Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT."— Transkript prezentace:

1 Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Pohyb a klid Těleso se může nacházet v klidu nebo v pohybu.
Abychom mohli rozhodnout zda se těleso pohybuje nebo ne, potřebujeme nějaké další těleso. Pohyb chápeme jako změnu polohy určitého tělesa vzhledem k jinému tělesu v závislosti na čase. Říkáme, že pohyb je relativní.

3 Sedící cestující v jedoucím vlaku.
Relativnost pohybu Relativnost pohybu si můžeme ukázat na následujícím příkladu: Sedící cestující v jedoucím vlaku. Vlak je vzhledem k povrchu Země v pohybu. Vlak je vzhledem k cestujícímu v klidu. Cestující je vzhledem k povrchu Země v pohybu. Cestující je vzhledem k vlaku v klidu.

4 Rozdělení pohybů Abychom mohli o pohybu přesně mluvit, musíme si stanovit základní vlastnosti pohybu. Trajektorie, je to soubor všech poloh, které těleso během pohybu zaujímalo. Délku trajektorie budeme nazývat dráha. Onačení dráhy je s a základní jednotou dráhy je metr.

5 Základní rozdělení pohybů
Pohyb posuvný – všechny body tělesa se pohybují po stejné trajektorii a za stejný čas urazí stejnou dráhu. (vlak jedoucí po kolejích) Pohyb otáčivý – každý bod tělesa opisuje kružnici nebo její část. (otevírání dveří s panty) Složený pohyb – těleso se otáčí i posunuje současně. (jedoucí kolo)

6 Rozdělení podle rychlosti
Rovnoměrný pohyb – těleso urazí za stejné, libovolně krátké doby vždy stejné dráhy. (rychlost se nemění) Nerovnoměrný pohyb – těleso urazí za stejné, libovolně krátké doby různé dráhy (rychlost se mění)

7 Rozdělení podle tvaru trajektorie
Pohyb přímočarý – těleso se pohybuje po přímce. (rychle se pohybující projektil) Pohyb křivočarý – těleso se po přímce nepohybuje. (motýl poletující po louce)

8 Příklady Volný pád – těleso se pohybuje po přímce a zrychluje svůj pád. Jedná se o pohyb posuvný, nerovnoměrný a přímočarý. Let dopravního letadla – jedná se o pohyb posuvný, přímočarý a rovnoměrný, pokud zanedbáme drobné změny kurzu a turbulence. Vykopnutý míč – jedná se o pohyb složený, nerovnoměrný a křivočarý.

9 Zdroj Fyzika pro 7. ročník základní školy,
SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha ( Str. 10 – 15 )


Stáhnout ppt "Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google