Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Nauka o podniku Seminář 6..
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
B) Nabídková funkce.
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Hospodaření se zaměstnanci 41.hodina. Hospodaření se zaměstnanci Výpočty jednotlivých forem mezd 1.mzda časová = mzdový tarif x počet odpracovaných hodin.
Mikroekonomie I Formování trhu
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Základní ekonomické pojmy
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Příklady posunu funkce nabídky:  Množství.
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Nabídka na trhu výrobků a služeb  Nabídka.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Poptávka na trhu výrobků a služeb  Poptávka.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Mikroekonomie I Trh práce a mzdová sazba
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_15 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
Nauka o podniku Seminář.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Činitelé uspokojující potřeby:  Statky.
Dělba práce Pavel Šuranský.
Seminář 1. Předmět ekonomie
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh přírodních zdrojů (trh půdy)  Co.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Poměrové ukazatele.
Ten dělá to a ten zas tohle
Mikroekonomie I Náklady, příjmy, zisk
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Nauka o podniku Bod zvratu.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a management I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Posuny poptávkové funkce:  Poptávané.
Procenta.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1200 Ročník: 3. Vzdělávací obor:
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
Kalkulace - učitel.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
VýnosyVýnosy. Výnosy Výnosy představují výkony podniku. Hlavní složku výnosů tvoří tržby z prodeje výrobků, zboží či služeb.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 15 Název.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Hospodaření aneb ten dělá to a ten zas tohle… aneb lidské potřeby.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce  Produktivita práce  Příklad

Dělba práce, specializace a kooperace  Lidé se v ekonomické činnosti jednak specializují  a jednak vyrábějí společně, jsou závislí na činnosti jiných lidí.  "Ten dělá to a ten zas ono". SPECIALIZACE je soustředění se na určitou dílčí činnost, pro kterou mám lepší předpoklady, než ostatní. KOOPERACE společná účast na určité činnosti, např. na výrobě určitého statku. PRODUKTIVITA PRÁCE (PP) je výrobní účinnost vynakládané práce. V praxi se měří většinou množstvím statků, které se vyrobí za určitou časovou jednotku apod. Výpočty: Produktivita práce (PP) = počet výrobků/počet pracujících Efektivnost nákladů = tržby/náklady

DĚLBA PRÁCE = rozdělení veškeré práce ve společnosti: a) přirozená dělba práce - např. muži a ženy - rychlejší a pomalejší - chytří a méně chytří b) společenská dělba práce - historicky známe tři velké vlny: 1. oddělení pastevců a zemědělců- zemědělství 2. oddělení řemesel- průmysl 3. oddělení kupců- obchod a služby Dokážeš zařadit společenskou dělbu práce do historických souvislostí? Kdy k tomu asi došlo?

Vypočítej:  a) produktivitu práce jednoho pracovníka  b) efektivnost jedné koruny vyplacených nákladů z následujících údajů: Počet výrobků2 500 kusů Cena 1 výrobku50,-Kč Počet pracovníků2 Průměrné mzdové náklady na jednoho pracovníka15 000,-Kč Jak to uděláš? Dosadíš do výše uvedených vzorců! Výsledek a) Produktivita práce je 1250 kusů Výsledek b) Efektivnost 1,-Kč mzdových nákladů je zaokrouhleno 4,17,-Kč

Co to znamená? Dokážeš spočítat zisk firmy? Dokážeš spočítat procento ziskovosti (míru zisku)? Dokážeš spočítat, kolik firmě přinese 1,-Kč investovaných nákladů? Zisk je ,- Kč 317% Přinese 4,17,- Kč na tržbách, tedy na zisku 3,17,-Kč.