© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/01.0057 Virtuální předmětové kabinety.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Pohyb rovnoměrně zrychlený Ročník:1. Datum.
Dráha, rychlost, čas.
Co je pohyb?.
Posuvný a otáčivý pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
MECHANIKA.
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
POHYB A KLID.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
VOLNÝ PÁD.
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
POHYB TĚLESA I (sekunda) FY – Sekunda Yveta Ančincová F – Sekunda
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tuhé těleso, moment síly
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník7. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaPohyb tělesa Název výukového.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Jak můžeme popsat pohyb.
PaedDr. Jozef Beňuška
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KLID A POHYB TĚLESA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pohyb těles-fyzika hrou
Nerovnoměrný pohyb.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Co je pohyb?.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. S h r n u t í : POHYBY S h r n u t í : POHYBY Pohyb a klid Pohyb a klid Trajektorie TrajektorieTrajektorie Dráha Rozdělení pohybů podle rychlosti Rozdělení pohybů podle rychlosti Výpočet rychlosti a dráhy Výpočet rychlosti a dráhy P O H Y B Y

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. 1. podle trajektorie (trajektorie všech bodů tělesa jsou stejné) posuvný posuvný ( trajektorie bodů tělesa jsou kružnice se společným středem otáčení ) ( trajektorie jsou složené z trajektorii posuvného a otáčivého pohybu)otáčivýsložitý přímočarýkřivočarý ( trajektorie jsou křivky )nerovnoměrný zrychlený ( trajektorie jsou přímky ) S h r n u t í : P O H Y B Y_______ S h r n u t í : P O H Y B Y_______zpomalený rovnoměrný 2. podle rychlosti

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Pohyb a klid______________ Pohyb a klid______________ Pohyb je základní vlastností těles. Zda je těleso v pohybu nebo v klidu se vždy určuje jenom vzhledem k jinému tělesu. Proto může být těleso zároveň vůči jednomu tělesu v pohybu a vůči jinému tělesu v klidu. Říkáme, že pohyb tělesa je relativní.

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. francouzský klíč ___________Trajektorie______________ ___________Trajektorie______________ Trajektorie je pomyslná čára, po které se pohybuje těleso

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. naživo dráha a jej graf _____________ Dráha__ _____________ Dráha__ Dráha je délka trajektorie, po které se pohybuje těleso

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. _____________ Dráha_____________ _____________ Dráha_____________

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. naživo pohyb a jeho graf ___Rozdělení pohybů podle rychlosti___ Když těleso projde za stejný čas vždy stejnou dráhu, koná pohyb rovnoměrný pohyb rovnoměrnýpohyb rovnoměrný Pohyb, který není rovnoměrný, označujeme jako nerovnoměrný Mezi nerovnoměrné pohyby patří: nerovnoměrný pohyb zrychlený a zpomalený nerovnoměrný pohyb zrychlený a zpomalenýnerovnoměrný pohyb zrychlený a zpomalenýnerovnoměrný pohyb zrychlený a zpomalený rozlišuj pohyby další nerovnoměrné pohyby

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. ___ Výpočet rychlosti a dráhy_ U rovnoměrného pohybu se určuje rychlost tak, že se dráha podělí časem U nerovnoměrného pohybu se pomocí tohoto vzorce určuje jenom průměrná rychlost pohybu, a to tak, že se celková dráha pohybu podělí celkovým časem pohybu s = v. t Dráha je přímo úměrná rychlosti a času t Čas t ( s, h ) v Rychlost v ( m/s,km/h ) v = s / t pozoruj a počítej t Čas t v Rychlost v s Dráha s ( m, km )

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Jaký pohyb koná míč a kluk B... ve skutečnosti ? Pohyb je r elativní = vztahuje se k zvolenému tělesu

Relativní = opak absolutního, jednoznačného nejednoznačnost se upřesní stanovením pohledu pozorovatele C o v i d í š na obrázcích ?

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Jaký pohyb klíč koná – složitý nebo přímočarý? O pohybu rozhoduje trajektorie… Působiště tíhové síly na těleso se nazývá těžiště

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Raději se poučte, hodně věcí je relativních…

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Jak může někdy vypadat zrychlení…

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Jaké pohyby konají planety Sluneční soustavy – v čem se liší a co mají společného?

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Ověř si, co víš o grafech dráhy a rychlosti u pohybu rovnoměrného, nerovnoměrného zrychleného i zpomaleného !

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Mezi nerovnoměrné pohyby patří i pohyby periodické, otáčivé pohybyotáčivé pohyby nebo pohyby zrychlené a zpomalené

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Jaký graf závislosti dráhy na čase bude mít pohyb rovnoměrný, nerovnoměrný (příp.periodický)? U grafu dráhy je na vodorovné ose čas t pohybu tělesa t (s) na svislé ose poloha x tělesa x (m)

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Pohyb rovnoměrný přímočarý a jeho grafy

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Který je pohyb zrychlený a zpomalený?

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Jak poznáš místo a čas potkání aut ?

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Rozlišuj mezi pohybem rovnoměrným, zrychleným a zpomaleným

© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety