Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Polní kalibrace elektronických měřicích systémů
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Systémy managementu jakosti
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
Měření vybraných technických parametrů v uzlových bodech Karel Šefčík, Český metrologický institut (moderátor) Ladislav Pospíchal, MEgA Měřicí Enegetické.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Akreditační systém v ČR a v EU
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
ETALONY P4a.
Dokumentace systému managementu jakosti
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
CMI web presentation, May 2003 PŘIDRUŽENÉ LABORATOŘE ČMI krátká prezentace 2003 V prezentaci jsou uvedeny přidružené laboratoře: Laboratoř státního etalonu.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Vnitroorganizační normy
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Požadavky ISO/DIS 9001:2014 a ISO/DIS 14001:2014
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
„AUTORIZACE METROLOGICKÝCH STŘEDISEK K OVĚŘOVÁNÍ TACHOGRAFŮ – SPOLUPRÁCE ÚNMZ A ČKS“ Ing. Jiří Kuba Úřad pro technickou normalizaci, metrologii.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
HACCP.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Metrologické zabezpečení systémů prediktivní údržby
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Akreditace je za námi, co s volným časem?
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající.
Transkript prezentace:

Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3) Lenka Línková 6.5.2014

Metrologie = věda zabývající se měřením, zahrnuje teoretické i praktické aspekty ve vztahu k měření, bez ohledu na to, v jaké oblasti se tato měření vyskytují (TNI 01 0115). definování jednotek měření a jejich realizace (etalony), návaznost měření Návaznost měření – měření je provedeno přístrojem, u kterého je zajištěna vazba na hierarchii etalonů.

Nejdůležitější předpisy z oblasti metrologie zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii + prováděcí vyhlášky zákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky

Zákon č. 20/1993 Sb. – zřizuje Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ), vymezuje orgány státní správy pro oblast technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví. Zákon č. 22/1997 Sb. – zabývá se tvorbou a vydáváním českých technických norem (obecně nejsou závazné), vymezuje pojmy autorizace, akreditace a posuzování shody výrobků.

Zákon 505/1990 Sb. o metrologii základní poslání = úprava práv a povinností podnikatelských subjektů, orgánů státní správy a subjektů pověřených výkonem státní správy, za účelem zabezpečení jednotnosti a správnosti měřidel a měření. závazný pro všechny organizace zabývající se měřením

Zákon dělí měřidla na: etalony pracovní měřidla stanovená (stanovená měřidla) pracovní měřidla nestanovená (pracovní měřidla) certifikované referenční materiály a ostatní referenční materiály = zhotovené vzorky látek nebo materiálů (především pro oblast chemie)

Etalon = měřidlo, které slouží k reprodukci a uchování jednotky fyzikální veličiny a dále slouží k předání hodnoty této jednotky méně přesným měřidlům (hierarchie etalonů). Etalony mají sloužit výhradně k navazování měřidel nižší přesnosti, nemají se používat k rutinnímu měření.

Celosvětově nejvyšším etalonem je mezinárodní etalon, deponovaný v Mezinárodním úřadě vah a měr v Sèvres u Paříže. Na mezinárodní etalony jsou v určitých stanovených periodách navazovány státní etalony. Na státní etalony jsou navazovány etalony sekundární, od kterých jsou odvozovány hodnoty etalonů v celém národním hospodářství.

Stanovená měřidla = měřidla, která MPO stanoví k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam v závazkových vztazích (například při prodeji, při poskytování služeb atd.), pro stanovení poplatků a daní, pro ochranu zdraví, pro ochranu životního prostředí atd. Stanovená měřidla jsou uvedena ve vyhlášce č. 345/2002 Sb. (259/2007 Sb.).

Před uvedením stanovených měřidel do oběhu má jejich výrobce povinnost zajistit jejich prvotní ověření. Z geodetických měřidel patří mezi stanovená měřidla měřická pásma (položka 1.1.2) s neomezenou dobou platnosti ověření.

Pracovní měřidla = měřidla, která nejsou etalonem ani stanoveným měřidlem. Před uvedením pracovních měřidel do oběhu má jejich výrobce povinnost zajistit jejich prvotní kalibraci. Zákon opravňuje uživatele stanovit si způsob návaznosti svých pracovních měřidel.

Navazování etalonů = kalibrování Navazování stanovených měřidel = ověřování Navazování pracovních měřidel = kalibrování (lhůty u kalibrací si vlastník pracovních měřidel určuje sám) Ověřování provádí pouze státní metrologické orgány – Český metrologický institut (ČMI – www.cmi.cz) a autorizovaná metrologická střediska. Ověřené stanovené měřidlo se opatří úřední značkou nebo se vydá ověřovací list.

Kalibraci pracovních měřidel si vlastníci těchto měřidel mohou zajistit sami pomocí svých hlavních etalonů, prostřednictvím ČMI, akreditovaných kalibračních laboratoří nebo u jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI nebo na etalony zahraničních subjektů.

Ověřování a kalibrace měřidel – shrnutí

Útvar Metrologie a IG ve VÚGTK Zdiby www.vugtk.cz pověřen výkonem funkce autorizovaného metrologického střediska – ověření stanovených měřidel v oboru délka (měřická pásma) referenční délkový etalon = laserový interferometr s vlnovou délkou 633 nm azimutální etalon, geodetická délková kalibrační základna Hvězda a Koštice. 15

akreditován jako kalibrační laboratoř pro kalibraci měřidel v oboru délka a úhel pro: elektronické, laserové a ultrazvukové dálkoměry, totální stanice, teodolity, nivelační přístroje a latě, vodováhy 16

Geodetická délková základna Hvězda základna pro kalibraci dálkoměrů se 7 body stabilizace bodů betonovými bloky 40x40x110cm (shora zapuštěn bronzový čep s otvorem o průměru 1,5 mm) celková délka základny 960,8725 m úseky základny určeny měřením délek ve všech kombinacích a z vyrovnání MNČ, přesnost určení délky jednotlivých úseků σ ≤ 1,0 mm 17

Azimutální základna Židovské Pece hlavní bod základny pro kalibraci úhlových geodetických přístrojů je stabilizován betonovým blokem 20x20x80 cm s bronzovým čepem s vyvrtaným otvorem o průměru 1,5 mm jednotlivé směry azimutálního etalonu (4) jsou signalizovány měřicí značkou na stěnách budov (rovnoměrně v rozsahu 400 gon) základna určena pro kalibraci teodolitů, totálních stanic, gyroteodolitů apod. 18

Geodetická délková základna Koštice stabilizace bodů provedena do hloubky 5 až 9 metrů, konstrukce pilířů uzpůsobena pro nucenou centraci přístrojů a hranolů úseky základny byly určeny měřením ve všech kombinacích a z vyrovnání MNČ úsek E1 (body 1-7)  460 m    σ ≤ 0,6 mm úsek E2 (body 1-12)  1450 m    σ ≤ 0,9 mm úsek E3 (body 12-13) 3238 m   σ ≤ 2,6 mm   úsek E4 (body 12-14)  4358 m σ ≤ 3,2 mm úsek E5 (body 12-15) 10456 m    σ ≤ 6,8 mm státní etalon velkých délek 19

Zabezpečení metrologického pořádku ve firmě Pro uchování měřidel ve způsobilém stavu musí být ve firmě vytvořen tzv. konfirmační systém, který zahrnuje směrnice a postupy pro: kalibraci pracovních měřidel ověřování stanovených měřidel opravy měřidel označování měřidel apod. Konfirmační systém je zdokumentován v Metrologickém řádu.

Metrologický řád (Řád podnikové metrologie) určuje základní zásady metrologického pořádku – vše, co v organizaci souvisí se zajišťováním jednotnosti a správnosti měřidel, zajištěním správného používání měřidel včetně metod měření a vyhodnocování naměřených údajů. závazný pro všechny pracovníky organizace

Hlavní činnosti nutné pro zabezpečení metrologického pořádku: stanovení odpovědnosti za dodržování metrologického pořádku systematická a dokladová evidence měřidel a měřicích zařízení včetně záznamů o jejich kalibraci a lhůtách jejich platnosti pravidelné revidování stávajícího metrologického vybavení, plánování v oblasti metrologie, které stanovuje koncepci zajištění měřicí techniky

zajišťování správnosti metrologické dokumentace – výkresy, popisy, návody hodnocení způsobilosti měřidel manipulace a skladování – způsob uložení měřidel, jejich údržba, transport apod. stanovení podmínek okolního prostředí – pro každé měřidlo musí být určeny faktory prostředí a jejich vliv na přesnost výsledku systematické vzdělávání pracovníků, kteří provádějí měření

Metrologický řád obsahuje: informativní část – seznam obecně platných metrologických předpisů a norem organizační část – organizační struktura podnikové metrologie, práva a povinnosti útvarů a zaměstnanců, organizační vztahy mezi útvary z hlediska podnikové metrologie technickou část (nejdůležitější) – jednotlivé metrologické činnosti, kategorizace měřidel

závěrečnou část – ustanovení o případných sankcích, datum schválení, nabytí účinnost apod. přílohy – seznam pracovních měřidel stanovených i nestanovených, etalonů, doby platnosti jejich ověření resp. kalibrace, vzory tiskopisů používaných v podnikové metrologii, seznam schémat návaznosti měřidel a kalibračních postupů používaných v organizaci, pracovní pokyny a instrukce, např. kalibrační a kontrolní postupy, laboratorní řád atd.

Úloha metrologa v organizaci aktualizace metrologického řádu definice schémat návaznosti styk se státní etalonáží Další pravomoci a povinnosti metrologa: odpovědnost za provádění všech opatření k zajišťování povinností vyplývajících z českých metrologických předpisů řízení a odpovědnost za jednotné řízení a dozor nad metrologickým pořádkem

účast při metrologických kontrolách (auditů) prováděných v organizaci připomínkování navrhovaných technických a organizačních předpisů z hlediska metrologie zajištění evidence a uchovávání etalonů a evidence stanovených a pracovních měřidel

Metrologie v systému řízení kvality ČSN EN ISO 9000 Systémy managementu kvality – Základní principy a slovník, ČNI 2006. ČSN EN ISO 9001 Systémy managementu kvality – Požadavky, ČNI 2009. ČSN EN ISO 9004 Řízení udržitelného úspěchu organizace – Přístup managementu kvality, ÚNMZ 2010. ČSN EN ISO 10012 Systémy managementu měření – Požadavky na procesy měření a měřicí vybavení. ČNI, 2003.

Normy shrnují zkušenosti z oblasti péče o kvalitu s cílem vytvořit jednotné zásady pro řízení a zabezpečování kvality v organizacích a ve smluvních vztazích dodavatel – odběratel. Obecný charakter těchto norem vyplývá ze skutečnosti, že musí vyhovovat pro nejrůznější druhy organizací. Norma 9000 vymezuje pojmy, 9001 definuje minimální požadavky pro certifikaci systému managementu kvality třetí stranou, 9004 poskytuje návod, jak by měl být systém managementu kvality vybudován.

ČSN ISO 17123 Optika a optické přístroje – Terénní postupy pro zkoušení geodetických a měřických přístrojů Část 1: Teorie Část 2: Nivelační přístroje Část 3: Teodolity Část 4: Elektrooptické dálkoměry Část 5: Elektronické tachymetry Část 6: Rotační lasery Část 7: Optické provažovače 31

norma přijímá anglickou verzi mezinárodní normy z roku 2002 (v ČR vyšla 2005, část 1 v češtině 2009) uvádí terénní postupy pro určování a vyhodnocování přesnosti geodetických přístrojů a jejich příslušenství při použití pro stavební a zeměměřické práce postupy jsou míněny jako terénní kontrola vhodnosti přístroje pro daný úkol uvedené postupy jsou navrženy tak, že systematické vlivy mohou být z velké části kompenzovány nebo zanedbány. 32