PPO ČESKÝ KRUMLOV – PROČ JE ZVOLENÝ ZPŮSOB NEVHODNÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Protipovodňová opatření na dolním Labi v Děčíně Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik Děčín,
Regionální věda 3 případová studie 5RE904 Regionální věda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Volnočasové projekty a EU financování
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Regenerace a revitalizace Masarykova náměstí v Jilemnici
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
ČESKO a jeho krajina.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Vodohospodářské aktuality
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Krajina Co to je krajina?
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Zdravé prostředí pro život je veřejná služba
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Úprava a stabilizace řeky Bečvy po povodních 1997
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odbor životního prostředí MHMP
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
Ochrana přírody a krajiny
Revitalizace vodních toků
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Právní problematika břehových porostů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

PPO ČESKÝ KRUMLOV – PROČ JE ZVOLENÝ ZPŮSOB NEVHODNÝ

Městem výjimečně svázaným s vodním živlem je také Pasov. Od realizace hotového projektu mobilní protipovodňové ochrany ustoupili.

Český Krumlov – historické město mimořádně svázané s řekou a se svým krajinným rámcem.

PROCHÁZKA MĚSTEM – KDYSI…

… DNES

Částečné zatravnění dlažby – jediné zjemnění brutální úpravy břehu. Pro instalaci mobilních zábran bude třeba vše znovu rozbít?

Výstavba nového sklopného jezu s retardérem.

Bývalý ostrůvek a Parkán za povodně 2002

Z historie ostrůvku pod Lazebnickým mostem.

Pohled z Lazebnického mostu na bývalý ostrov kdysi…

Kachní protest

Odpověď Města na petici za zachování ostrova podepsanou 700 občany.

…a dnes. Estetika dálničního přivaděče.

Řeka pod Lazebnickým mostem cca před 100 lety. Od zástavby k zástavbě.

Řeka končící u zdi pod sv. Joštem, bujná zeleň na ostrově, cca 70. léta 20. stol.

Řečiště pod Lazebnickým mostem dnes. Na počátku 90.let došlo k nevhodnému zúžení koryta navážkami, v nichž je veden kanalizační sběrač. Dlážděním břehů byl tento stav zabetonován. Uvedením do původního stavu by se výrazně zvýšila kapacita koryta. Na provedení PPO nebyly ani zpracovány varianty. Řeka byla zahloubena o více než 1 m a tím od navazující zástavby odtržena. V důsledku poklesu spodní vody hrozí narušení statiky domů na Parkánu.

Náplavka, rok 1998

Náplavka dnes.

Nevábný břeh Vltavy pod Pivovarskou zahradou dnes.

ZÁVĚR ► Byla zde úžasná šance vrátit řeku do původního koryta a přitom zvýšit její kapacitu. Citlivé řešení by mohlo navýšit rekreační potenciál centra města a zvýšit atraktivitu pro turisty. Místo toho došlo k zabetonování dřívějšího krátkozrakého řešení. Možnosti nového pojednání koryta řeky jsou tímto brutálním zásahem na dlouho minimalizovány. ► Řeka v intravilánu nepochybně plní více funkcí. V řešení PPO byla upřednostněna funkce protipovodňové ochrany a ostatní funkce nebyly uvažovány – ve městě pod patronátem UNESCO se jedná o tragické selhání. ► Byly poškozeny estetické kvality města, jeho svázanost s krajinným rámcem, byl degradován život v řece a rekreační funkce řeky.

► Státní podnik Povodí Vltavy je provádějícím. Je politováníhodné, že prosazuje pouze čistě technologická monofunkční řešení protipovodňových úprav, i když existuje v operačním programu „Životní prostředí“ MŽP podpora přírodě blízkých řešení. ► Město Český Krumlov, tedy jeho politická reprezentace, je zadavatelem – tj. tím, kdo specifikuje zadání, kdo může požadovat varianty, kdo se zabývá tím, aby vybrané řešení bylo pro město to nejlepší z možných. Město přebírá projekt a kontroluje jeho provádění. ► Úředníci městského úřadu vykonávají státní správu v tzv. přenesené působnosti jako dotčené orgány, mimo jiné v zásadních otázkách ochrany životního prostředí (řeka jako významný krajinný prvek ze zákona a nadregionální biokoridor) a zejména památkové péče (městská památková rezervace pod patronátem UNESCO).

► Dle mého názoru došlo k selhání zastupitelstva města ve smyslu nepochopení významu řeky pro život ve městě, podcenění změn vyvolaných PPO na tvářnost města. ► Dle mého názoru došlo k selhání dotčených orgánů státní správy, protože nebyl ochráněn veřejný zájem ochrany přírody a ochrany památek, přičemž svázanost s krajinným rámcem je přímo předmětem ochrany městské památkové rezervace. Nebyla zřejmě snaha ani o zmírnění výsledného efektu stanovením podmínek. ► Dle mého názoru je dnes třeba upustit od pokračování akcí, jejichž jediným smyslem je ochrana před povodní, a které devastují ostatní funkce řeky ve městě. Již realizované 3 etapy PPO jasně prokázaly neadekvátnost zvoleného řešení pro památku světového významu. ► Dle mého názoru má dnes větší smysl zabývat se otázkou, jak tristní působení zregulované řeky zmírnit.

Děkuji za pozornost!