Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Práce Ve fyzice má slovo práce zcela přesný význam.
Označujeme jím určitý děj a fyzikální veličinu. Definice: mechanickou práci konáme, pokud působíme určitou silou na těleso a způsobíme tím jeho posunutí.

3 Podmínky výpočtu Abychom mohli práci jednoduše vypočítat musíme dodržet dvě podmínky: Síla, působící na těleso musí být stálá a neměnná. Pohyb musí být rovnoměrný přímočarý. Pokud se těleso na které působíme silou nehýbe, bude výsledek nulový. Znamená to, že se žádná práce nevykonala. Pokud se těleso pohybuje po jiné než přímé dráze nebo se během pohybu mění, nelze práci jednoduše vypočítat.

4 Výpočet práce Mechanickou práci můžeme vypočítat jako součin velikosti síly působící na těleso a velikosti dráhy, po které tato síla působí. Značka práce: W Značka dráhy: s Značka síly: F Jednotka práce je Joul [džaul], značka J. Výpočet mechanické práce W = F . s

5 Vykonala se práce o velikosti 120 J.
Příklad Jak velkou práci vykonáme, pokud posuneme skříň po přímé dráze dlouhé 2 metry, silou 60 Newtonů ? Dráha … s = 2 m Síla … F = 60 N Práce … W = ? J _______________________________________ Výpočet dle vzorce: W = F . s W = W = 120 J Odpověď Vykonala se práce o velikosti 120 J.

6 Příklady na procvičení
Jak velkou mechanickou práci vykonáme, působíme-li silou 100 N na stojící zeď? Jak velkou mechanickou práci vykoná auto poháněné silou 500 N jedoucí zatáčkou dlouhou 200 metrů? Jak velká se vykoná mechanická práce, když zvedneme židli silou 20 N do výšky 0,5 metru? Odpověď: Odpověď: Odpověď:

7 Příklady na procvičení
Jak velkou mechanickou práci vykonáme, působíme-li silou 100 N na stojící zeď? Jak velikou mechanickou práci vykoná auto poháněné silou 500 N, jedoucí zatáčkou dlouhou 200 metrů? Jak velká se vykoná mechanická práce, když zvedneme židli silou 20 N do výšky 0,5 metru? Odpověď: Žádná práce se nekoná! Odpověď: Odpověď:

8 Příklady na procvičení
Jak velkou mechanickou práci vykonáme, působíme-li silou 100 N na stojící zeď? Jak velikou mechanickou práci vykoná auto poháněné silou 500 N, jedoucí zatáčkou dlouhou 200 metrů? Jak velká se vykoná mechanická práce, když zvedneme židli silou 20 N do výšky 0,5 metru? Odpověď: Žádná práce se nekoná! Odpověď: Práci nemůžeme jednoduše vypočítat. Odpověď:

9 Příklady na procvičení
Jak velkou mechanickou práci vykonáme, působíme-li silou 100 N na stojící zeď? Jak velikou mechanickou práci vykoná auto poháněné silou 500 N, jedoucí zatáčkou dlouhou 200 metrů? Jak velká se vykoná mechanická práce, když zvedneme židli silou 20 N do výšky 0,5 metru? Odpověď: Žádná práce se nekoná! Odpověď: Práci nemůžeme jednoduše vypočítat. Odpověď: Mechanická práce má velikost 10 J.

10 Zdroje Fyzika pro 9. ročník základní školy,
SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha (Str. 13 – 18)


Stáhnout ppt "Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google