Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší (Akční plán) Ing. Dalibor Madej Statutární město Ostrava, náměstek primátora www.ostrava.cz Statutární město.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Ostrava
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Informace o výsledcích 1. výzvy MAS Vizovicka a Slušovicka, o. s.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Statutární město Ostrava Hlavní problémy v oblasti dopravy statutárního města Ostravy •Krácení finančních prostředků •Dokončování rozpracovaných.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Aktivity města Ostravy v ochraně ovzduší Ing. Dalibor Madej Statutární město Ostrava, náměstek primátora Statutární město Ostrava.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. listopad 2013 – červen stručné shrnutí období Lada Nevečeřalová
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Snížení energetické náročnosti budov – SFŽP Základní škola - plášť Celkové náklady Kč ( ) Dotace < cca Kč Spoluúčast města.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Konkurence schopnost města Ostravy ve vazbě na stav životního prostředí Ing. Dalibor Madej náměstek primátora leden 2012 Statutární město Ostrava
Statutární město Ostrava
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Brusel ROP Jihozápad ROP Jihozápad aktuálně.
Operační program Životní prostředí
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Silnice nebo železnice
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
PREZENTACE ŘSD ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Financování dopravní infrastruktury Priorita mandatorní výdaje – EU – Národní Finanční rámec mld. Kč Nesmyslný střednědobý výhled.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
1 Název projektu: Pořízení trolejbusů MDPO, a.s..
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Snídaně starostů , Jedlí
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Evropský sociální fond
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
odbor politiky bydlení
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Akční plán zlepšování kvality ovzduší 2017
Transkript prezentace:

Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší (Akční plán) Ing. Dalibor Madej Statutární město Ostrava, náměstek primátora Statutární město Ostrava

Zeleň jako opatření pro zlepšení kvality ovzduší Cílem projektů zaměřených na zeleň je především posílení ekologické stability krajiny za účelem snížení imisní zátěže na území SMO, a to zejména zajištěním obnovy krajinných struktur a podporou regenerace urbanizované krajiny. Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší Regenerovaná plocha (ha)Zakládaná plocha (ha) Dřeviny (keře, stromy) regenerované a vysazované od roku 2010 (ks) tis. (cca 350tis. keřů, cca 134 tis. stromů)

Aktuální stav projektů V současnosti se jedná celkem o 14 projektů, které lze rozdělit do 3 fází dle jejich aktuálního stavu: Před akceptací (projekt připravován k předložení nebo již předán ke kontrole řídícímu orgánu k formálnímu hodnocení a hodnocení přijatelnosti) – 2 projekty Po akceptaci (projekt postupuje k věcnému hodnocení – „bodování“) – 5 projektů V realizaci (výběrová řízení, realizace stavby, atd.) – 7 projektů Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší

Jmenovitý seznam projektů Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší Projekty připravované/před formální akceptací Akceptované projektyProjekty schválené SFŽP/v realizaci Izolační zeleň města Ostravy – projekt 04 Regenerace sadu J. Jabůrkové, Ostrava-Vítkovice Obnova zeleně v Ostravě-Radvanicích Zelená osa Vítkovic Obnova aleje v Nové Vsi Regenerace zeleně hřbitova v Ostravě-Zábřehu Izolační zeleň města Ostravy – projekt 01 Sadové úpravy na hřbitově v Ostravě-Bartovicích Izolační zeleň města Ostravy – projekt 02 Obnova lesoparku – Matuškův park Izolační zeleň města Ostravy – projekt 03 Realizace vybraných prvků ÚSES na území SMO – 1.etapa, část A, B Revitalizace významných krajinných prvků, parků v Ostravě-Porubě Revitalizace zeleně v Ostravě-Porubě I. Zdroj: MMO, odbor ekonomického rozvoje

Finanční náklady projektů zaměřených na zeleň Celkové náklady projektů zaměřených na zeleň ( ) dosáhnou cca tis. Kč. Předpokládá se financování z OPŽP ve výši cca tis. Kč. SMO se na realizování projektů bude podílet pravděpodobně částkou tis. Kč. Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší

Nadlimitní čištění komunikací Mercedes Benz Actros 1832, vybaven zametací nástavbou Faun Viajet Filtair Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší

Nadlimitní čištění komunikací Při nadlimitním čištění bylo na místních komunikacích a na místních komunikacích III. tříd (silnic ve správě jednotlivých městských obvodů) posbíráno 647 tun smetků. V roce 2011 SMO vyčlenilo na nadlimitní čištění částku 3,8 mil. korun, se zaměřením na čištění místních komunikací III. tříd v jednotlivých obvodech. Za období červen – říjen 2011 zaplatilo SMO za nadlimitní čištění místních komunikací III. tříd Kč s DPH. Pro nadcházející roky předpokládá SMO vyčlenit na nadlimitní čištění přibližně stejnou částku jako v roce Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší

Přehled projektů s podporou OPŽP, prioritní osa 2 Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší Název projektu Celkové náklady projektů v tis. Kč Spolufinancování z rozpočtu SMO v tis. Kč Stav žádostiRok realizace Slezská Ostrava – pořízení techniky na snížení prašnosti Žádost předložena 2012 Ostrava – pořízení techniky na snížení prašnosti Žádost předložena 2012 Moravská Ostrava a Přívoz – pořízení techniky na snížení prašnosti Žádost předložena 2012 Snížení prašnosti Ostrava Radvanice- Bartovice Žádost předložena2012 Zdroj: MMO, odbor ekonomického rozvoje

Preference vozidel městské hromadné dopravy SMO poskytuje kompenzace na krytí nákladů společnosti Dopravního podniku Ostrava a.s. (DPO a.s.). SMO se podílí cca 67 % na nákladech společnosti DPO a.s. a zbylých 33 % tvoří příjmy z jízdného. Výše poskytované kompenzace DPO a.s. v roce 2010 činila tis. Kč. Pro rok 2011 byla naplánovaná kompenzace ve výši cca tis. Kč. Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší

Příspěvky SMO na jízdenky v letech 2010, 2011 Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší Krátkodobé jízdenkyPříspěvek v Kč v roce 2010Příspěvek v Kč v roce minutové minutové hodinové jízdenky 24hodinové Dlouhodobé jízdenky 30denní – 1 zóna denní – 2 zóny denní – 3 zóny denní – 4 zóny Zdroj: MMO, odbor dopravy

Energetické úspory ve veřejných budovách V roce 2011 byla zahájena realizace projektu EKOTERMO I, zaměřená na veřejné budovy: MŠ Špálova, MŠ Lechowiczova a DPS Heřmanická. Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší

Finanční náklady projektů energetických úspor Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší Celkové náklady projektů v tis. Kč Spolufinancování z rozpočtu SMO/MěOb v tis. Kč Dotace EU v tis. Kč Projekty v přípravě (neschválené) Příprava realizace projektů (schválené) Zrealizované projekty Souhrn připravovaných, realizovaných a zrealizovaných projektů Zdroj: MMO, odbor ekonomického rozvoje

Děkuji za pozornost Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší Vypracoval: Dalibor Madej