KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 1 6. a 7. Rámcový program Evropského společenství pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Doporučení pro přípravu žádosti;
Komunitární program PROGRESS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Realizace projektů v praxi program OMEGA Praha.
ECVET v Programu celoživotního učení
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
KAMPUŠ, EUPRO LE JAK SESTAVIT ROZPOČET PROJEKTU ČVUT
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Technologické platformy a dopravní výzkum
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
12. února 2009, ČVUT Charakteristika uznatelných nákladů projektu 7. RP Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Projekty EU a zámoří (6. RP, strukturální fondy, sociální fondy, DPH u projektů s dotací EU) Michal Krátký.
Tel.: Technologické centrum AV ČR Ve Struhách Praha 6 Podpora možného zapojení do.
Finanční zdroje pro oblast zdravotnictví z fondů a programů EU.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
1 Pravidla účasti v 7.RP (předběžná informace) Eva Hillerová, TC AV ČR
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Rožnov KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 1 Zapojení týmů VŠCHT Praha v projektech 6. a 7.RP EU Zkušenosti K AM.
8. rámcový program EU pro výzkum a inovace
Financování zdravotnického výzkumu z evropských zdrojů Miloslav Špunda.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
Česko-Norský výzkumný program výzva vyhlášení – zajištění podpisů – uzávěrka – :00 vyhlášení výsledků – 15.
AIP ČR KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 1 7.Rámcový program Evropského společenství pro výzkum, vývoj a demonstrační aktivity.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Charakteristika a nástroje
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 1 6. a 7. Rámcový program Evropského společenství pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace , Struktury programů, financování, smluvní vztahy, kontakty

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 2 Rozlišovat typy evropských fondů KOMUNITÁRNÍ PROGRAMYSTRUKTURÁLNÍ FONDY Na podporu méně rozvinutých regionů administrace přes orány ČR Ŕešitel € Kč

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 3 Komunitární programy – 6. a 7. RP Pro KOHO –pro všechny z ES, kteří se zabývají výzkumem, vývojem a inovacemi TÉMATA prospěšná ES –většinou cílově orientované projekty – aplikovaný výzkum, -základní výzkum, - lidské zdroje a mobilita, - infrastruktury, koordinační a podpůrné akce, integrační aktivity KDO řeší –mezinárodní a konsorcia řešitelů – důležitá smluvní pravidla účasti KDY A JAK –podle vyhlášené výzvy, podle pravidel pracovního programu FINANCOVÁNÍ –podílové - Evropská komise a řešitel/členský stát, přesná pravidla - Rámec Společenství pro státní podporu VaVaI 2006/C 323/012006/C 323/01 –Komise poskytuje finanční zálohy, ex.post vyúčtování a náhrada uznaných způsobilých nákladů

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 4 Legislativa - odlišnosti České zákonyZákony Evropského Společenství Co není dovoleno je zakázáno Co není zakázáno je dovoleno, princip obhajitelnosti, rizika Uznané náklady KčZpůsobilé/ uznatelné náklady € Poskytnutí finančních prostředků ve výši uznaných nákladů předem, na konci roku vyrovnání se státním rozpočtem Náklady projektu 1.v rozpočtu projektu (odhad) 2.zálohové platby – cash flow 3.skutečně vykázané náklady 4.uznané po hodnotícím období Fiskální rok totožný s kalendářním rokem Fiskální rok jiný než kalendářní, zahrnuje se celá celá doba projektu Dotace na řešení projektuPříspěvek na způsobilé náklady, ex post

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 5 Způsobilé náklady zásada NEZISKOVOSTI Jsou takové náklady, které vznikly účastníkovi při činnostech vztahující se k cílům projektu to je uvedených v Annexu I Grantové dohody (v popisu práce projektu) vznikly v průběhu řešení, to je doby trvání projektu jsou skutečné, ekonomické, nezbytné (zásada obhajitelnosti) musí být v souladu s obvyklými manažerskými a účetními principy dané organizace (přímé náklady versus režie) musí vzniknout, být zaevidovány v účetnictví a být zaplaceny ne později, než k datu vyúčtování hodnotícího období projektu/auditu Skládají se z přímých způsobilých nákladů, nepřímých způsobilých nákladů (režií) a subkontraktů

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 6 NEzpůsobilé náklady definováno v Annexu II GA Všeobecné podmínky Jsou to např. nepřímé daně – DPH, cla úroky, kurzovní ztráty, náklady vzniklé nebo proplácené v jiném projektu ES, nepřiměřeně vysoké náklady (pozor na osobní a cestovní náklady) náklady vzniklé před zahájením nebo po ukončení projektu (pokud není smluvně domluveno jinak), náklady neošetřené smluvním vztahem (pozor na subkontrakty)

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 7 Integrace a posilování ERA Posilování základů evropského výzkumného prostoru Strukturování evropského výzkumného prostoru (ERA) Živá příroda, genomika, biotechnologie pro zdraví Technologie informační společnosti Občané a vládnutí Nanotechnologie, multifunkční materiály Aeronautika Kvalita a nezávadnost potravin Energetické systémy, do- prava, glob. ekosystémy Tématické priority Vědecká podpora politik Širší oblasti výzkumu Malé a střední podniky-SMEs Mezinárodní spolupráce INCO Společné výzkumné centrum JRC Výzkum a inovace Lidské zdroje a mobilita – akce Marie Curie Výzkumné infrastruktury Věda společnost Nově vznikající vědy a technolog. NEST. Koordinace výzkumných aktivit. Rozvoj výzkumných a inovačních politik. Oblasti programů

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 8 Typy projektů / Instruments Grant (příspěvek) na základě rozpočtu projektu IP – Integrated Projects- Integrované projekty STREP – Specific Targeted Research Projects – Cílově zaměřený výzkumný projekt CA - Coordination Actions – Koordinační akce SME Actions – akce pro malé a střední podniky Infrastructures – výzkumné infrastruktury Article 169 – implementace národních programů Výše příspěvku na základě počtu výzkumníků v projektu NoE – Network of Excellence – Sítě excelence Pevné sazby SSA – Specific Support Actions- Specifické podpůrné akce Mobility Marie Curie – lidské zdroje a mobilita

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 9 Nákladový model používaný organizací Platí pouze pro projekty 6.RP Jeden nákladový model používá celá organizace (nositel IČO) AC – Additional costs - účtujeme pouze DODATEČNÉ přímé náklady spojené s řešením projektu a paušální režii většinou 20% - model používaný VŠ a VVI (nelze hradit základní mzdy kmenových zaměstnanců) FC Full costs model – identifikuje všechny náklady na projekt, i režijní FCF – Full costs flat rate – identifikuje všechny přímé náklady, režie nárokuje paušálně ( 20%)

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 10 Aktivity a kategorie v projektu Z hlediska financování je projekt členěn na AKTIVITY: –Research and Technological Development - RTD (A) –Demonstration (D) –Training (C) –Management of the consortium (D) - 7% celkového příspěvku –Other specific activities (E) (NoE a SSA) Náklady v jednotlivých aktivitách se člení na kategorie přímých nákladů = personální včetně odvodů, cestovní, spotřební, dlouhodobý majetek, jiné Reimbursement rates – finanční příspěvek EC je refundace nákladů v jednotlivých aktivitách -různá výšeReimbursement rates

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 11 Výše náhrad způsobilých nákladů Evropskou komisí v 6.RP Aktivity projektu Typy (nástroje) projektu

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 12 53,27 mld. € na období

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 13 Rozdíly mezi 6.a 7 RP Nákladové modely AC,FC, FCFNEJSOU, je režim financování Typy projektů pro stanovení shéma financování IP, STREP NoE, CA, SSA, SMECP, NoE, CSA, Lidské zdroje-Mobility Marie Curie – Lump Sum- Fixní sazby Contract/ContractorGrant Agreement/ Beneficiary Režie v AC u většiny projektů 20% z PN Režie u projektů Spolupráce 60% z PN, u CSA 7% PN Audit certificate Certificate on Financial Statement Certificate on Metodology

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 14 Cooperation - Spolupráce 32,3 mld € Capacities – Kapacity - 4,3 mld € People – Lidé - Akce Marie Curie 4,7 mld € Zdraví, 6 B € Potraviny, zemědělství a biotechnologie, 1,9 B € Doprava,včetně letectví, 4.2 B € Nanovědy, nanotechnolo gie, materiály, 3.5 B € I nformační a komunikační technologie, 9.1B € Energie, 2.3 B € Životní prostředí, včetně klimatických změn, 1.9 B € Základní výzkum, nové poznání ve vědě a technice - témata určená výzkumníky řídí ERC - Evropská výzkumná rada Ideas – Myšlenky 7,5 mld € Začínající výzkumníci Celoživotní vzdělávání Partnerství akademie- průmysl Posílení mez. dimenze Výzkumné infrastruktury Výzkum pro SME Členění na specifické programy Sociální, ekonomické a humanitní vědy, 0.6 B € Kosmický výzkum, 1,4 B € Specifické aktivity Regiony znalostí – klastry, centra Výzkumný potenciál Bezpečnost 1,35 B €

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 15 Schémata financování COOPERATION Kolaborativní projekty velké, střední a malé - CL, CM, CS Sítě excelence – NoE Koordinační a podpůrné akce - CSA VŠ, VVI, SME – RTD možná až 75 % náhrada od EK IDEAS (ERC) – základní výzkum 100 % náhrady PEOPLE - Mobility Marie Curie – lidské zdroje a mobilita – Lump sum - fixní sazby CAPACITIES – infrastruktury, SME, ….. kombinace

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 16 Výše náhrad způsobilých nákladů Evropskou komisí projektů 7.RP, SPOLUPRÁCE

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 17 Vysvětlivky k náhradám nákladů Celkové způsobilé náklady projektu jsou takové náklady, které vznikly účastníkovi při činnostech uvedených v Annexu I Grantové dohody (v popisu práce projektu) v průběhu řešení, to je doby trvání projektu. Skládají se z přímých způsobilých nákladů, nepřímých způsobilých nákladů (režií) a subkontraktů. (*) RTD- Research and technological development -výzkum a technologický rozvoj - činnosti směřující k vytváření nových znalostí, technologií a výrobků, včetně managemnetu výzkumu a vývoje. Zahrnuje též provozní aktivity vázající se přímo k ochraně nových znalostí. DEMO - Demonstration activities – demonstrační aktivity činnosti k prokázání realizovatelnosti nové technologie, testování nových výrobků (prototypy, pilotní výrobní linky aj.), nikoliv komerční účely. (**) OTHER -Other activities - jiné aktivity - manžerské, školící, vzdělávací, koordinační, integrační aktivity, šíření získaných poznatků, publikační činnost, ochrana práv k duševnímu vlastnictví, odborné studie, odborná příprava a školení. Není možné zahrnout činnosti komerčního charakteru MNG - Management – řízení konsorcia, právní, etický, finanční a administrativní management týkající se celého konsorcia, včetně auditů finančních, metodologie, uplatňování výzev v rámci projektu, atd. (***) Pro účastníky, kterými jsou, neziskové veřejné subjekty, instituce středního a vysokoškolského vzdělávání, výzkumné organizace a malé a střední podniky. Náhrada nepřímých způsobilých nákladů (režií) těchto účastníků v projektech zahrnujících výzkum a vývoj může činit 60 % z přímých nákladů ( Transition flat rate). (****) Náhrada nepřímých způsobilých nákladů (režií) v případě koordinačních a podpůrných akcí (CSA) může dosáhnout maximálně 7% přímých způsobilých nákladů bez subdodávek

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 18 Pravidla pro způsobilé přímé náklady Nesmějí vést ke zisku a) musejí být skutečné, b) musejí být vynaloženy v průběhu akce, s výjimkou nákladů na vypracování závěrečných zpráv, c) musejí být stanoveny podle obvyklých účetních a správních zásad a postupů účastníka a použity výhradně za účelem dosažení cílů a očekávaných výsledků projektu, za dodržování zásad úspornosti, účinnosti a efektivity, d) musejí být zaneseny v účetní evidenci účastníka a vyplaceny, nebo v případě příspěvku od třetích stran, zaneseny v účetní evidenci těchto třetích stran, e) musejí být očištěny od nezpůsobilých nákladů, zejména od identifikovatelných nepřímých daní, včetně daně z přidané hodnoty, cel, dlužných úroků, rezerv na možné budoucí ztráty nebo výdaje, kurzových ztrát, nákladů spojených s kapitálovým výnosem, nákladů deklarovaných, vzniklých nebo nahrazených v souvislosti s jiným projektem Společenství, dluhů a poplatků za dluhovou službu, nadměrných nebo lehkomyslných výdajů Z prostředků projektu lze hradit i osobní náklady kmenových zaměstnanců, organizace však musí prokázat konzistentní systém pro stanovování produktivních hodin strávených na projektu a z toho odvozených osobních nákladů, které jsou v souladu se správními zásadami a účetními postupy účastníka a neliší se výrazně od obvykle používaných osobních nákladů.

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 19 Nepřímé náklady/režie pro VVI a VŠ Indirect Costs (režie) Neziskové veřejné subjekty, instituce středního a vysokoškolského vzdělávání, výzkumné organizace a malé a střední podniky, které nemohou s jistotou stanovit své skutečné nepřímé náklady na dotyčnou akci, si při účasti v režimech financování, které zahrnují činnosti spojené s výzkumem, technologickým rozvojem a demonstracemi, jak je uvedeno v článku 33, mohou pro granty udělené v rámci výzev k předkládání návrhů, které budou uzavřeny před 1. lednem 2010, zvolit pevnou sazbu ve výši 60 % celkových přímých způsobilých nákladů ( Special transitional flat rate 60%). Regulation (EC) No 1906/2006 Rules for the participation FP7: ODDÍL 3 Finanční příspěvek společenství, Pododdíl 1 Způsobilost pro financování a formy grantů, Článek 32. bod 5.

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 20 KONSORCIUM Struktura smluvních vztahů v projektech 7.RP Evropská komise, DG Research GRANTOVÁ DOHODA (Grant Agreement, GA) Přílohy ke GA I, II, III, Form A, B,C,D,E Koordinátor Kontrahenti P,R,S,T, ČR VŠ/VVI, X,Y,Z Konsorciální dohoda Annex I- Popis práce projektu (Description of work), Annex II – Všeobecné podmínky GA, Annex III - Zvláštní ujednání vztahující se k projektu, FORM A – souhlas kontrahentů s přistoupením k GA, FORM B – přistoupení nových právnických osob k GA, FORM C - finanční výkaz způsobilých nákladů a příjmů projektu za dané hodnotící období FORM D – certifikát finančního výkazu nebo FORM E - certifikát metodologie

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 21 VÝZVY/CALLS – CORDIS

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 22 Důležité odkazy 6.RP program Společenství 7.RP program Společenství Grantová dohoda 7.RP včetně příloh agreement_en.html#standard_ga agreement_en.html#standard_ga Právní dokumenty 7.RP Národní kontaktní bod pro 7.RP Pravidla financování projektů 7. RP KAMPUŠ

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 23 KAMPUŠ Kancelář administrativní a manažerské podpory účasti týmů VŠ v projektech 7.RP Pilotní projekt zahájený na Odd.VaV VŠCHT Praha od spolupráce s ČVUT v Praze, Rektorát, FEL MŠMT, EUPRO – program na podporu účasti ČR v rámcových programech EU a Euroatom

KAMPUŠ-OK 485, program EUPRO 24 Děkuji za pozornost Ing. Anna Mittnerová