STAROSTA ZAČÁTEČNÍK Vít Rakušan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Pohled právníka na IT zakázky ve veřejné dopravě
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Možnosti a limity kontroly obcí
Hospodaření s majetkem státu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření19.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Trestní právo Trestné činy proti majetku
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
OBČANSKÉ PRÁVO.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Konference „Otevírejme Radnice II“
Jak otvírat, aby nás nezavřeli?
Řízení o přestupcích.
Rozpočty územních samosprávných celků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Právní odpovědnost.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Ochrana majetku Petr Machala.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Komunální politika přehled doporučené literatury
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Havarijní plán kraje.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Obsah veřejných rozpočtů III
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Veřejný majetek Majetek státu II
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Další vnitrostátní předpisy
Trestní odpovědnost firem 1.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Padělání a pozměnění veřejné listiny ÚO Praha venkov – ZÁPAD oddělení hospodářské kriminality 23. července 2013.
STAROSTA ZAČÁTEČNÍK Vít Rakušan.
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

STAROSTA ZAČÁTEČNÍK Vít Rakušan

Příchod na úřad Ovládnutí prostoru Podání ruky (Jak se jen jmenuje??) Pozorovat – Nasávat – Neměnit Komunikovat Nevěřit všeználkům

ROZJEZD KOMUNIKOVAT Vytvořit tým Neměnit to, co funguje Stanovit cíl Právo na chybu

ZÁKLADNÍ NÁVYKY KOMUNIKOVAT Pravidelnost v chaosu Chyba ano, ale s dobrým úmyslem Smysluplnost – není čas dělat věci „jentak“ Důvěřovat, prověřovat Nepropadat panice

Když propadnu panice Neposlouchat chvástavé Poradit se: ANO Porovnávat se: NE Věřit sobě a své vizi Cit pro věc důležitější než IPRM, IT, ROP, SFŽP,… Činit dobro KOMUNIKOVAT, neuzavírat se

Co nám pomáhá Kvalitní právní povědomí Otevřenost dobré praxi Transparentnost aneb nemáme co tajit Úřad jde s námi Lidé jdou s námi Využívání komunikačních kanálů

Právní pasti právní triumvirát každého starosty: zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník

zákon o obcích účelnost x hospodárnost ? „ (1) Majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně v souladu s jejími zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti. Obec je povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku. Obec vede účetnictví podle zákona o účetnictví. (2) Majetek obce musí být chráněn před zničením, poškozením, odcizením nebo zneužitím. S nepotřebným majetkem obec naloží způsoby a za podmínek stanovených zvláštními předpisy, pokud tento zákon nestanoví jinak. (6) Obec je povinna chránit svůj majetek před neoprávněnými zásahy a včas uplatňovat právo na náhradu škody a právo na vydání bezdůvodného obohacení. (7) Obec je povinna trvale sledovat, zda dlužníci včas a řádně plní své závazky, a zabezpečit, aby nedošlo k promlčení nebo zániku z nich vyplývajících práv.“ účelnost x hospodárnost ?

Zákon o veřejných zakázkách „Zadavatel je povinen při postupu podle tohoto zákona dodržovat zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace.“ Diskriminace x pomoc regionu, potřebným …

Trestní zákoník Porušení povinnosti při správě cizího majetku (dle § 220 tr. zákoníku): … „poruší podle zákona mu uloženou nebo smluvně převzatou povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek, a tím jinému způsobí škodu nikoli malou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. touto nejzákladnější normou.“ Maření úkolu úřední osoby z nedbalosti (dle § 330 tr. zákoníku): „Úřední osoba, která při výkonu své pravomoci z nedbalosti zmaří nebo podstatně ztíží splnění důležitého úkolu, bude potrestána odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.“ Řešení ?

Efektivní komunikace Z očí do očí Ne nad ale mezi lidmi Neúnavně vysvětlovat Přinášet dobré zprávy Nezneužívat ale maximálně využívat městské tiskoviny Nebát se lidí včetně novinářů (také lidi) Počítat se ztrátou soukromí Veřejná slyšení Webové stránky, mobilní aplikace, sociální sítě Nebát se mít názor a stát si za ním: BUĎTE OPINION LEADER

Příklady dobré (Kolínské) praxe Kolín v mobilu

Příklady dobré (Kolínské) praxe 2) Prohlídky města http://kolin.pres.cz/clanek-starosta-vit-rakusan-v-nedeli- provazel-centrem-kolina

Příklady dobré (Kolínské) praxe 3) Veřejná slyšení

Příklady dobré (Kolínské) praxe 4) Lepší místo Platforma pro zlepšování veřejného prostoru Nástroj efektivní komunikace mezi občanem a úřadem www.lepsimisto.cz + mobilní aplikace

Lepší místo – reakce na dobrou práci

Příklady dobré (kolínské) praxe 5) Bezpečný Kolín

Příklady dobré (kolínské) praxe 6) Odpovědné veřejné zadávání Příklady dobré (kolínské) praxe

Co se jinam nevešlo Nepodcenit územní plán Nastavit systém práce městského architekta Spolupracovat s okolními městy Chodit mezi lidi Nevyměnit staré známé za nové Mít štěstí

Děkuji za pozornost