR ledenúnorbřezendubenkvětenčerven Policejní spolupráce Ochrana dat Vzdušné hranice víza 2005  schengenský evaluační dotazník  prezentace institucionálního a strategického rámce přípravy 2006 schengenský hodnotící proces:

26 Další kroky 2006  prosince Rada pro justici a vnitro  souhrnná zpráva o pokroku, resp. o výsledcích schengenského hodnocení za rok 2006 v oblastech nesouvisejících se SIS  rozhodnutí o zapojení nových členských států do SIS  varianta SISone4all (rozšíření prosinec 2007/březen 2008) 2007?  hodnocení SIS/SIRENE  diskuse o celkových výsledcích schengenského hodnotícího procesu na Radě pro justici a vnitro  konzultace Evropského parlamentu  jednomyslné rozhodnutí stávajících schengenských států a ČR o zrušení kontrol na vnitřních hranicích

27 Děkuji za pozornost, otázky? Mgr. Petr Mück odbor azylové a migrační politiky Ministerstvo vnitra