Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve."— Transkript prezentace:

1 JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.

2 EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve které zemi EU žijí) Občanství EU neznamená státní příslušnost

3 PRÁVA OBČANŮ EU Volný pohyb osob (cestování, pobyt, usazení se na celém území EU) Studovat v rámci EU Pracovat, podnikat v jiné zemi EU Právo volit a být volen do EP Právo volit a být volen v obecních volbách v členském státě, kde mám bydliště atd.

4 POVINNOSTI OBČANŮ EU respektování zákonů států EU dodržování mezinárodního práva ochrana míru a bezpečnosti chápání politického systému ochrana míru a bezpečnosti atd.

5 SCHENGENSKÝ PROSTOR dne 21. prosince 2007 se Česká republika součástí tzv. schengenského prostoru počet začleněných států je 24 znamená to možnost překračovat hranice se sousedními státy bez kontrol dále s tím souvisí práce policejních a justičních orgánů, vízová politika ČR, způsob zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku ALE JAK ? To zjisti na internetu!

6 EUROZÓNA euro oblast, je území Evropské unie, na kterém se užívá společná evropská měna EURO členy je 19 zemí Evropské unie Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko

7 EU a současnost zjisti na internetu informace, které se týkají současného stavu vlny uprchlíků do Evropy další hodinu je použij jako „aktualitu“ nezapomeň uvést ZDROJ


Stáhnout ppt "JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve."

Podobné prezentace


Reklamy Google