Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající."— Transkript prezentace:

1 Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly
Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající se měřením Měření se musí zabezpečovat s ohledem na přesnost, správnost postupů, vyhodnocení, užívání měřidel, jednotnost, užívání jednotek SI.

2 Zákon dělí měřidla na: etalony pracovní měřidla stanovená (stanovená měřidla) pracovní měřidla nestanovená (pracovní měřidla) certifikované referenční materiály a ostatní referenční materiály = zhotovené vzorky látek nebo materiálů (především pro oblast chemie)

3 Etalon = měřidlo, které slouží k reprodukci a uchování jednotky fyzikální veličiny a dále slouží k předání hodnoty této jednotky méně přesným měřidlům (hierarchie etalonů). Etalony mají sloužit výhradně k navazování měřidel nižší přesnosti, nemají se používat k rutinnímu měření.

4 Celosvětově nejvyšším etalonem je mezinárodní etalon, deponovaný v Mezinárodním úřadě vah a měr v Sèvres u Paříže. Na mezinárodní etalony jsou v určitých stanovených periodách navazovány státní etalony. Na státní etalony jsou navazovány etalony sekundární, od kterých jsou odvozovány hodnoty etalonů v celém národním hospodářství.

5 Stanovená měřidla = měřidla, která MPO stanoví k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam v závazkových vztazích (například při prodeji, při poskytování služeb atd.), pro stanovení poplatků a daní, pro ochranu zdraví, pro ochranu životního prostředí atd. Stanovená měřidla jsou uvedena ve vyhlášce č. 345/2002 Sb.

6 Před uvedením stanovených měřidel do oběhu má jejich výrobce povinnost zajistit jejich prvotní ověření (po provedení opravy těchto měřidel má tuto povinnost opravce). Z geodetických měřidel patří mezi stanovená měřidla měřická pásma (položka 1.1.2) s neomezenou dobou platnosti ověření.

7 Pracovní měřidla = měřidla, která nejsou etalonem ani stanoveným měřidlem. Před uvedením pracovních měřidel do oběhu má jejich výrobce povinnost zajistit jejich prvotní kalibraci (po provedení opravy těchto měřidel má tuto povinnost opravce). Zákon opravňuje uživatele stanovit si způsob návaznosti svých pracovních měřidel.

8 Kalibraci pracovních měřidel si vlastníci těchto měřidel mohou zajistit sami pomocí svých hlavních etalonů, prostřednictvím ČMI, akreditovaných kalibračních laboratoří nebo u jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI, nebo na etalony zahraničních subjektů.

9 Navazování etalonů = kalibrování
Navazování stanovených měřidel = ověřování Navazování pracovních měřidel = kalibrování (lhůty u kalibrací si vlastník pracovních měřidel určuje sám) Ověřování provádí pouze státní metrologické orgány (ČMI a AMS – viz dále). Ověřené stanovené měřidlo se opatří úřední značkou nebo se vydá ověřovací list.

10 Hlavním cílem státní metrologie je vytvoření metrologického systému státu a zabezpečení jeho vazeb na mezinárodní metrologický systém. Národní metrologický systém (NMS) je tvořen soustavou právních a technických předpisů, vymezujících postavení orgánů státní správy a dalších subjektů (subjektů vyrábějících, opravujících a montujících měřidla a uživatelů měřidel).

11 Zákon specifikuje subjekty, které působí v rámci NMS:
ústředním orgánem státní správy Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), řídícím orgánem je Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) ( vlastním výkonným orgánem je Český metrologický institut (ČMI), který má sídlo v Brně (

12

13

14 Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ)
řídí činnost orgánů státní metrologie, autorizuje organizace pro výkony státní metrologie a pro úřední měření, stanoví měřidla podléhající povinnému ověřování, schvaluje metrologické předpisy (metodické pokyny pro metrologii, technické předpisy metrologické),

15 schvaluje a vyhlašuje státní etalony a referenční materiály,
rozhoduje o opravných prostředcích proti rozhodnutím metrologických orgánů, rozhoduje o pokutách a jiných opatřeních za porušování předpisů o metrologii.

16 Český metrologický institut (ČMI)
zabezpečuje českou státní etalonáž jednotek a stupnic fyzikálních a technických veličin, uchovává, zdokonaluje a mezinárodně porovnává předmětné etalony, včetně přenášení hodnot jednotek na sekundární etalony, provádí výzkum a vývoj v oblasti metrologie,

17 řídí tvorbu referenčních materiálů a jejich osvědčování,
zabezpečuje účast na mezinárodní spolupráci v oblasti vědecké a legální metrologie a referenčních materiálů a podílí se na zastupování české metrologie v mezinárodních organizacích (OIML, WELMEC, EURAMET),

18 zpracovává a vydává metrologické předpisy pro metody přenosu hodnot jednotek veličin ze státních etalonů na etalony nižších řádů, pro ověřování stanovených měřidel, resp. kalibrační metodiky pro pracovní měřidla, zabezpečuje sekundární etalonáž fyzikálních a technických veličin a jednotek, uchovává, porovnává a zdokonaluje vlastní sekundární etalony, rozvíjí metody etalonáže,

19 vykonává státní metrologickou kontrolu měřidel tj
vykonává státní metrologickou kontrolu měřidel tj. schvalování typu a ověřování měřidel, provádí státní metrologický dozor u fyzických a právnických osob, a to u výrobců, opravářů, uživatelů měřidel a v autorizovaných organizacích.

20 Český institut pro akreditaci (ČIA)
plní funkci Národního akreditačního orgánu ČR, posuzuje a osvědčuje způsobilost fyzických a právnických osob ke zkoušení, kalibraci a k provádění certifikace a inspekce podle ČSN EN ISO/IEC (akreditace kalibračních laboratoří) zabezpečuje akreditaci certifikačních orgánů,

21 buduje a zajišťuje akreditační systém v ČR,
uděluje, odnímá či pozměňuje osvědčení o akreditaci, zpracovává a distribuje předpisy z oblasti své působnosti.

22 Autorizovaná metrologická střediska (AMS)
právnické osoby nebo fyzické osoby, které jsou podnikateli a které na základě autorizace ÚNMZ ověřují stanovená měřidla. Pro účely autorizace může být využito zjištění prokázaných při akreditaci.

23 Akreditované kalibrační laboratoře
subjekty provádějící kalibraci pracovních měřidel pro jiné subjekty. Žadatel prokáže způsobilost pro provádění kalibrace měřidel osvědčením podle zvláštního právního předpisu – osvědčením o akreditaci.

24 Subjekty autorizované k výkonu úředního měření (úřední měřiči)
ve stanoveném oboru měření osvědčují veřejnou listinou naměřenou hodnotu určité metrologické veličiny.

25 Ověřování a kalibrace měřidel – shrnutí

26 Útvar Metrologie a IG ve VÚGTK Zdiby
pověřen výkonem funkce autorizovaného metrologického střediska (AMS), v oblasti délek – ověření stanovených měřidel v oboru délka (měřická pásma) referenční délkový etalon = laserový interferometr s vlnovou délkou 633 nm azimutální etalon, geodetická kalibrační základna Hvězda.

27 akreditován jako kalibrační laboratoř pro kalibraci měřidel v oboru délka a úhel pro:
elektronické, laserové a ultrazvukové dálkoměry, totální stanice, teodolity, nivelační přístroje a latě, vodováhy

28 Geodetická délková základna Hvězda
základna pro kalibraci dálkoměrů se 7 body stabilizace bodů betonovými bloky 40x40x110cm (shora zapuštěn bronzový čep s vyvrtaným otvorem o průměru 1,5 mm) celková délka základny 960,8725 m úseky základny určeny měřením délek ve všech kombinacích a z vyrovnání MNČ, přesnost určení délky jednotlivých úseků lze charakterizovat směrodatnou odchylkou σ ≤ 1,0 mm

29 Azimutální základna Židovské Pece
hlavní bod základny pro kalibraci úhlových geodetických přístrojů je stabilizován betonovým blokem 20x20x80 cm s bronzovým čepem s vyvrtaným otvorem o průměru 1,5 mm jednotlivé směry azimutálního etalonu (4) jsou signalizovány měřicí značkou na stěnách budov (rovnoměrně v rozsahu 400 gon) základna určena pro kalibraci teodolitů, totálních stanic, gyroteodolitů apod.

30 Geodetická délková základna Koštice
stabilizace bodů provedena do hloubky 5 až 9 metrů, konstrukce pilířů uzpůsobena pro nucenou centraci přístrojů a hranolů úseky základny byly určeny měřením ve všech kombinacích a z vyrovnání MNČ úsek E1 (body 1-7)    m    σ ≤ 0,6 mm úsek E2 (body 1-12)   m    σ ≤ 0,9 mm úsek E3 (body 12-13)  m   σ ≤ 2,6 mm   úsek E4 (body 12-14)   4358 m σ ≤ 3,2 mm úsek E5 (body 12-15)  m   σ ≤ 6,8 mm

31


Stáhnout ppt "Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající."

Podobné prezentace


Reklamy Google