Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost."— Transkript prezentace:

1

2 B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost budeme pohybující se tělesa považovat za tzv. hmotné body. Hmotný bod (HB) je model tělesa, u kterého bereme v úvahu jeho hmotnost, ale ignorujeme jeho rozměry. Vztažná soustava = soustava těles, vzhledem k nimž pohyb sledujeme.

3 Příklad: autobus vztažná soustava: autobus - vzhledem k autobusu se cestující nepohybují strom - vzhledem ke stromu se cestující pohybují rovnoměrným přímočarým pohybem slunce - vzhledem ke slunci se cestující pohybují křivočarým pohybem

4 Trajektorie hmotného bodu: - trajektorie HB je množina všech bodů, kterými HB během svého pohybu projde. Dráha hmotného bodu: - dráhou rozumíme délku trajektorie - značíme s Pozor: trajektorie je křivka, dráha je pouze její délka. podle trajektorie dělíme: pohyb přímočarý - trajektorie je přímka, pohyb křivočarý - trajektorie je obecně křivka. podle rychlosti HB dělíme: klid - rychlost je nulová, těleso se nepohybuje, pohyb rovnoměrný - rychlost se během pohybu nemění, pohyb nerovnoměrný - rychlost se během pohybu mění.


Stáhnout ppt "B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost."

Podobné prezentace


Reklamy Google