Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2DL107 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Správa kultury Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Pojem památková rezervace, památková zóna Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem kultura, její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech kultury a pochopení důležitosti ochrany našeho kulturního dědictví pro další generace žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot žáci jsou vedeni k pochopení významu kultury pro člověka, k pochopení kultury jako činnosti člověka jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Památková rezervace Za památkové rezervace je možné prohlásit území se soubory nemovitých kulturních památek zachovaných v původním historickém prostředí nebo lokality s archeologickými nálezy. Jedná se především o historická jádra měst a vesnic. Vláda České republiky je vymezuje svým nařízením.

5 Druhy památkových rezervací
Městská (Jihlava) Vesnická (Dešov) Archeologická (Břeclavsko-Pohansko)

6 Vesnická památková rezervace
Obr. č. 1 - Dešov

7 Památková zóna Území sídelného útvaru nebo jeho části s menším podílem kulturních památek, historické prostředí nebo část krajinného celku, které vykazují významné kulturní hodnoty. Památkovou zónu vyhlašuje Ministerstvo kultury.

8 Druhy památkových zón Druhy památkových zón
Vesnická památková zóna (Boňov) Městská památková zóna (Vyšší Brod) Krajinná památková zóna (Náměšťsko)

9 Vesnická památková zóna
Vesnická památková zóna má menší koncentraci kulturních památek než vesnická památková rezervace, ale vykazuje významné kulturní hodnoty jako historické prostředí nebo část krajinného celku.

10 Městská památková zóna
Jedná se o část města, která je historicky významná. K zajištění památkové ochrany zóny a jejího historického prostředí, mohou orgány státní památkové péče při svém rozhodování stanovit podmínky, které omezují stavební a jiné úpravy v zóně.

11 Památková zóna v Třebíči
Zahrnuje území vnitřního historického města, pak oblast Podklášteří (okolí zámku - bývalý klášter) a Zámostí (židovské město). Centrem historické Třebíče je Karlovo náměstí obklopené měšťanskými domy. Některé mají ještě goticko–renesanční jádra a bohatou sgrafitovou výzdobu. Nedaleko náměstí stojí kostel sv. Martina s pozdně gotickou městskou věží.

12 Třebíč - zámek Obr. č. 2 -Třebíč

13 Památkové rezervace a zóny v Kraji Vysočina
Obr. č. 3 – Památky v Kraji Vysočina

14 Zdroje: Obr. č. 1: Obr. č. 2 Obr. č. 3: kulturních památek v okrese Třebíč


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google