Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Helena Vacková Tematická oblast Člověk a prostředí pro 4. ročník přírodovědného lycea Ročník 4. lyceum Datum tvorby Říjen 2012 Anotace Materiál představuje žákům možnosti, jak se aktivně podílet na ochraně ŽP bez nutnosti vstoupit do politiky, dále vysvětluje pojem Fair trade Metodický pokyn Prezentace + procvičení formou opakovacích otázek

2 Dobrovolné nástroje ochrany ŽP
Aktivity , které směřují k odstranění negativních působení člověka na ŽP Tyto aktivity jsou zaváděny a realizovány dobrovolně, nejsou požadovány stávajícími zákonnými normami

3 Sdružování občanů Občanská společnost se sdružuje a tvoří:
Občanské spolky Sdružení Organizace Občané podepisují petice, účastní se místních referend, voleb, podílí se na správě věcí veřejných. Základní předpokladem je zákonné právo každého občana o svobodném přístupu k informacím o ŽP (vyplývá z Listiny lidských práv a svobod, která je součástí Ústavního pořádku).

4 Občanská sdružení Jsou tvořeny občany, kteří nejsou spokojeni se stavem a správou věcí veřejných Kontrolují práci veřejných činitelů, úředníků Navrhují nápravná řešení Jsou to neziskové organizace s regionální či celostátní působností Podílejí se na ekologické výchově, na péči o ŽP, zřizují útulky či záchranné stanice pro handicapované živočichy např. Český svaz ochránců přírody, OS Čmelák Liberec, Hnutí DUHA, Arnika, Brontosaurus, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu aj.

5 Založení OS upravuje zákon č. 83/1990 Sb., v platném znění
OS je právnickou osobou s právní subjektivitou (jedná vlastním jménem) OS má své stanovy OS, jehož hlavním cílem je OŽP, může např. požadovat, aby bylo informováno orgány státní správy o všech zamýšlených zásazích a zahajovaných správních řízeních, při nich mohou být dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny

6 Fair trade Spravedlivý obchod
Cílem je, aby každý uskutečněný obchod byl spravedlivý pro nakupujícího i prodávajícího Odstraňuje zvýhodňování nadnárodních koncernů, vytváří příležitosti místním obyvatelům zvláště rozvojových zemí, aby se uplatnili na mezinárodním trhu Odstraňuje dětskou práci Spotřebitelům dává jistotu, že nakupované výrobky jsou nezávadné a šetrné k přírodě

7 Opakovací otázky Jakým způsobem se může občan veřejně angažovat ve zlepšování stavu životního prostředí? Vyjmenujte významné neziskové organizace zapojené do ochrany životního prostředí. Co je cílem fair trade? Jaké produkty jsou v rámci fair trade nabízeny a odkud pocházejí?

8 Zdroje EZECHEL, M., ZICHOVÁ, J., PYTLOUN, L. Ekologie a ochrana životního prostředí. Mělník: VOŠZ A SZaŠ, s.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google