Voda je přítomna všude kolem nás. Vodní páry jsou ve vzduchu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace PODMÍNKY PRO ŽIVOT- VODA
Advertisements

VODA 8. třída.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Voda ve všech skupenstvích
Význam vody pro člověka
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
vypracovala: Vendula skalová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Voda a vzduch = základ života
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Změny skupenství látek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚĎA.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Šablona: V/II DUM 46 Období: leden 2012 Předmět: Prvouka Ročník: 3 Autor: Mgr. Adriana Benšová Metodický list/anotace Prezentace umožní žákům poznávat.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VODA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Skupenství látek Látky se v přírodě vyskytují jako:  Pevné (pevné látky)  Kapalné (kapaliny)  Plynné (plyny) Těmto třem podobám říkáme skupenství.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Voda Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přírodní vědy DUM 17 Základní podmínky života VODA
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
VY_32_INOVACE_09_PRV_Voda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Změny skupenství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
VY_32_INOVACE_
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Voda je přítomna všude kolem nás. Vodní páry jsou ve vzduchu Voda je přítomna všude kolem nás. Vodní páry jsou ve vzduchu. V potocích, řekách, jezerech, mořích a oceánech je voda kapalná. V zimě voda zmrzne, mění se na sníh a led. Voda se vyskytuje v různých podobách. Říkáme jim skupenství. Skupenství závisí na teplotě vody. Ve vodní páry, skupenství plynné, se nejrychleji mění voda při varu, tedy při 100oC. Vypařuje se ale i při nižších teplotách. Při 0oCse mění v pevné skupenství, v led. Těchto vlastností vody využil Celsius při konstrukci Celsiova teploměru, který dnes běžně využíváme k měření teplot. TEKUTÝ POKLAD VODA

Jsem malá kapka vody Podívéj se kde všude mne najdeš A taky se umím proměnit A jsem velmi zcestovalá

Voda je přítomna ve všech organismech… Živé organismy se začaly vyvíjet asi před 4 miliardami let. V praoceánech, tedy ve vodním prostředí. Voda je nezbytnou podmínkou a živé organismy bez ní na zemi nemohou existovat. Některé vodní rostliny obsahují až 90% vody.

které z obrázků dokazují, že organismy bez vody nemohou existovat?

Pokus s karafiátem Pomůcky: kádinka s vodou,inkoust, karafiát Bílý karafiát ponoříme do roztoku inkoustové vody.Pokus se vysvětlit , proč se karafiát zbarvil?  

„Narodila jsem se z velikého oceánu „Narodila jsem se z velikého oceánu. Sluníčko mne z něj vytáhlo a se mnou ještě mnoho jiných kamarádek, malinkých kapiček. Vytáhlo nás vysoko na nebe, kde je moc velká zima. Kamarádky kapičky se ke mně schoulily a udělaly jsme velkou kapku. Všude kolem nás se udělaly velké kapky. Nakonec z nás byl veliký mrak. Z oceánu foukal vítr. A ten nás odfoukal až nad města, vesnice, louky a pole. Tam jsme spadly. Lidé byli rádi, že prší. Přinášíme vláhu pro všechno živé na zemi. Já jsem spadla na list stromu, a z něho potom do malého potůčku. Bylo nás hodně kapek a proud vody nás unášel do řeky. S řekou jsme se dostaly znovu do moře. Odtud si mne zase vzalo sluníčko a se mnou spoustu mých kamarádek kapiček a dál to už znáte, děti, samy.“

1.    Co padá v zimě? 2.    Voda je pro život nez… 3.    Do domu je zaveden 4.    Plynné skupenství vody je 5.    Na zemském povrchu převažuje v… 6.    Bez vody nemohou být živočichové ani ros… 7.    Vzdušný obal Země je atmo… 8.    Časová etapa je é.. 9.    Chráněný živočich lezoucí pozadu je 10. Sráží se v nich ve vyšších polohách pára          

Popište skupenství vody.   Pomůcky: kostky ledu, kádinka s vodou, varná konvice. Výsledky: LED               Tání              VODA          odpařování (var)    PÁRA                      Tuhnutí                                                                                  ZÁVĚR: V přírodě se voda vyskytuje ve …..  skupenstvích. Pevné skupenství se nazývá …….., kapalné …… …………..   a plynné……………

Ochutnejte vzorky minerálních vod z různých míst ČR Ochutnejte vzorky minerálních vod z různých míst ČR. Chuťové vjemy zapište. Pomůcky: balené minerálky/Poděbradka, Hanácká, Vincentka, Bílinská/ plastové kelímky,samolepky.                                                            Minerálka Chuť Místo původu Léčí nemoci CHUŤ:  1 výborná               2 velmi dobrá               3 dobrá               4   přijatelná                 5   nepřijatelná   ZÁVĚR: Česká republika je bohatá na minerální prameny . V jejich okolí vznikly ……………Lázně jsou místem odpočinku a léčení různých nemocí. V roce ….. byly založeny lázně i blízko našeho městě. Lidé sem přijíždějí na  léčení…………………………… ………  

Hustota kapalin Potřeby: Sklenice, zkumavka, voda, olej Příprava a provedení: Sklenici naplníme do dvou třetin vodou a dolijeme asi centimetrovou vrstvu oleje. Pomocí zkumavky máme odstranit olej z vody, aniž bychom se dotkli sklenice. Okraj zkumavky pečlivě natřeme olejem, zkumavku naplníme vodou, otvor zakryjeme palcem a dnem vzhůru ponoříme do sklenice. Když okraj zkumavky co nejvíce přiblížíme k hladině, voda začne vytékat a na její místo proudí olej. Zkumavku naplněnou olejem vyndáme obdobně jako jsme ji ponořili. Vysvětlení: Voda má větší hustotu než olej, a proto klesá dolů a na její místo se dostává olej.

Voda je přítomna všude kolem nás. Vodní páry jsou ve vzduchu Voda je přítomna všude kolem nás. Vodní páry jsou ve vzduchu. V potocích, řekách, jezerech, mořích a oceánech je voda kapalná. V zimě voda zmrzne, mění se na sníh a led. Voda se vyskytuje v různých podobách. Říkáme jim skupenství. Skupenství závisí na teplotě vody. Ve vodní páry, skupenství plynné, se nejrychleji mění voda při varu, tedy při 100oC. Vypařuje se ale i při nižších teplotách. Při 0oCse mění v pevné skupenství, v led. Těchto vlastností vody využil Celsius při konstrukci Celsiova teploměru, který dnes běžně využíváme k měření teplot.  

http://YouTuBe.com - Water Effect http://YouTuBe.com - Bolek a Lolek http://YouTuBe.com - Voda ve stavu Bez tíže