2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobních údajů - osobní údaj = je informace týkající se určitelného subjektu údajů a to zejména číslem, kódem nebo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Advertisements

Rozzuřená fúrie aneb Práva dětí a skautský program
Zákon o sociálních službách
DOMOV A CENTRUM AKTIVITY, p.o.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Právní problematika pitvy
Jak si počínat při soudním jednání
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zákon o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Sociálně právní ochrana dětí
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Ochrana osobních údajů v České republice
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobních údajů v České republice
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Sociálně právní ochrana dětí
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
2012 / 2013 Trestní právo Trestn ě právní odpov ě dnost Metodica.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Všeobecná deklarace lidských práv
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
2012 / 2013 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka Ideologica.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Práva a povinnosti rodičů a dětí
JUDr. Jaroslav Stránský
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Zákon o ochraně osobních údajů Miroslav Jurman Svobodný přístup k informacím
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Práva a povinnosti mezi manželi
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Název vzdělávacího materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
S C H Ů Z K A R O D I Č Ů v úterý
GDPR a budoucí redakční praxe
Transkript prezentace:

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobních údajů - osobní údaj = je informace týkající se určitelného subjektu údajů a to zejména číslem, kódem nebo více specifickými prvky (údaj, pomocí nějž můžeme určit osobu jako jednotlivce, tj. jde např. o RČ, fyzickou podobiznu – fotografii, ale ne o křestní jméno) - citlivé údaje - osobní údaj, který vypovídá o národnostním nebo etnickém původu, členství v politických stranách, o zdravotním stavu, sexuální orientaci či náboženském přesvědčení - zpracování osobních údajů = úplně vše, co se dá s takovými údaji podniknout (shromažďování, ukládání na nosiče, šíření, uchovávání, používání, likvidace) - správce = kdo určuje účel a prostředky zpracování osobních údajů, provádí zpracování osobních údajů a odpovídá za něj Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobních údajů Junák a jeho organizační složky jsou správci osobních údajů a citlivých osobních údajů, kteří tyto údaje zpracovávají. Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobních údajů Správce je povinen: - zpracovávat pouze pravdivé a přesné údaje - shromažďovat osobní údaje pouze ke stanovenému účelu a uchovávat pouze na nezbytnou dobu (účel vymezen především ve Stanovách) - zpracovávat osobní údaje pouze v souladu s účelem, k němuž jsou shromážděny - mít pokud možno souhlas subjektu údajů ke zpracování jeho osobních údajů - zabezpečit osobní údaje tak, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k nim či k jejich dalšímu zpracování, změně, zničení… Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobních údajů Junák a jeho OJ: -zpracovávají osobní údaje za účelem výchovné (oddílové) činnosti, evidence členů, kontaktování člena a jeho zákonných zástupců, pořádání akcí, vzděláván, rozvoje spolkových aktivit (včetně náborů), plnění povinností při čerpání finančních prostředků od veřejné správy -zpracovávají citlivé osobní údaje za účelem ochrany života a zdraví, zachování náboženské svobody a přesvědčení, zajištění nepolitičnosti (členství v pol. stranách) -zpracování osobních údajů pro další účely je podmíněno souhlasem subjektu údajů a oznámení´Úřadu pro ochranu osobních údajů, ze které je obecně pro stanovený účel Junák vyňat jako i ostatní spolky -Souhlas se zpracováním osobních údajů členů Junáka je obsažen na oficiální verzi přihlášky do Junáka Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobních údajů Junák a jeho OJ: -zpracování osobních údajů pak odpovídá zajištění v IS Skautis, kde v rámci zpracování osobních údajů vystupují pověřené osoby se svými rolemi ve Skautisu -při zpracování osobních údajů mimo Skautis je OJ povinna určit pověřené osoby, stanovit způsob zpracování a poučit pověřenou osobu Práva člena Junáka: -znát údaje, které o něm Junák vede -požadovat výmaz osobních údajů o ukončení členství -žádat nápravu po VRJ při porušení při zpracování jeho osobních údajů Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobních údajů Prameny: -zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů -směrnice pro nakládání s osobními údaji („kuchařka) -stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů (např. č. 12/2012, k použití fotografie, obrazového a zvukového záznamu fyzické osoby) Sankce při porušení -při porušení zákona může dojít ke spáchání přestupku či jiného správního deliktu, k řízení o nich je zřízen Úřad pro ochranu osobních údajů Trestný čin "Neoprávněné nakládání s osobními údaji" dle § 180 trestního zákoníku: (1) Kdo, byť i z nedbalosti, neoprávněně sdělí, zpřístupní, jinak zpracovává nebo si přisvojí osobní údaje o jiném shromážděné..., bude potrestán odnětím svobody...nebo peněžitým trestem. Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobnostních práv Prameny: -zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Ochrany požívají: -život a důstojnost člověka, jeho zdraví a právo žít v příznivém životním prostředí, jeho vážnost, čest, soukromí a jeho projevy osobní povahy Při zásahu do osobnostních práv má každý právo: -domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek -rozšiřovat podobu člověka je možné jen s jeho svolením -odvolat svolení k použití svých písemnosti osobní povahy, své podobizny nebo zvukového či obrazového záznamu týkajícího jeho projevů osobní povahy Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Ochrana osobnostních práv Povinnosti plynoucí z osobnostních práv: -zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením -nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod, zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit. Ve stejném rozsahu jsou chráněny i soukromé písemnosti osobní povahy. Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Postavení dítěte Prameny: -sdělení FMZV 104/1991 Sb., o Úmluvě o právech dítěte -zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (§§ 775 a násl.) -zák. č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dítěte Dle Úmluvy o právech dítěte: -obsahuje zásady, které upravují postavení dít ě te ve spole č nosti. -její hlavní myšlenou je to, ž e dít ě má právo na š ť astné d ě tství, od toho se pak odvíjí práva dít ě te obsa ž ená v tomto mezinárodn ě právním dokumentu Vý ň atek n ě kterých bod ů z Úmluvy o právech dít ě te: č l. 1: dít ě tem se rozumí ka ž dá lidská bytost mladší 18 let č l. 3: zájem dít ě te musí být p ř edním hlediskem p ř i jakékoliv č innosti týkající se d ě tí Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Vý ň atek n ě kterých bod ů z Úmluvy o právech dít ě te: č l. 6: dít ě má p ř irozené právo na ž ivot č l. 13: dít ě má právo na svobodu projevu, č l. 14:... na svobodu myšlení, sv ě domí a nábo ž enství č l. 16: ž ádné dít ě nesmí být vystaveno svévolnému zasahování do svého soukromého ž ivota, rodiny, domova nebo korespondence ani nezákonným útok ů m na svou č est a pov ě st č l. 18: oba rodi č e mají spole č nou odpov ě dnost za výchovu a vývoj dít ě te. Rodi č e mají prvotní odpov ě dnost za výchovu a vývoj dít ě te. Základním smyslem jejich pé č e je zájem dít ě te. č l. 27: dít ě má nárok na ž ivotní úrove ň nezbytnou pro jeho t ě lesný, duševní, duchovní, mravní a sociální rozvoj. Rodi č e nesou v rámci svých schopností a finan č ních mo ž ností základní odpov ě dnost za zabezpe č ení ž ivotních podmínek nezbytných pro rozvoj dít ě te. Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Vý ň atek n ě kterých bod ů z Úmluvy o právech dít ě te: č l. 28: dít ě má právo na bezplatné základní vzd ě lání č l. 31: dít ě má právo na odpo č inek a volný č as, na ú č ast ve h ř e a oddechové č innosti odpovídající jeho v ě ku č l. 37: ž ádné dít ě nesmí být podrobeno... krutému, nelidskému č i poni ž ujícímu zacházení nebo trestání. Pozn.: Plné zn ě ní Úmluvy o právech dít ě te : ditete.pdf Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Postavení dítěte Dle občanského zákoníku: Rodi č ovská zodpov ě dnost §(1) Rodi č ovská zodpov ě dnost je souhrn práv a povinností a) p ř i pé č i o nezletilé dít ě, zahrnující zejména pé č i o jeho zdraví, jeho t ě lesný, citový, rozumový a mravní vývoj, b) p ř i zastupování nezletilého dít ě te p ř i právních jednáních a správ ě jeho jm ě ní (2) P ř i tom jsou rodi č e povinni d ů sledn ě chránit zájmy dít ě te, ř ídit jeho jednání a vykonávat nad ním dohled odpovídající stupni jeho vývoje. Mají právo u ž ít p ř im ěř ených výchovných prost ř edk ů tak, aby nebyla dot č ena d ů stojnost dít ě te a jakkoli ohro ž eno jeho zdraví, jeho t ě lesný, citový, rozumový a mravní vývoj. Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Postavení dítěte Dle občanského zákoníku: Rodi č ovská zodpov ě dnost 3) dít ě, které je schopno s ohledem na stupe ň svého vývoje vytvo ř it si vlastní názor a posoudit dosah opat ř ení jeho se týkajících, má právo obdr ž et pot ř ebné informace a svobodn ě se vyjad ř ovat ke všem rozhodnutím rodi čů týkajících se podstatných zále ž itostí jeho osoby a být slyšeno v ka ž dém ř ízení, v n ě m ž se o takových zále ž itostech rozhoduje. (4) Dít ě, které ž ije ve spole č né domácnosti s rodi č i, je povinno podle svých schopností jim pomáhat. §Dít ě je povinno své rodi č e ctít a respektovat. §Rodi č e zastupují dít ě p ř i právních úkonech, ke kterým není pln ě zp ů sobilé P ř im ěř en ě platí i pro osoby v jejich ž pé č i dít ě do č asn ě je (sk.vedoucí) Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Postavení dítěte Dle zákona o sociálně právní ochraně dítěte: -z ř izují orgány sociáln ě právní ochrany dít ě te (zejm. obecní ú ř ady) k ochran ě d ě tí, jejich ž rodi č e zem ř eli č i neplní svou rodi č ovskou odpov ě dnost nebo o d ě ti, které vedou zahál č ivý a nemravný ž ivot, zanedbávají povinnou školní docházku -ka ž dý je oprávn ě n upozornit orgán sociáln ě -právní ochrany na porušení povinností nebo zneu ž ití práv vyplývajících z rodi č ovské odpov ě dnosti, na skute č nost, ž e rodi č e nemohou plnit povinnosti vyplývající z rodi č ovské odpov ě dnost -dít ě má právo po ž ádat orgány sociáln ě -právní ochrany o pomoc p ř i ochran ě svého ž ivota a dalších svých práv, dít ě má právo po ž ádat o pomoc i bez v ě domí rodi čů nebo jiných osob odpov ě dných za výchovu dít ě te. Ordo et Iustitita

2012 / 2013 Ordo et Iustitia Postavení dítěte – NGO organizace zabývající se ochranou dětí D ě ti bychom m ě li na jejich práva upozor ň ovat a také je upozornit na mo ž nosti, kam se p ř i problémech obrátit. (Linky bezpe č í, policie, Bílý kruh bezpe č í…). FOD - (Klokánky, azylové domy) Bílý kruh bezpe č í (celá Č R) -- pé č e o ob ě ti trestné č innosti NONSTOP linka Bílého kruhu bezpe č í : DONA linka - pomoc ob ě tem domácího násilí, tel D ě tské krizové centrum -linka d ů v ě ry, pomoc d ě tem v krizových situacích NON-STOP: , linky d ů v ě ry: Ob č anské poradny-sociáln ě práv.poradna: Ordo et Iustitita